Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 11 24 /16:18

Dėl pandemijos NT rinką gaubia rūkas: „Prieš akis veriasi itin platus rizikų paveikslas“

Lietuvos nekilnojamojo turto (NT) rinka gerai atlaikė pirmąjį dėl COVID-19 plitimo įvestą karantiną šių metų pavasarį, tačiau turi nusiteikti neapibrėžtumui ateityje, perspėjo Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas.
Vilnių užklojęs rytinis rūkas
Vilnių užklojęs rytinis rūkas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Jis antradienį atidarė kasmetinę Lietuvos banko NT konferenciją.

„Tikrai ne laikas dabar džiūgauti ir galvoti, kad viskas baigėsi, – sakė V.Vasiliauskas. – Gyvename antrojo ir nežinia, ar paskutinio karantino sąlygomis, todėl prognozuoti, kokios bus jo pasekmės ekonomikai ir NT rinkai nėra paprasta.“

Anot jo, šiuo metu „prieš akis veriasi itin platus rizikų paveikslas“, neužtikrintumo laipsnis niekur nemažėja.

Jis kėlė klausimus, ar būsto rinka išliks tokia pat atspari, ar gyventojai sugebės tinkamai vykdyti jau prisiimtus įsipareigojimus bankams.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vitas Vasiliauskas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vitas Vasiliauskas

V.Vasiliauskas atkreipia dėmesį, kad pandemija labiausiai paveikė maitinimo, apgyvendinimo, kelionių organizavimo sektorius. Pasak jo, nors juose sukuriamo Lietuvos Bendrojo vidaus produkto (BVP) dalis nesiekia 2 proc., čia paprastai dirba jaunesni, 18–35 metų amžiaus žmonės.

„Juk būtent jauni žmonės yra aktyviausi būsto pirkėjai ir nuomininkai“, – kalbėjo Lietuvos banko valdybos pirmininkas.

Jis taip pat sakė, kad komercinio NT rinkoje neužtikrintumą matėme dar iki antrojo karantino, o ir tendencijos rodo, jog šio sektoriaus perspektyvos yra labiau miglotos – neužimtų biurų dalis kitąmet augs, be to, pandemija suvaržė įprastą prekybą ir perkėlė ją į elektroninę erdvę.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Darbininkai
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Darbininkai

„Komercinio NT rinka susiduria su rimtais iššūkiais ir jie tik aštrės, jei dabartiniai pokyčiai reikš struktūrinį lūžį ir postpandeminiame pasaulyje taps nauja realybe“, – tvirtino V.Vasiliauskas.

Be to, nėra vienareikšmiška ir NT plėtros bei statybos bendrovių padėtis, sakė Lietuvos banko vadovas.

Jis teigė, kad suprastėjusią ekonominę aplinką statybos sektorius pajunta vienas pirmųjų, todėl jam reikia įsivertinti rizikas ir sukaupti finansinius rezervus nenumatytiems atvejams.

Anot V.Vasiliausko, susirūpinę dėl aktualijų negalime pamiršti ir iki pandemijos susikaupusių rizikų NT rinkoje – aktyviausiai paskolas imančių gyventojų dalis mažėja, o sektoriaus įmonės sunkiai gauna kreditus iš bankų.

Rinka nesubliuško

V.Vasiliauskas sakė, kad nors dalis stebėtojų prognozavo NT sektoriaus griūtį pandemijos pradžioje, taip nenutiko, ypač su būsto rinka.

„Atvirkščiai – atsigavusi po pirmojo išgąsčio būsto rinka vėl aukštumose“, – kalbėjo Lietuvos banko valdybos pirmininkas.

Pasak jo, šiemet rudeniop naujų butų pardavimai jau viršijo ankstesnių kelerių metų vidurkį.

Anot V.Vasiliausko, tai lemia gyventojų skaičiaus augimas, ypač Vilniuje, taip pat sostinėje vykstanti sparti finansinių paslaugų, informacinių finansų technologijų įmonių plėtra.

„Daugėja palyginti dideles pajamas gaunančių pirkėjų ir nuomininkų, kuriems reikia daugiau kokybiško būsto“, – tikino jis.

Banko atstovas taip pat pabrėžė rekordinį būsto įperkamumą, tai yra, kad atlyginimai auga sparčiau nei būsto kainos, o skolinimosi sąlygos išlieka palankios.

„Pandemijos akivaizdoje būsto rinkos vertinimas nesikeičia: nors segmentas yra istoriškai aktyvus, jo padėtis išlieka tvari“, – sakė V.Vasiliauskas.

Kredituojant būstą bankai liks atsargūs

Per koronaviruso krizę būsto paskolų sąlygas sugriežtinę bankai artimiausiu metu turėtų likti atsargūs, sako V.Vasiliauskas. Jis pabrėžė, kad po pirmo karantino pavasarį skolinimosi sąlygos sugriežtėjo, tačiau rinkai vėl suaktyvėjus jos vėl kiek lengvėjo.

Tačiau tai nereiškia, kad nuosavų pinigų poreikis perkant būstą yra pasikeitęs, teigia LB vadovas.

„Rinkai grįžus į aktyvią situaciją ir kalbant apie paskolų pasiūlą, sugrįžus vienam pakankamai dideliam žaidėjui į rinką paskolų sąlygos vėl keitėsi, jos lengvėjo“, – spaudos konferencijoje antradienį sakė V.Vasiliauskas.

„Bet būtent nuosavų pinigų poreikis nėra pasikeitęs, todėl manau, kad vėlgi bankai bus pakankamai atsargūs šitoje vietoje ir nemanau, kad galima tikėtis didesnių atlaisvinimų“, – pabrėžė jis.

Centrinio banko vadovas sako, kad stebint kredito portfelį ir NT rinkos raidą galima daryti išvadą, kad būsto rinka šiuo metu nėra „kažkuo ypatinga“. Tačiau tuo pat metu jis pabrėžė, kad LB nebus pasyvus NT rinkoje.

„Žinutė, kurią mes nusiuntėme, yra ta, kad mes stebime ir mes nebūsime pasyvūs NT rinkos vystymesi, jeigu matysime, kad kažkokie nepageidaujami reiškiniai ten vystytųsi“, – sakė V.Vasiliauskas.

Lietuvos bankų asociacijos (LBA) duomenimis, pirmąjį šių metų pusmetį, palyginti su tuo pat laiku pernai, būsto paskolų portfelis augo 9 proc. iki 8,4 mlrd. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius