Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar mažas vonios kambarys – nuosprendis patogumui ir komfortui?

Gyvenimo būdo ir stiliaus žurnaluose vonios kambariai atrodo erdvūs ir stilingi. Tačiau realybė dažniausiai kita. Pasaulio ekonomikos forumo surinkti duomenys rodo, kad 1800 metais miestuose gyveno vos 3 procentai pasaulio gyventojų, 1950 – 29 proc., o 2008 – 50 proc. Skaičiuojama, kad jau dabar kas savaitę į miestus persikelia 1,3 milijonai žmonių. Prognozuojama, kad 2040 metais miestuose gyvens apie 65 proc. pasaulio gyventojų. Tai reiškia, kad didžioji dalis žmonių negalės turėti erdvių butų, vadinasi ir vonios kambarių. Ar tai reiškia, kad mažoje erdvėje nėra šansų įrengti stilingo, funkcionalaus ir patogaus vonios kambario? Nebūtinai.
„Victoria“ (gamintojas – „Roca“)
„Victoria“ (gamintojas – „Roca“)

Rinktis plonus, tvirtus praustuvus

Gal praustuvų sienelių storis – ir atrodo smulkmena, tačiau elegantiški plonasieniai ir itin tvirti praustuvai iš inovatyvios „SaphirKeramik“ inspiravo reikšmingus šiuolaikinio vonios kambario pokyčius. Šių praustuvų sienelių storis vos 4 mm, o briaunų – 1-2 mm, tad nieko keisto, kad jie diktuoja naujas interjero dizaino madas ir funkcionalumo standartus, o tokie praustuvai itin pasiteisina ir nedideliuose vonios kambariuose. Tačiau su dizaineriu Konstantinu Grciciumi „Laufen“ žengė dar toliau. Šio dizainerio milžiniško populiarumo sulaukusią seriją „Val“ šiemet papildė ir mažoms erdvėms skirti inovatyvūs ir funkcionalūs praustuvų modeliai. Net ir mažų praustuvų kategorijoje neabejotinu čempionu taptų vos... 34 x 22 cm dydžio modelis. Šiek tiek didesnių išmatavimų praustuvams dizaineris sukūrė itin funkcionalius ir patogius sprendimus. 60x31,5 ir 53x40 cm praustuvai šiek tiek didesni, tačiau kartu turi vientisą išlietą plotą vonios reikmenų pasidėjimui. Vartotojai teigiamai turėtų įvertinti ir specialiai šiems mažiesiems praustuvams dizainerio sukurtą elegantišką rankšluosčio laikiklį. Tačiau kaip vieną didžiausių mažųjų „Val“ praustuvų privalumų ekspertai įvardina šių praustuvų „erdvės efektą“. Daugelis nustebtų išgirdę, kad dėl savo sienelių plonumo ir konstrukcinių ypatybių 45 cm pločio praustuvas naudojimosi patogumu, dubens dydžiu prilygsta maždaug 55-60 cm pločio praustuvui iš įprastos sanitarinės keramikos.

Praustuvų serija „Val“ (dizainas – Konstantino Grciciaus, gamintojas – „Laufen“)
Praustuvų serija „Val“ (dizainas – Konstantino Grciciaus, gamintojas – „Laufen“)

Pakabinamas unitazas su keliomis funkcijomis

Vonios kambario ekspertai akcentuoja, jog maksimaliam komfortui vonios kambaryje turi būti unitazas ir bide, tačiau statyti du santechnikos prietaisus net ir erdviame vonios kambaryje jau nėra racionalu. Šiuolaikiniai santechnikos įrenginiai jau gali turėti kelias funkcijas ir tik nuo poreikių ir biudžeto priklauso pasirinkimo galimybės. „Laufen“ jau pernai pristatė unitazo modelį „Cleanet Riva“, kurį galima laikyti revoliuciniu modeliu. Kompanija visą dėmesį sutelkė į efektyvius vandens, elektros naudojimo sprendimus, higienos, priežiūrą ir komfortą įdiegdami šiame modelyje naujausias technologijas. Nedideliuose vonios kambariuose ypač pasiteisins kitas „Laufen“ unitazo modelis „Navia“. Jei „Cleanet Riva“ galima laikyti savotišku kompanijos flagmanu, tai su kompaktiško dydžio (58 x 36 cm) „Navia“ šveicarai tęsi pažadą sukurti šiuolaikinį unitazą, įperkamą daugeliui. „Navia“ modelis su apiplovimo funkcija, „Rimless“ sistema – išties racionalus sprendimas, ieškantiems optimalaus kainos ir komforto santykio. Išmanų unitazo modelį „In-Wash Inspira“ siūlo ir ispanų kompanija „Roca“. Beje, visi šie išmanūs unitazų modeliai yra pakabinami, o mažame vonios kambaryje tai – papildomas privalumas, kadangi užims mažiau vietos.

„Navia“ (gamintojas – „Laufen“)
„Navia“ (gamintojas – „Laufen“)

Spintelės, spintelės ir dar kartą spintelės

Mažas vonios kambarys taps dar mažesniu dėl netvarkos, todėl neapkraukite jo smulkiais daiktais. Net ir kelių kvadratinių metrų vonios kambarys atrodys erdvesnis, jei nebus užgriozdintas tualeto reikmenimis, rankšluosčiais ir smulkmenomis, todėl labai svarbus tinkamas spintelių pasirinkimas ir jų išdėstymas. Nuo praustuvo dydžio priklauso pastatomų spintelių lentynų ir stalčių plotis ir gylis, bet jei tik įmanoma, jas reiktų rinktis kuo didesnes. Išmatavimai gali būti labai įvairūs, o kai kurių – ir tikrai įspūdingi. Tarkim, ispanų kompanija „Roca“ baldų serijos „Victoria-N“ šešių stalčių spintelės plotis siekia 1200 mm, o „Stratum-N“ spintelės išmatavimai – net 1300 x 500 mm. Įspūdingo dydžio stalčius siūlo ir kiti vonios kambario įrangos gamintojai, pavyzdžiui, čekų „Jika“.

„Victoria“ (gamintojas – „Roca“)
„Victoria“ (gamintojas – „Roca“)

Jei didesniam praustuvui vietos nėra, pagalvokite apie pakabinamas spinteles. Jos netrukdo valyti vonios kambario, išlaiko nemažą svorį ir gali būti kabinamos įvairiame aukštyje ir vietoje. Nemažą tokių spintelių pasirinkimą siūlo ispanų „Roca“ ir čekų „Jika“. Į „Laufen“ seriją „Base“ įtraukti keli skirtingi pakabinamų spintelių modeliai – pusaukštės ir siauros aukštos su vienomis arba dvejomis durelėmis. Įvairaus dydžio spinteles, tinkančias ir mažiems vonios kambariams siūlo ir kiti vonios kambario įrangos gamintojai, pavyzdžiui, čekų „Jika“.

Mažuose vonios kambariuose svarbu ne tik maksimaliai išnaudoti erdvę, bet ir pasistengti vizualiai ją praplėsti. Visiems gerai žinomas sprendimas – veidrodžiai. Galima atrasti standartinių serijų, kuriose jų dydžių ir formų pasirinkimas išties didelis. Tarkim, „Laufen“ kolekcijoje „Leelo“ veidrodžių plotis gali svyruoti nuo 45 iki 180 cm. Be to, veidrodžiai iš serijos gali turėti lietimui jautrius valdiklius šviesos intensyvumą ir šilumos reguliavimui.

Tad mažas vonios kambarys – tikrai ne nuosprendis. Labiau – dar neatrastos galimybės. Tereikia jomis pasinaudoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius