Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Interjero dizaineris Dovas savo namus perleidžia kitiems: dabar reikia užauginti dukrą

Interjero dizaineris Dovas Serapinas ir jo žmona, drabužių dizainerė Indra Dovydėnaitė, ne vienam žurnalui buvo atvėrę savo namų duris: namų, kuriuose gausu spalvingų detalių, židinys rankomis apklijuotas stiklo lašeliais, o kai kuriuose kambariuose visos keturios sienos yra skirtingų spalvų. „Buvom jauni ir spalvos mums buvo svarbiau, nei funkcija...“ – dabar žvalgydamasis po senoviniuose karininkų namuose įkurtą butą sako interjero dizaineris. Šis butas bus perleistas kitiems šeimininkams.
Dovas Serapinas
Dovas Serapinas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

D. Serapinas neprisistato kaip klasikinių, modernių ar skandinaviškų interjerų dizaineris, o kiekvienu atveju siekia, kad interjeras atspindėtų namų šeimininko gyvenimo būdą, pomėgius.

„Kvadratai“ – ne svarbiausia būsto dalis

Daugiau nei prieš dešimtmetį su žmona Indra Dovydėnaite jie išsirinko butą ypač geroje vietoje – per vidurį tarp Senamiesčio ir Šiaurės miestelio, kuriame gausu įvairių statybinių prekių parduotuvių, interjero salonų – juose Dovui dažnai tenka rinktis apdailos medžiagas.

50-ies kvadratų būstas (jei bus galimybė jį perplanuoti, jis turės daug langų, geras kambarių išdėstymas), gali atrodyti erdvesnis, nei 65-ių kvadratinių metrų būstas.

Šiandien butas pasikeitęs – buvusiame miegamajame rikiuojasi megztos Indros suknelės, vienas iš kambarių užleistas augančiai dukrai Fridai. Šeimai norisi daugiau erdvės ir, kaip sako pats Dovas, jie jaučiasi „išaugę“ šį spalvingą butą. Tačiau kadaise šelmiškai suderintos ryškios spalvos davė naudos – vos paskelbus apie būsto pardavimą, pirkėjai prašosi jo apžiūrėti.

„Kvadratūra nėra svarbiausia. Nes 50-ies kvadratų būstas (jei bus galimybė jį perplanuoti, jis turės daug langų, planavimo neribos laikančiosios sienos ar kolonos, bus lengvai pasiekiami kanalizacijos, santechnikos, ventiliacijos įvadai), gali atrodyti erdvesnis, nei 65-ių kvadratinių metrų būstas. Kitaip tariant, būstas, turintis gerą erdvių išsidėstymą, yra vertingesnis už didesnį, bet prastesnio išdėstymo būstą.

VIDEO: Interjero dizaineris Dovas savo spalvingus namus perleidžia naujiems šeimininkams

Pavyzdžiui, šio buto privalumas buvo dideli langai – kas įleidžia daug šviesos į patalpą ir labai aukštos lubos. Tai reiškia, kad tuos kvadratus, kuriuos pirkome, galime padauginti iš dar kažkokios procentinės dalies“, – svarsto interjero dizaineris.

Tačiau jis perspėja, kad reikia atidžiai apžiūrėti bet kokias patalpas vietoje – aukštos lubos gali būti ir ankštame koridoriuje, tuomet jos nesukurs pageidaujamo įspūdžio.

Jei jau mokate už vaizdą – neleiskite pinigų dekorui

„Pasakysiu taip: kuo mes kūrybiškiau žiūrime ir kuo esame lankstesni – tuo daugiau galime sutaupyti būsto įrengimui ir gauti geresnį rezultatą“, – sako D. Serapinas.

Jis pripažįsta, kad kartais į šipulius daužo „svajonių namų“ vizijas – pavyzdžiui, kai žmogus svajoja apie vonią liūto kojomis, standartinėje daugiabučio vonios patalpoje.

Norite tokio buto kaip kaimynas? Bet pažiūrėkite, štai kaimyno stalčius per aukštai, baras per žemai, vonia per didelė, langas ne vietoje.

„Jūsų vonia tam yra tris kartus per maža. Nėra galimybės atsitraukus pažiūrėti į vonią, todėl liūto kojų tiesiog nesimatys“, sako interjero dizaineris. Būtent todėl jis pataria neprisirišti prie konkrečių dekoro detalių, o pirmiausia kritiškai įvertinti erdvę.

Dovas svarsto, kad neverta bet kokiu atveju ieškoti įspūdingo vaizdo pro langą ir už jį mokėti papildomus tūkstančius. Svarbiausia – kad vaizdas jūsų neerzintų.

Antra vertus, jei būtinai tas vaizdas jums itin svarbus (pavyzdžiui, tam tikros bažnyčios bokštai) – tebūnie jis jūsų interjero pagrindinis akcentas. Tiesiog baltai nudažykite sienas ir nebeleiskite pinigų dekoro medžiagoms – tuomet pro langą matomas vaizdas išryškės.

Ar tikrai kaimyno sienos gražesnės?

D. Serapinas ne kartą stebėjo, kaip išgyvena jo klientai, kai nepavyksta įgyvendinti susikurtos vizijos dėl tam tikrų būsto išsidėstymo ypatybių. Todėl pats visuomet galvoje turi bent kelis variantus, kaip būtų galima įrengti konkrečią erdvę. Šiandien, šeimai ieškant buto, jau gimsta vizijos, kaip jis galėtų atrodyti.

„Man patinka labai daug dalykų. Galbūt norėčiau nerūdijančio plieno virtuvės, kad viskas greitai, kaip laivo denyje nusiplautų, apliejus vandeniu iš maišytuvo galvutės. Tačiau stengiuosi neturėti dalykų, kurie pririša, pastato į rėmus“, – sako buto šeimininkas.

Interjero dizaineris juokauja: „Norite tokio buto, kaip kaimyno? Bet pažiūrėkite, štai kaimyno stalčius per aukštai, baras per žemai, vonia per didelė, langas ne vietoje – reiks užstatyti kokį nors augalą, kad to baisaus vaizdo nesimatytų... O kaip tu manai, ar jis labai patogiai sukiojasi šioje drabužinėje? Pažiūrėk, batai visai netelpa...“

D. Serapinas sako, kad gerai turėti savo viziją, tačiau nereikėtų laikytis jos įsikibus lyg tai būtų gyvybės ar mirties klausimas.

Interjeras turi tarnauti šeimininkui - ne atvirkščiai

Kokie stiliai šiuo metu vyrauja interjere? Klasika, skandinaviškas stilius, modernas, minimalizmas – ir šių stilių miksas.

„Gali stovėti senas, kelių šimtų metų senumo, per kelias kartas paveldėtas stalas ir šalia, gero gamintojo koks nors silikoninis šviestuvas su LED lemputėmis. Ir jie kartu derės, įspūdingai atrodys“, – pateikia pavyzdį interjero dizaineris.

Jis taip pat svarsto, kad interjeras turi tarnauti žmogui ir atspindėti jo asmenybę, užsiėmimą. Kas iš to, jei menininko dirbtuvių grindis išklosime prabangiu parketu? Šioje erdvėje greičiausiai reiktų neapdirbto betono, kuris ilgainiui apsitaškytų dažais, kitomis priemonėmis, demonstruotų, kad šioje erdvėje yra kuriama, dirbama.

D. Serapinas mano, jog kuo toliau, tuo daugiau lėšų išleisime interjero projektavimui, planavimui, o ne dekoro priemonėms, apdailos medžiagoms – interjero dizainas ateityje vis labiau nusilenks funkcijai.

Mes lekiame, skubame, patiriame įtampą darbe, todėl namai turi būti tiesiog patogūs – savotiška mūsų ramybės oazė.

D. Serapino šeima dar neapsisprendė dėl būsimo būsto, tačiau tikėtina, kad įsikurs senamiestyje. Tokį sprendimą nulemia paprasta praktinė priežastis – dukra iš tokios vietos gali pati nueiti į mokyklą bei įvairius būrelius, nereikia jos vežti, tad sutaupoma mažiausiai pora valandų laiko per dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius