Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dėl statybininkų aplaidumo šeima vos neprarado namo: išgelbėjo šiuolaikiškas sprendimas

Pirmieji požymiai, kad su namu kažkas negerai, pasirodė praėjus vos keleriems metams po atsikraustymo. Nors namas buvo naujas, gyventojai pastebėjo, kad sumažėjo grindinio šildymo efektyvumas, o grindys vietomis akivaizdžiai pasėdo. Kažkas su šiuo nauju namu tikrai buvo negerai.
Dėl statybininkų aplaidumo šeima vos neprarado namo: išgelbėjo šiuolaikiškas sprendimas
Dėl statybininkų aplaidumo šeima vos neprarado namo: išgelbėjo šiuolaikiškas sprendimas / URETEK nuotr.

Iškviestas statybų specialistas namui nustatė diagnozę, kuri gyventojams iš pradžių pasirodė visiškai beviltiška: namo grindys pasėdusios, todėl kyla reali grėsmė, kad grindims ir toliau sėdant gali būti visiškai sugadinta grindinio šildymo sistema.

Gyventojai turėjo du scenarijus – blogą arba dar blogesnį: griebtis brangaus remonto, dėl kurio šeimai kuriam laikui reikėtų palikti namus, ar atidėti problemos sprendimą neribotam laikui, suvokiant, kad padėtis nuolat blogėja. Šioje situacijoje nebūtų buvę labai protinga išdaužyti grindis ir betonuoti jas iš naujo, nes betonas džiūsta gana ilgai, todėl šeimai reikėtų pasiieškoti laikinos gyvenamosios vietos. Papildomas išlyginamasis sluoksnis tik padidintų jau ir taip nestabilaus grunto apkrovą ir tai sukeltų dar didesnį sėdimą. o taip pat jis sumažintų ir grindinio šildymo efektyvumą. Ką daryti? Laimei, vienas specialistas patarė kreiptis į URETEK ir pasiteirauti, ar jie gali tokioje situacijoje pagelbėti.

VIDEO: Darbai gyvenamuosiuose namuose 1

Greitas rimtos problemos sprendimas

URETEK yra grunto stiprinimo darbų lyderis Baltijos šalyse. URETEK įmonė stiprina pastatus jų negriaudama, o naudodama gamtai nekenksmingas ir įvairiausiems gruntams tinkančias geopolimerines dervas. Dervų injekcijos atliekamos į po pastatais esančius grunto sluoksnius. Tokios injekcijos sustiprina grunto patvarumą ir sustabdo pastatų sėdimą.

Atvykę URETEK specialistai nemokamai įvertino situaciją ir nustatė grindų sėdimo priežastis. Įrengiant grindis, nebuvo tinkamai sutankintas apatinis smėlio sluoksnis. Džiūstančio smėlio tūris sumažėjo, tai ir sukėlė grindų sėdimą, kuris pažeidė grindinio šildymo vamzdį. Sistemoje pradėjo trūkti skysčio, sumažėjo šildymo efektyvumas. Be to, po grindimis nutekėjęs vanduo išplovė jau ir taip irų smėlį.

Po pirminės apžiūros URETEK specialistai sudarė detalų darbų planą. Cokolinio namo aukšto sienoje buvo išgręžta 14 mm skersmens anga, per kurią po grindimis injektuota geopolimerinių dervų, stabilizuojančių po grindimis esantį gruntą. Išsiplėtus geopolimerinėms dervoms, grindys buvo pakeltos iki pradinio jų lygio. Darbai truko vos vieną dieną ir problema buvo išspręsta. Grindų sėdimas buvo sustabdytas, o grindys grąžintos į pradinį lygį. Namo gyventojai tikėjosi daug sudėtingesnio proceso, tačiau iš tiesų darbai visiškai nesutrikdė jų kasdienybės. Net nereikėjo perstumdyti baldų ar kęsti kitokių nepatogumų.

VIDEO: Darbai gyvenamuosiuose namuose 2

Kaip atpažinti, kad pamatai ar betoninės grindys sėda?

Pirmiausia pasirodo smulkių įstrižų įtrūkimų palei langų ar durų angas. Pradeda užsikirsti arba sunkiau atsidaryti langai ar durys. Atsiranda tarpas tarp grindų ir grindjuosčių. Jei toks tarpas susiformuoja dušo patalpoje ar saunoje, jis labai greitai sukelia kitokių pažeidimų – gyventojų naudojamas vanduo per tokį plyšį pateka po grindimis ir tik pablogina jau ir taip silpną grunto sluoksnį. Ant plytelėmis išklijuotų grindų gali atsirasti negražių įtrūkimų, einant arba vaikams bėgiojant girdėtis duslus garsas. Sumažėja grindinio šildymo efektyvumas, nebešildomi atskiri segmentai. Atkreipkite dėmesį į lietaus nuotėkų surinkimo vietas – ar netoli jų, pastato fasade, nepradėjo formuotis plyšiai. Kritiškiausiais atvejais apvalūs daiktai net jų nepalietus patys pradeda riedėti grindimis tam tikra kryptimi.

VIDEO: Sėdančių grindų pakėlimas parduotuvėje Vilniuje

Daugėja privačių klientų

Nors dauguma URETEK klientų yra didžiosios statybų ir infrastruktūros įmonės, pasak įmonės projektų vadovo Kęstučio Jurėno, vis dažniau į juos kreipiasi ir privačių klientų, kurių gyvenamieji namai dėl įvairių priežasčių pradėjo sėsti.

„Daugelis privačių namų sėdimo priežasčių dažnai slypi namo statybų procese. Jei nėra atlikti kruopštūs geologiniai žemės sklypo tyrimai, gali būti, kad namas statomas ant nestabilaus grunto“ – pasakojo jis. Anot specialisto, grindų sėdimą gali sukelti ir įvairūs vamzdynų gedimai, dėl kurių nutekėjęs vanduo nuplauna smulkias smėlio daleles, o tai skatina konstrukcijų sėdimą.

Ši problema būdinga ne tik nuosaviems namams. Tarp URETEK klientų yra ir daugiaaukščių namų gyventojų, kurių namų pamatai dėl įvairių priežasčių pradėjo sėsti. Pavyzdžiui, URETEK sustabdė vieno Kauno daugiaaukščio sėdimą.

Praėjus keleriems metams po namo perdavimo eksploatuoti pastato sienose pasirodė įtrūkimų, kuriuos sukėlė pamatų nusėdimas. Po konsultacijų ir papildomų geologinių tyrimų paaiškėjo, kad nusėdimo priežastis yra 3 m gylyje esantis durpių sluoksnis, kuris dėl didelio namo svorio susispaudė. Tiesa, problema tiesiogiai palietė tik du trečdalius namo, nes likusi pastato dalis stovi ant stabilaus grunto sluoksnio. URETEK komandos buvo paprašyta rasti sprendimą, kuris kiek galima mažiau trikdytų gyventojus ir aplinką.

VIDEO: Istorinio pastato pamatų sutvirtinimas Haapsalu mieste Estijoje

Stabilizavimo darbai truko 5 darbo dienas, tačiau per šį laiką gyventojams nereikėjo palikti savo butų. Kadangi URETEK technologija nesukelia vibracijų ir triukšmo, darbai netrukdė ir gretimų namų gyventojams. Neprireikė kasimo darbų, o tai leido dirbti, nekeičiant aplinkos.

Standartinėmis sąlygomis URETEK savo darbams suteikia 2, o į gruntą injekuotoms medžiagoms – 10 metų garantiją. Tačiau įgyta patirtis rodo, kad prieš 45 metus stabilizuoti objektai dar ir šiandien yra nepakitusios būklės. „Laboratorijoje buvo atliktas pagreitinto medžiagos sendinimo bandymas ir nustatyta, kad medžiagos tarnavimo laikas yra mažiausiai 150 metų“, – paaiškina URETEK ekspertas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius