-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 06 22

Išmanūs gali būti ne tik telefonai, bet ir unitazai

Vienas pirmųjų unitazų su apiplovimo funkcija prieš daugiau kaip dešimtmetį buvo įrengtas dizaino salone „Daiktų viešbutis“. Tai buvo ispanų kompanijos „Roca“ įrenginys, sumontuotas šio interjero autoriaus, dizainerio Naurio Kalinausko. Neįprastai atrodantis unitazas nuolat sulaukdavo išskirtinio salono lankytojų dėmesio. „Žmonės dažnai klausdavo, koks ten keistas unitazas ir kam jam tiek daug mygtukų“, – prisimena N. Kalinauskas.
Šveicarų bendrovės „Laufen“ sukurtas išmanusis unitazas
Šveicarų bendrovės „Laufen“ sukurtas išmanusis unitazas / Gamintojo „Laufen“ nuotr.

Sugalvojo šveicarai, išpopuliarino japonai

N. Kalinauskas pirmą kartą su išmaniu unitazu susidūrė viešėdamas Tokijuje. „Tokie unitazai jau prieš porą dešimtmečių ypač paplito Japonijoje. Japonai taip juos pamėgo, kad šie prietaisai buvo montuojami ne tik namuose, bet ir viešbučiuose, todėl juos galėjo išbandyti ir atvykę europiečiai“, – pasakoja N. Kalinauskas.

Tokie įvairių, net keistų papildomi funkcijų turintys unitazai laikomi japonišku fenomenu. Vis dėlto mažai kam žinoma, kad pirmieji tokie įrenginiai dar šeštojo dešimtmečio pabaigoje buvo sukurti... Šveicarijoje. Šiandien ši šalis vis dar išlieka didžiausia išmaniųjų unitazų rinka Europoje. Jie sparčiai populiarėja ir kitose Europos šalyse, ypač, Vokietijoje. Vis dėl to iki Japonijos dar toli – manoma, kad apie 70 proc. visų unitazų šioje Azijos šalyje yra su apiplovimo funkcija.

Įvairios funkcijos, tokios kaip vandens srovės intensyvumo ir temperatūros, purkštuko padėties ir judėjimo reguliavimas patogiai valdomos moderniu išmanųjį telefoną primenančiu pulteliu su liečiamuoju ekranu.

Išmanus unitazas skirtas europiečiams

2017 metais laikas tarsi atsisuko atgal: dvi pasaulinio garso Šveicarijos kompanijos – santechninės keramikos „Laufen“ ir technologijų „Noventa“ pristatė naują unitazo su apiplovimo funkcija modelį „Cleanet Riva“.

„Laufen“ kompanijos marketingo vadovas Marcas Viardot architektūros ir dizaino žurnalui „Frame“ pasakojo, jog šis modelis buvo kuriamas atsižvelgus būtent į Europos vartotojų poreikius ir higienos įpročius. O tai reiškia, kad kai kurių Azijoje pagamintų išmanių unitazų funkcijų, tokių kaip radijas ar šildomas dangtis, jame paprasčiausiai nėra. „Azijietiškuose modeliuose džiovinimo funkcija yra standartinė, tačiau mūsų tyrimai rodė, kad europiečiai šios funkcijos paprasčiausiai nenaudoja“, – sakė M. Viardot. Tad kuo sudominti europiečius pabandė šveicarai?

Atrodo kukliai, gali daug

„Cleanet Riva“ tikrai galima laikyti revoliuciniu modeliu, keičiančiu požiūrį į vieną svarbiausių vonios kambario įrenginių. Jau vien dėl to, kad gamintojai visą dėmesį sutelkė ne pigius efektus, bet efektyvaus vandens, elektros taupymo, higienos, priežiūros ir komforto inovacijas.

„Cleanet Riva“ išvaizda apgaulingai paprasta, tačiau lakoniškas dizainas – ir buvo pagrindinė dizainerių kūrybinė idėja. Dizaino autorius šveicaras Peteris Wirzas pasakojo, jog kūrybinė užduotis buvo sukurti tokią įrenginio formą, kuris spinduliuotų santūrumą ir savo išmanumo atvirai nedemonstruotų. Išties išoriškai „Cleanet Riva“ atrodo kaip įprastas unitazas, o visos inovacijos preciziškai lyg šveicariškame laikrodyje paslėptos keraminio korpuso viduje. Įrenginyje apsieita ir be jokių plastikinių blokų ar gaubtų – plastikas ne toks atsparus ir higieniškas kaip keramika, ir ilgainiui pradeda keisti atspalvį.

Įvairios funkcijos, tokios kaip vandens srovės intensyvumo ir temperatūros, purkštuko padėties ir judėjimo reguliavimas patogiai valdomos moderniu išmanųjį telefoną primenančiu pulteliu su liečiamuoju ekranu. Valdymui skirta ir elegantiška nerūdijančio plieno rankenėlė prie dangčio.

Gamintojai visą dėmesį sutelkė ne tik į patogumą, bet ir higienos, švaros užtikrinimą. Nemažai labai svarbių šio unitazo inovacijų išoriškai apskritai nesimato, o daugelis procesų vyksta automatiškai. Tarkim, visoje „Cleanet Riva“ cirkuliacinėje sistemoje vandens temperatūra pakeliama iki 70 laipsnių, kad aukščiausi higienos reikalavimai būtų užtikrinti ne tik keraminio puodo išorėje, bet ir viduje. Automatiškai vyksta sistemos nukalkinimas, purkštuko išsivalymas, veikia oro gaivinimo sistema.

Gamintojo „Laufen“ nuotr. /Šveicarų bendrovės „Laufen“ sukurtas išmanusis unitazas
Gamintojo „Laufen“ nuotr. /Šveicarų bendrovės „Laufen“ sukurtas išmanusis unitazas

„Cleanet Riva“ neturi vandens paskirstymo apvado, o papildomai keraminio puodo paviršių nuo bakterijų ir nešvarumų apsaugo speciali sumažinto šiurkštumo glazūra. Valymo paprastumą užtikrina itin lengvai (kad ir viena ranka) nuimamas kieto plastiko dangtis – smulkmena, tačiau labai svarbi!

Gamintojai deklaruoja norėję sukurti išmanų unitazą kiekvienam. Tačiau „Cleanet Riva“ užminė dar vieną intrigą: ar sparčiai tobulėjant ir ilgainiui pingant technologijoms vartotojai patys bus pasiruošę keisti savo įpročius ir prioritetus?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius