Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Dizainerio įspūdžiai iš Frankfurto „santechnikos šou“: naujos tendencijos vonios kambariui

Pagrindinei santechnikos prietaisų parodai Europoje – ISH – viso pasaulio gamintojai ruošiasi tarsi paskutiniam mūšiui. Metamos visos pajėgos: sunkioji technologijų artilerija, inovacijų kavalerija ir spalvų pėstija. Kas dvejus metus vykstančiame tikrame „santechnikos šou“ kovojama kūrybiškai, išradingai, investuojant milžiniškas sumas į stendus. Šiame straipsnyje pristatysiu asmeninius pastebėjimus, kurių pagrindu galima išskirti kelias dar šiais metais mus pasieksiančias tendencijas.
Wave Dade
Wave_Dade_01

2019–2020 m. spalvų ir atspalvių vonios kambaryje bus daugiau nei kada nors anksčiau. Pritaikoma vis daugiau įdomesnių apdailos medžiagų ir tekstūrų. Mediena, marmuras ir metalas – pagrindinės ne tik apdailos, bet ir maišytuvų paviršių medžiagos. Atsiranda vis sudėtingesnių spalvinių derinių, ryškiaspalvės keramikos, skaidrių vonių, mėlynų bei žalių baldų. Nepaisant pastaruoju metu klestinčio minimalizmo, lakoniškus interjerus keičia drąsūs įvairiaspalviai deriniai. Neretai jie papildomi subtilumo suteikiančiais pilkais atspalviais. Juodi tonai taip pat veržiasi į vonios kambarius. Neutralią baltos, pilkos ir juodos kompaniją puošia kone visi ryškios spalvos. Seniau vonioje vyravęs beige (smėlinis) atspalvis dabar vadinamas greige (pilkšvai smėliniu). Natūralus, ramus tonas sukuria ramų, neutralų foną, kuriame galima drąsiai naudoti vintažinius motyvus arba puoselėti minimalistinį bei industrinį stilių. Tokia sąlygiškai neutrali spalvinė bazė leidžia vonios kambario stilistikai išlikti ilgaamžei, o smulkesni akcentai gali dažniau kisti ir prisitaikyti prie naujesnių tendencijų.

Norintieji jaukesnės ar prabangesnės vonios ją dekoruoja tamsiai ruda spalva, suteikiančia jaukumo, šilumos įspūdį. Pagrindiniai tonai: molio, terakotos, bronzos, rūdžių, alyvuogių, pušų spyglių, kedro medienos. Auksas, platina ir varis naudojami maišytuvams ir kitiems vonios kambario akcentams. Marmuras vis dar išlieka apdailos „trendų“ viršūnėse, tik baltą ir juodą marmurą lygiaverčiai papildė ir žaliasis. Elegantiški deriniai – marmuras, odos elementai, lakuoti baldai. Pramoninis stilius – mediena, betonas, juoda spalva detalėse. Bet nuo šiol juoda nelygu juodai. Ieškoma vis kitokių atspalvių ar medžiagiškumo: ypač matinio arba ypač blizgaus, aksominio ar itin gilaus juodumo. Tą patį galima pasakyti ir apie baltą, kuri asocijuojasi su švara.

Atkreipčiau dėmesį į inovacijas, kurios neišvengiamai skverbiasi į vonios kambarius ir atskirus prietaisus. Išmaniai valdomos saugumo nuo patalpų užpylimo ir vandens apskaitos sistemos, programuojamieji dušo režimai, elektroniniai srovės reguliatoriai, liečiamieji valdymo skydeliai, į veidrodžius įmontuoti ekranai ir kiti panašūs sprendimai ilgainiui mūsų buityje turėtų tapti įprastais patogumais. Todėl kiekvienam prietaisui jau šiandieną rekomenduočiau numatyti elektros srovės šaltinį.

Jūsų dėmesiui – keletas žymiausių gamintojų naujienų, pristatytų „ISH 2019“ parodoje Frankfurte, atspindinčių šias tendencijas ir inovacijas.

Dade Design pristatė Dade WAVE vonios kolekciją, pagamintą iš aukščiausios kokybės betono. Tokia laisvai pastatoma vonia suteikia industrinio stiliaus interjerui išskirtinumo ir modernumo. Šios vonios ir praustuvai gaminami Šveicarijoje. Be Frankfurto parodos, jie dar buvo pristatyti Milano dizaino savaitėje.

Wave Dade
Wave Dade

Dar vienas šveicarų gamintojas Laufen užsakė žymiam Olandijos dizaineriui Marcelui Wandersui, garsėjančiam ekstravagantišku stiliumi ir novatorišku medžiagų ir technologijų naudojimu, sukurti kolekciją The New Classic. Rezultatas – kontrastas tarp minkštų, švelnių moteriškų linijų, primenančių gėlės skleidimosi momentą, ir kampuotų vyriškų elementų. Pasak paties autoriaus: „Pirmą kartą itin moderni Saphir keramik medžiaga buvo pritaikyta klasikinei ir ikoninei formai. Ši lengva medžiaga suteikė mums unikalią galimybę švęsti puikią dermę.“

Laufen The New Classic
Laufen The New Classic

Naujausiame Hansgrohe gaminyje RainTunes inovacijos padeda sužadinti teigiamas emocijas. Išmanioji dušo sistema sujungia vandenį, šviesą, garsą ir kvapą į vientisą pojūtį. Pagrindinis dėmesys skiriamas asmeniniams kiekvieno šeimos nario poreikiams ir nuotaikai. Pradžiai siūlomi 7 skirtingi skaitmeniniu būdu valdomi dušo scenarijai, patenkinantys išrankiausių vartotojų poreikius. Jie sukurti padedant daugeliui ekspertų, įskaitant dermatologus, sporto medikus, fizioterapeutus ir aromaterapijos specialistus. Apšvietimas ir garsas taip pat gali būti valdomi per Wi-Fi. Pavyzdžiui, Phillips Hue rūpinasi apšvietimu, o naujasis Rain Scent – nuotaiką atitinkančiu kvepalų asortimentu.

Hansgrohe RainTunes
Hansgrohe RainTunes

Italų gamintojas Globo pristatė 11 naujų, natūralumo efektą sukeliančių tekstūrinių apdailos variantų ir paviršių. Visos jos atkartoja marmuro ir akmenų raštą arba imituoja terazzo stiliaus paviršių. Kiekvienas gaminys perteikia natūralaus akmens grožį, akcentuoja rašto originalumą ir kuria tvirtumo įspūdį. Tai suteikia kiekvienam vonios kambariui išskirtinumo bei unikalumo. Be to, gamintojas siūlo 14 skirtingų vientisų spalvų, kurios įkvėps jūsų vonios kambariui gyvybės. Monotonijai mūsų vonios kambariuose ateina galas.

Globo Akmuo
Globo Akmuo
Globo spalvos
Globo spalvos

Vokiečių gamintojas GROHE nustebino gausybe naujų koncepcijų, gaminių funkcionalumu, maišytuvų spalvų įvairove, pristatė 3D spausdintuvu atspausdintus pirmuosius Atrio Private Collection pavyzdžius. Nuo šiol kiekvienas architektas, įgyvendindamas savo projektus, galės kurti unikalias vienetines kolekcijas. Dėl vis tobulėjančių PVD (fizikinis garų nusodinimas arba jonų dengimas) paviršiaus apdirbimo technologijų metalizuoti paviršiai tapo maksimaliai atsparūs mechaniniams ar kitokiems pažeidimams, todėl dabar drąsiai galima naudoti aukso, vario, bronzos ar juodo metalo spalvų sluoksniu padengtus maišytuvus ir nebijoti, kad jie laikui bėgant nusidėvės.

Grohe
Grohe
Grohe
Grohe

Dėl priežiūros patogumo ir ergonomikos Vokietijoje populiaru dušo zonoje naudoti vientisus dušo padėklus. Visi didieji šios srities gamintojai stengiasi turėti šių gaminių savo asortimente. Ne išimtis ir Lietuvoje žinomas vonių gamintojas Kaldewey. Tipiškas serijos Nexsys dizaino bruožas yra siauras nutekėjimo kanalas, kurio minimalistinio stiliaus detalės beveik nepriekaištingai priglunda prie emaliuoto dušo paviršiaus. Net ir čia galimos keturios naujos spalvos. Lankstumas ir savitumas yra pagrindiniai kriterijai, taikomi gaminius projektuojantiems architektams. Šiandien vientisus padėklus galima rinktis iš 12 naujų dydžių – nuo 80 cm iki 170 cm. Maži formatai optimalūs mažuose vonios kambariuose, kuriuose yra ribota erdvė arba sudėtingi išdėstymo būdai. XXL formato dydžiai puikiai įmontuojami į vonios kambario plytelių tinklelį. Taip pat gausus spalvų pasirinkimas.

Kaldewei Nexsys
Kaldewei Nexsys
NEXSYS
NEXSYS

Vileroy & Boch parodoje pristatė danų dizainerės Gesos Hansen koncepciją His & Hers (jo ir jos)

Vyrai ir moterys vonioje – daugelio diskusijų tema. Koks dizainas ir baldai patinka abiem lytims? Ar yra spalvų, patinkančių ir vyrams, ir moterims? Dizainerė, grynindama abiejų lyčių koncepcijas, dirbo drąsiai – šalia ryškai žalių ir tamsiai raudonų atspalvių pridėjo juodų, baltų detalių, metalo ar medžio faktūrų, kad būtų ryškus kontrastas. „Jos“ spalvų paletė yra linkusi būti šiltesnė, o „Jo“ – šaltesnė.

Dar vienas šio gamintojo kontrastingas pasiūlymas – kolekcija Memento 2.0. Dėl naujoviškos TitanCeram keramikos paviršiaus padengimo technologijos kolekcijoje derinami tikslūs spalvų kontūrai. Vonia ir aštuoni įvairūs praustuvai, bidė ir tualetas – visa kolekcija pritaikoma prie bet kokių septynių spalvų parinkčių, suteikiančių plačią kūrybinę laisvę.

VB hisandher
VB hisandher
VB MEMENTO
VB MEMENTO

Italų gamintojas Gessi eksponavo naują išskirtinio dizaino lauko dušą. Dušo naudojimas atviroje erdvėje, saulės šviesoje arba po žvaigždėmis leidžia patirti ne tik vandens malonumus, bet ir ypatingą laisvės jausmą, savotišką susiliejimą su gamta. Sukurta vientisa lauko sveikatingumo sistemos dušo kolona tiek formos, tiek komponentų prasme pritaikyta naudoti lauko sąlygomis. Gamintojai siūlo novatoriškų medžiagų kombinacijas. Produktai, pagaminti iš juodos matinės ar corten spalvos ir detalių, švytinčių įvairių blizgių metalų spalvomis. Tai visiškai naujas požiūris į lauko daiktų dizainą.

Nuo šiol lauko malonumai privačiuose namuose primins sveikatingumo šventyklą ir kurorto aplinką.

GESSI OUTDOOR
GESSI OUTDOOR

Parodoje ISH svarbios visos detalės – net ir nuleidimo mygtukai susilaukia design+ apdovanojimų. Šį kartą autoritetinga komisija atkreipė dėmesį į vokiečių gamintojo Viega modelį Vising for More 200, kurį sukūrė jauni studijos Artefakt dizaineriai. Švelniai banguojančią bangą primenančios mygtukų plokštelės skirtos nuleisti dideliam arba mažam vandens kiekiui. Abi iš sienos šiek tiek kyšančios plokštelės sukuria lengvumo efektą. Išskirtinis unikalus modelio bruožas yra faneruotos ąžuolo medienos apdaila. Išgaunamas malonus lytėjimo jausmas ir stilingas išvaizda. Žinoma, galimi ir kiti šio modelio apdailos variantai: antracito arba aukso spalvos; nerūdijančiojo plieno, šilto vario arba aukso atspalvių; grūdinto stiklo, juodos arba baltos spalvos.

Viega Design Plus
Viega Design Plus

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius