Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Drąsus l​​​​ofto atgimimas – architektams pavyko atspindėti niujorkiečio gyvenimo būdą

Niujorkas – vienas didžiausių Šiaurės Amerikos miestų, verslo ir komunikacijos centrų. Jame atsiveria neaprėpiamos architektūros, dizaino ir technologijų platybės. Miesto raida, istorija bei daugiatautė kultūrų samplaika pasakoja apie jo globalumą bei nenutrūkstamą urbanizaciją. Pastaroji priežastis ir lyg ant mielių augančios nekilnojamojo turto kainos paskatino pramonę trauktis į užmiesčio zonas. Senieji apleisti fabrikai, spaustuvės, siuvyklos ir kiti pramoniniai pastatai, esantys arčiau besiplečiančio miesto centro, laikui bėgant pritaikyti žmonių gyvenimui. XX a. 3 dešimtmetyje JAV (Manhatane, Niujorke) suklestėjusi loftų kultūra išlieka populiari bei aktuali ir mūsų dienomis.
​​​​​​​Lofto atgimimas
​​​​​​​Lofto atgimimas / Peterio Aarono nuotr.

Projekto autoriai: JSA (Joel Sanders Architect)
Vieta: West Village, Niujorkas, JAV
Įgyvendinta: 2015 m.
Plotas: 232 m2

Ilgainiui nusistovėjęs lofto stilius pastaruoju metu vis sparčiau keičiasi ir įgauna ne tik asketiško minimalizmo su industriniais elementais pavidalą, bet ir atgimsta kitomis interjero dizaino formomis: modernu, eklektika ar net minimalizmu su skandinaviško modernumo prieskoniu. Didžiojo Obuolio mieste įsikūrusi architektūros studija JSA (Joel Sanders Architect) 232 m2 loftui suteikė naują gyvenimą, nes pakeitė ne tik jo stilių, bet ir struktūrą.

Peterio Aarono nuotr./​​​​​​​Lofto atgimimas
Peterio Aarono nuotr./​​​​​​​Lofto atgimimas

Į du aukštus padalytas ir tik patalpos gale turintis atvirą, loftui būdingą erdvę, senasis būstas labiau panašėjo į dviejų aukštų butą, pro kurio mažus langus sunkiai skverbėsi šviesa. Antrojo aukšto patalpos buvo apytamsės, o pirmajame šviesa sunkiai pasiekdavo šiaurinę, priešais aukštus langus esančią sieną. Tad svarbiausias studijos uždavinys buvo suprojektuoti lofto erdvę taip, kad šviesa erdvėje laisvai sklistų abiejuose aukštuose, o pro langus matoma Hadsono upės panorama atskleistų visą savo grožį. Antras uždavinys – lengvas judėjimas erdvėje. Kadangi antresolės sijos buvo išnirusios iš lubų, jos trukdė patogiai judėti: jų nepastebėjus, grėsė pavojus užsigauti.

Peterio Aarono nuotr./​​​​​​​Lofto atgimimas
Peterio Aarono nuotr./​​​​​​​Lofto atgimimas

Architektų studijai pavyko išspręsti abu uždavinius drąsiai rekonstruojant antrąjį aukštą – antresolę. Pirmiausia nuo išorinės sienos buvo atitraukta perdanga. Taip visiškai atidengti išraiškingi langai ir lofto viduje sukurtas kapsulę primenantis uždaras tūris. Jame įrengtas šeimininko miegamasis su vonia bei svečių kambarys. „Kapsulė“ atgręžta į pietvakarius, o langų išdėstymas bei dydis leido natūraliai sunktis dienos šviesai, tad patalpos gerokai pašviesėjo. Judėti antresolėje tapo saugiau, o nuleidus koridoriaus grindis pasiekta, kad tiek pirmajame aukšte, tiek antresolėje žmogus galėtų judėti visu ūgiu, išsitiesęs.

Daugelis Niujorko loftų interjerus įsivaizduoja tarsi šiuolaikinio industrinio stiliaus pavyzdžius su jiems būdingais bruožais: atviru plytų mūru, betonu, metalinėmis konstrukcijomis, stelažais ir pan. JSA savo naujam objektui suteikė modernaus minimalistinio būsto įvaizdį ir taip jį atitolino nuo nusistovėjusios Bohemijos. Vyraujanti balta spalva skatina šviesos sklaidą ir nesuspaudžia erdvės. Juodas tūris patalpos viduryje – laiptinė ir virtuvės zona – tarytum suteikia atramą antresolės tūriui ir harmonizuoja aplinką, pabrėžia jos solidų ir prabangų charakterį. Medžio grindys, baldai ir apdaila pagyviną neutralią patalpą ir žadina jaukumo bei natūralumo pojūtį. Vertikali antresolės apdaila bei tiesios, aukštyn kylančios baldų, tūrių ir briaunų linijos sukuria optinę patalpos aukštumo iliuziją. Spalvingos interjero detalės: pagalvėlės, paveikslai ir raibuliuojanti židinio apdaila, suteikia būstui žaismingumo. Didžioji dalis pirmojo aukšto sienų slepia vos pastebimas daiktų sandėliavimo sistemas, išrikiuotas kone palei visas sienas.

Naujai atgimusi lofto erdvė atspindi Niujorko miesto širdies gyvenimo būdą ir tai, kaip drastiški pokyčiai gali padidinti gyvenamosios erdvės komfortą. Teisingi rekonstrukciniai sprendimai, dizaino subtilumas ir modernumas tapo kertiniais šio interjero aspektais, pabrėžiančiais JSA studijos atsidavimą projektui, išradingumą, drąsą ir, žinoma, profesionalumą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius