Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Architektai: šiuolaikiniams darbuotojams nereikia sienų, geriau – daug poilsio erdvių

Tūkstantmečio karta iš darbdavių reikalauja daugiau: jiems svarbūs asmeniniai poreikiai, o draugiška darbo aplinka yra ta, kurioje apstu naujų technologijų, kuri yra patogi ir kūrybiška. Ir nors jauni žmonės sutinka dirbti daug, jie nenori visą dieną praleisti uždarame kabinete, sako architektai.
Saltoniškių gatvėje verslo kvartalas
Saltoniškių gatvės verslo kvartalas / „M.M.M. projektai“ vizualizacija

Architektai danas Ulrikas Raysse ir lietuvis Aleksandras Gvildys, projektavę naują verslo kvartalą sostinės Saltoniškių gatvėje, pasakoja nuo pat pradžių apsisprendę „taikyti sienas prie žmonių, o ne kišti žmones į lentynas“.

Pabendravę su pirmajame kvartalo pastate įsikursiančio „Danske Bank“ Globalių paslaugų centro darbuotojais, jie dalijasi įžvalgomis, kokios darbo aplinkos nori šiuolaikiniai žmonės.

Anot jų, šiandieniniai miestiečiai linkę viskuo dalytis – nuo drabužių iki automobilių, todėl jie nenori dirbti užsidarę tarp keturių sienų. Tūkstantmečio karta dirba komandomis, jie įpratę dalytis mintimis ir idėjomis, tad planuojant šiuolaikinį verslo pastatą į tai būtina atsižvelgti.

„M.M.M. projektai“ vizualizacija/Saltoniškių gatvėje verslo kvartalas
„M.M.M. projektai“ vizualizacija/Saltoniškių gatvės verslo kvartalas

„Atviruose biuruose sienas tiems, kurie nori padirbėti vieni, verčiau pakeisti knygų lentynomis ar augalų pertvaromis. Ir pamirškite tas aklinas baltas pertvaras, kurias matote filmuose – artimiausioje ateityje jos tik ten ir liks“, – sako architektas A.Gvildys.

Planuojant vidines pastato erdves architektai pataria įrengti daugiau konferencijų kambarių. Čia būtų galima organizuoti pasitarimus, vaizdo konferencijas ar tiesiog darbą grupėmis.

Baldai turėtų būti daugiafunkciai, o šalia įprastų kėdžių geriau padėti keletą jogos kamuolių prisėsti. Poilsio erdvių gausa – dar vienas šiuolaikinio verslo centro bruožas.

„Tai anaiptol nereiškia, kad jauniems darbuotojams rūpi tik linksmybės – tiesiog jie dirba kitaip. Vienu metu atlikti kelis veiksmus yra įprasta šiai kartai. Svarbu, kad jie galėtų dirbti bet kur ir bet kada“, – sako architektas kuriantis „Danske Bank“ biuro interjerą Viačeslavas Malenko.

„M.M.M. projektai“ vizualizacija/Saltoniškių gatvėje verslo kvartalas
„M.M.M. projektai“ vizualizacija/Saltoniškių gatvėje verslo kvartalas

Architektai priduria, kad itin svarbu užtikrinti stiprų interneto ryšį bet kurioje pastato vietoje, net ir lauke šalia jo.

Naujuose verslo centruose modernios technologijos turi užtikrinti šviežią, orą, o pro didelius langus turi kristi natūrali šviesa. Tačiau tūkstantmečio kartai technologijos nėra savitikslės – jos turi padėti žmogui jaustis geriau.

„Pastatuose, pavyzdžiui, suprojektavome atsidarančius langus. Atrodytų, paprasta, tačiau daugelyje verslo pastatų jų nėra, nes taip statyti pigiau. Tyrimai rodo, kad šviežio oro gurkšnis ar tiesiog galimybė pastovėti prie atviro lango ir paganyti akis yra labai svarbi žmogaus psichologinei būsenai . To jokios technologijos nepakeis“, – sako architektas A.Gvildys.

Be to, šiai kartai svarbus sveikas gyvenimo būdas, todėl architektų suprojektuotame verslo centre bus įrengtas sporto klubas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius