Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Verslui Kretingoje peršami nakvynės namai

Nakvynės namų neturinti Kretingos rajono savivaldybė artėjant rudeniui ir žiemai sumanė benamių prieglobsčio paslaugą pirkti iš verslo ir viliasi, jog atsiras verslininkų, kurie imsis šią paslaugą teikti.
Nakvynės namai
Nakvynės namai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kretingos savivaldybės administracijos Socialinės paramos skyrius šiomis dienomis turi parengti sąlygas benamių apnakvindinimo paslaugai pirkti. Parengus sąlygas, bus skelbiamas viešas paslaugos pirkimo konkursas.

„Nenorime steigti dar vienos Savivaldybės įstaigos, kuri veiktų ir ją išlaikyti reikėtų visus metus. Apnakvindinimo paslauga reikalinga nuo rugsėjo iki gegužės, nes likusiu metų laiku benamiai turi jiems mielesnių vietų“, – aiškino Savivaldybės administracijos direktorius Virginijus Domarkas. Jo teigimu privatūs paslaugos teikėjai turi daugiau galimybių dirbti lanksčiau, vasarą šios paslaugos gali neteikti. Įsteigus Savivaldybės nakvynės namus jie veikti turėtų ištisus metus: vargu ar būtų įmanoma nakvynės namų direktorių kiekvieną vasarą atleisti, o rudenį vėl priimti.

Kiek yra benamių – nežino

Savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja Danutė Blagnienė teigė, jog socialiai pažeidžiamų asmenų laikino prieglobsčio problemą norėta spręsti steigiant kelių kaimyninių Savivaldybių – Kretingos, Klaipėdos, Skuodo, Plungės – bendrus nakvynės namus. „Mūsų Savivaldybei užtektų kokių 10 vietų, kitoms reikėtų panašiai. Tokius bendrus namus būtų lengviau išlaikyti“, – kalbėjo ji. Kiek Kretingos mieste ir rajone yra benamių, kur jie glaudžiasi, D. Blagnienė nežinojo. „Jie turi savo vietas ir nėra linkę, kad jas žinotume“, – patikino ji.

Klaipėdos rajono savivaldybė įsteigti 15 vietų nakvynės namus Gargžduose gavo beveik milijono litų ES paramą, dar apie 130 tūkst.Lt skyrė iš savo biudžeto. Gargždų nakvynės namai ne tik laikinai suteiks stogą virš galvos ir žmonišką guolį benamiams, bet ir padės jiems palaikyti socialinius ryšius, teiks psichologinę pagalbą, ugdys kasdienius įgūdžius, teiks kitą pagalbą, kad dėl savo žalingo gyvenimo būdo, neatsakingumo ar mažų pajamų pastogę, namus praradę žmonės vėl stotųsi ant kojų.

„Bomžų viešbutis“ – ligoninėje

„Bomžų viešbučiu“ Kretingos ligoninės vyriausiosios gydytojos pavaduotojas Vidmantas Jurgaitis pavadino ligoninės Priėmimo – skubios pagalbos skyriaus užkaborį, skirtą specialiai benamiams, kai į Priėmimo skyrių juos atveža greitosios medicinos pagalbos automobiliais. „Randa žmonės gatvėse ar kur prie parduotuvės nugriuvusį, gaili – kviečia greitąją. Greitoji atveža į ligoninę. Jei sukalbamas būna dar į vonią nuvedamas ir nuprausiamas, jei ne – tiesiai į tą „bomžų viešbutį“. Jie ir savo mėšlą ir šlapimą kelnėse nešiojasi, smirda ir aplink viską prasmardina“, – pasakojo V. Jurgaitis.

Ligoninės Priėmimo – skubios pagalbos skyriaus vedėjos Anos Pranauskienės teigimu, atšalus orams kiekvieną savaitę tenka skyriuje priimti išsekusius benamius. V. Jurgaičio pastebėjimu vien garsioji Kretingos Rožė žiemą po 2 -3 kartus per mėnesį į Priėmimo skyrių pristatoma. A. Pranauskienė sakė, jog dažnas valkata yra tuberkuliozės užkrato nešiotojas, tuo ligoninės medikai įsitikina atlikę tyrimą. Kiek jų serga nemažiau aplinkai pavojingu virusiniu hepatitu – nežinoma, nes Priėmimo skyrius šiam tyrimui lėšų neturi. Po benamių tenka dezinfekuoti patalpas. Dažnas benamis neturi medicininio draudimo, todėl jo „viešnagės“ „bomžų viešbutyje“ išlaidos tenka ligoninei.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius