Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dešimt naujų Vilniaus skverų: vilniečiai juos pasieks per tris minutes

Skirtinguose Vilniaus rajonuose suprojektuota dešimt naujų išskirtinių erdvių. Pagal pirminį planą, to rajono, kuriame naujasis skveras atsiras, gyventojai jį turėtų pasiekti per tris minutes. Tačiau pusės milijono, numatyto šių metų biudžete, darbams tikrai neužteks – daugumos erdvių pirminės sąmatos yra kur kas didesnės, o gyventojai šalia namų nori ne tik takų ir medžių, bet ir fontanų.
Naujų skverų pristatymas
Naujosios Vilnios skverą pristatė Maksimas Zacharovas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

10 naujų skverų atsiras Fabijoniškių, Lazdynų, Antakalnio, Šeškinės, Karoliniškių, Pilaitės, Naujamiesčio, Naujosios Vilnios, Pašilaičių ir Naujininkų rajonuose.

Skyrė pusę milijono eurų

Projektinius pasiūlymus pateikę architektai juos kūrė atsižvelgdami į tai, kokios erdvės tuose rajonuose jau egzistuoja ir ko nori vietos bendruomenės. Gyventojų pasiūlymai tapo vienu pagrindinių akcentų dėliojant, kaip galėtų atrodyti būsimoji poilsio vieta.

Anot Vilniaus mero Remigijaus Šimašiaus, skverams numatyta skirti pusę milijono eurų, tiek turėtų užtekti, kad jau šį rudenį gyventojai pajustų naudą, nors klausant projektų pristatymų yra visiškai aišku – architektai orientavosi į kur kas didesnes sumas. Tiesa, nemaža dalis siūlo ieškoti ir privačių rėmėjų, skatinti prisidėti vietos bendruomenes, mokyklas, verslo bendroves.

„Mūsų tikslas yra, kad visi vilniečiai netoli savo namų turėtų gražią, patogią, viešą, daugeliu atvejų žalią erdvę. Šiemet startuojame su dešimt skverų, įrengsime skirtinguose Vilniaus vietose. Dešimt skirtingų kūrybinių grupių, kurios šnekėdamos su bendruomenė pristato projektus, kurie bus įgyvendinami jau šį rudenį“, – kalbėjo meras.

Mūsų tikslas yra, kad visi vilniečiai netoli savo namų turėtų gražią, patogią, viešą, daugeliu atvejų žalią erdvę, – sakė R.Šimašius.

Kai kurie projektai yra gana dideli, tad vargu ar pavyks greitai projektą pabaigti. Kaip vieną iš tokių meras išskyrė Naujojoje Vilnioje planuojamą Vilnios parką – teritorija didelė, sumanymų daug. Todėl tokį projektą greičiausia bus bandoma skirstyti etapais. „Šiemet reikės padaryti pagrindinius darbus, kad bendruomenė jau turėtų vietą, kur galėtų sueiti, pailsėti, pabūti. O kitką jau vėliau pagal galimybes“, – teigė R.Šimašius.

Vilnios parkas

Naujosios Vilnios naujojo Vilnios parko projektą (pamatykite čia) pristatęs architektas Maksimas Zacharovas pasakojo, kad tai 4,4 ha ploto teritorija centrinėje Naujosios Vilnios dalyje. Per 20 minučių ją pasiekti gali net 20 tūkst. šio atokiau nuo miesto centro esančio rajono gyventojų. Su bendruomene projekto kūrėjai bendravo socialiniuose tinkluose, padedami vietos seniūno, derinta ir su Futbolo federacija, kuri šalimais planuoja futbolo kompleksą.

Kaip teritorijos privalumus architektas įvardijo vertingą gamtinę aplinką, jau dabar gyventojų itin mėgstamą, čia susiformavęs želdynai ir takai, yra skulptūra „Darbininkas“, atsiveria istorinė Naujosios Vilnios panorama, šalia – Vilnios upė. Tiesa, šie privalumai turi ir daugybę trūkumų, kadangi takai neprižiūrimi, teritorija neapšviesta, nėra suoliukų, šiukšliadėžių, vaizdo stebėjimo kamerų, todėl nesaugu, trūksta įrangos sportuoti ir t.t.

Įgyvendinus projektą atsirastų paplūdimys, skulptūrų aikštelė, būtų sutvarkyti takai, įrengti keturi liepteliai prie upės. Visų darbų preliminari kaina siekia net apie 200 tūkst. eurų.

Antakalnyje – parkas prie upės

Didelę teritoriją – net 6 ha – planuojama paversti nauja vieša poilsio erdve ir Antakalnyje (pasižiūrėti galite čia). Palei Nerį ir P.Vileišio gatvę vingiuojantis plotas išties unikalus – čia pat upė, galima atverti šaltinius, atkurti buvusį sodą, kuris pereitų į alėją. Projekte numatoma įrengti paplūdimį, pasivaikščiojimo takus, vietas ir senjorams, ir jaunimui. Problematika šios teritorijos irgi išskirtinė, kadangi be apleistų plotų čia dar gyvena ir benamiai.

Vienas įdomesnių projektų – Naujamiesčio viešoji erdvė (projektas yra čia). Tai šiuo metu visiškai tuščia teritorija Algirdo gatvės atkarpoje tarp Kauno ir Panerių g., statybviečių kaimynystėje. Projekto autorės Godos Characiejienės teigimu, tai kol kas lyg atviras popieriaus lapas, tačiau poreikis turėti poilsio zoną šioje sparčiai besivystančioje Vilniaus dalyje yra didžiulis. Pagal pirminį planą net nebuvo numatyta Naujamiestyje šioje vietoje kurti skverą, tačiau bendruomenės iniciatyva to imtasi.

Šiuo metu ten yra žemės sklypas tarp esamų ir statomų daugiabučių – kažkiek sandėlių, kažkiek statybvietės, – sakė G.Characiejienė.

„Šiuo metu ten yra žemės sklypas tarp esamų ir statomų daugiabučių – kažkiek sandėlių, kažkiek statybvietės. Ateityje planuojama įrengti skverą: atskirą želdyną, žaliąją erdvę, kur gyventojai galėtų leisti savo laisvalaikį“, – pasakojo G.Characiejienė.

Planuojama, kad čia bus vietos judėti, sportuoti, gamtos – medžių, kitų želdinių. Teritorija turėtų būti saugi, nes erdvė perregima, be krūmynų, apšviesta ir aptverta.

Priešais bažnyčią

Pilaitės būsimasis skveras (žiūrėkite čia) – priešais M.Mažvydo progimnaziją, šalia statomos Pilaitės bažnyčios. Kol kas tai plynas laukas, bet mėgstamas vietos gyventojų. Laiką čia leidžia vaikai, nes yra žaidimų aikštelė, riedutininkai, kurių parką planuojama restauruoti. Parke projektuojamos dvi poilsio zonos: teritorijos šiaurės vakaruose numatoma žemaūgiais augalais formuojama zona, sklypo rytinėje dalyje – tankiai apželdinta vieta, kurioje būtų nuolatinis pavėsis.

Pilaitės būsimasis skveras – kol kas tai plynas laukas, bet mėgstamas vietos gyventojų.

Naujininkuose architektė Elė Urbonienė jau mato miškingą sodą (susipažinkite čia). Vos 15 arų teritorijoje tarp S.Dariaus ir S.Girėno, Kapsų ir Telšių gatvių, pusę jos užima botaninis sodelis, priklausęs mokyklai, todėl užtvertas ir niekada nebuvęs viešąja erdve. Čia norima erdvės pasivaikščioti, prisėsti, nes visame rajone praktiškai nėra nė vieno suolelio. Tad tikslas paprastas – atverti, pabrėžti vietos atmosferą ir pritraukti žmones.

Fabijoniškėms taip pat numatytas didelis skveras – alėja tarp S.Stanevičiaus ir Fabijoniškių gatvių (projektą rasite čia). Čia norima saugios vietos su sutvarkytais takais, lauko šachmatais, vietiniu turgumi, aikštelėmis vaikas, suoliukais ir apšvietimu.

Nori fontano

Pašilaičių bendruomenė labai nori atgaivinti ne tik skverą Žemynos gatvės žiedo viduryje (rasite projektą čia), bet ir fontaną, čia veikusį sovietmečiu. Šiuo metu erdvė apleista, takelių būklė prasta, pandusai per statūs, medžiai susodinti nesilaikant jokios sistemos, per arti pastatų, todėl neretai ir vidury dienos pirmųjų aukštų butuose būna tamsu.

Pašilaičių bendruomenė labai nori atgaivinti ne tik skverą Žemynos gatvės žiedo viduryje, bet ir fontaną, čia veikusį sovietmečiu

Karoliniškėse naujasis skveras bus suformuotas tarp V.Maciulevičiaus ir V.Druskio gatvių (žiūrėkite čia), kur šiuo metu yra ir medžių, ir žaidimų aikštelių, bet viskas itin apleista ir daugelį metų iš esmės netvarkoma.

Šeškinėje suformuota erdvė jau yra. Tai pėsčiųjų alėja nuo rajono centro link Ozo gatvės (projektas yra čia) su užleistais takais, griūnančiais pastatais, aplaužytais suoliukais ir nesaugiomis vaikų žaidimų aikštelėmis. Skverą norima pavadinti Saulės taku.

Lazdynai – dar vienas žalias Vilniaus rajonas, tačiau jo erdvėms irgi trūksta tvarkos. Naujasis planuojamas skveras įsiterps tarp Erfurto ir Architektų gatvių (žiūrėkite čia), vingiuos prie parduotuvių ir gyvenamųjų daugiabučių. Čia turėtų atsirasti ramaus ir aktyvaus poilsio zonos, skirtos tiek vyresnio amžiaus žmonėms, tiek vaikams ir paaugliams, visiems norintiems sportuoti, rengti bendruomenės šventes ar tiesiog pasivaikščioti.

Projektus dar vertins Vilniaus savivaldybės Miesto plėtros departamento specialistai. Tačiau jau rudenį bent dalis darbų privalo būti padaryta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius