Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Jauni lietuvių dizaineriai aukštyn kojom verčia įprastą baldų įvaizdį

Jau 23-ią kartą parodų ir ekspozicijų centro „Litexpo“ organizuojamoje parodoje „Baldai“ galima pamatyti ne tik užsienio, tačiau ir jaunų lietuvių dizainerių baldus. O šiems netrūksta naujo šviežio požiūrio į baldų formas ir funkcijas bei Lietuvoje dar neatrastas baldines medžiagas. Pavyzdžiui, ar Jums teko sėdėti ant pufo iš kamščio?
„IDDO“ baldai
„IDDO“ baldai / Gamintojo nuotr.

Eidhoveno dizaino akademijos absolventas Vytautas Gečas meta iššūkį klasikinėms baldų formoms ir kuria stalą iš keliasdešimties skirtingų staliukų. Tuo metu į užsienio rinkas jau koją įkėlę „IDDO slow living“ baldai į lietingą Lietuvą atneša Portugalijos karščio gūsį – su šaltu lietuvišku betonu jie derina kamštį ir medieną.

Akmuo į kolegų daržą: „lietuviai „daro“ dizainą bet ne jį kuria

Industrinio dizaino studijų absolventass V. Gečas neįprastos formos staliukus, visiškai atvirą drabužių spintą –kabyklą bei originalią drabužių pakabą demonstruoja „Litexpo“ parodų ir ekspozicijų centre vykstančioje parodoje „Baldai“.

Gamintojo nuotr./Drabužių spinta-kabykla
Gamintojo nuotr./Drabužių spinta-kabykla

„Man svarbi ne tik funkcija ar estetika. Ieškau konteksto ir pasineriu į kūrybinį procesą. Atlieku savotišką tiriamąjį darbą, jo metu atrandu naujas formas. Neturiu tikslo „padaryti dabar tokį stalą, kokio niekas iki šiol nėra padaręs“. Tiesiog pasirenku tam tikrą temą“, sako baldų dizaineris V. Gečas.

Kai kam gali pasirodyti, jog šio dizainerio baldai labiau skirti stovėti galerijose, ekspozicijų salėse, nei kieno nors namuose. Pats V. Gečas sako, jog kaskart prisitaiko prie konkretaus projekto rėmų, tačiau jo darbus galima perdaryti, suteikti jiems daugiau funkcionalumo – jei to norisi.

Gamintojo nuotr./Drabužių pakaba
Gamintojo nuotr./Drabužių pakaba

„Man svarbu įveikti tą kūrybinį iššūkį, sukurti kažką unikalaus, originalaus. Ar mano darbai atitinka kokį nors stilių? Ne. Aš tiesiog mėgstu daryti – nereikia nieko dėlioti į kokias nors lentynėles, – sako V. Gečas ir įgelia vien į baldų realizavimą energiją sutelkusiems kolegoms. – Kartais sakau, kad lietuviai „daro“ dizainą, bet jo nekuria. Jei norime lygiuotis į italų, skandinavų baldų gamintojus, turime turėti savitumo. Kai susikoncentruoji vien į daikto atsiperkamumą, automatiškai turi taikytis prie kažkokių vyraujančių tendencijų, o tuomet niekuo nesiskiri nuo to, kas jau sukurta.“

Kurdamas baldą jį derina prie erdvės

Ieškodamas naujų formų ir funkcijų V. Gečas domisi įvairiomis sritimis, renka informaciją ir ją interpretuoja.

„Kartais reikia būti drąsiam. Žinoma, tave apriboja techninės galimybės, tačiau siekiu, kad aš, o ne medžiaga kontroliuotų kūrybos procesą“, - sako jaunasis baldų dizaineris.

V. Gečas laukia ne tik parodos „Baldai“, tačiau ir iškart po jos seksiančios Eidhoveno dizaino savaitės. Ten vienoje erdvėje demonstruojami visiškai švieži, nauji įvairių šalių dizainerių darbai.

Gamintojo nuotr./Stalas
Gamintojo nuotr./Stalas

Ar jaunasis dizaineris ketina parduoti savo kūrybą?

„Parduoti galiu, su sąlyga, kad jį pasiimtų ne pačią pirmąją parodos dieną, šypsosi pašnekovas.Man taip pat būtų labai įdomūs užsakymai, kai kurdamas nestandartinį baldą turėčiau prisitaikyti prie konteksto – butiko, viešbučio ar restorano.

Kartu jis pastebi, kad sąvoka „nestandartinis baldas“ turėtų apibrėžti išskirtinius, vienetinius, konkrečiai erdvei pritaikytus baldus, o ne „virtuvės baldus, kurie gaminami pagal jūsų išmatavimus.“

Šiuo metu V. Gečas savo darbus pristato kartu su kolega Viliumi Kiškiu.

„Turime ir kažką bendro, ir skirtingų patirčių ir įgūdžių. Todėl šiuo metu bendradarbiaujame“, - sakė V. Gečas.

Dizaineris pabrėžė, jog įdomu ir džiugu parodoje apžiūrėti ir kitų Lietuvos dizainerių darbus –ši paroda jos dalyviams primena, kad bent kartą per metus reikia„atsižviežinti“ ir išlįsti į dienos šviesą.

Verslas užgimė per Kalėdas

Kaune įsikūrę baldų kūrėjai „IDDO slow living“ kuria itin aiškių formų, minimalistinius baldus bei interjero detales iš metalo, medžio, betono.
Tai – šeimos verslas. Ieva Dorelaitienė rūpinasi baldų idėjomis, emocija, pateikimu, bendravimu su klientais. Jos vyras - metalo apdirbimu. Na, o betonas – tėčio darbo sfera.

„Bet žmonių, dirbančių su mumis, nuo idėjos ir piešinio, yra tikrai ne vienas: partneriai Portugalijoje, metalo dažytojai Kaune ir taip toliau. Be galo džiaugiuosi pažintimi su profesionalia produkto dizainere Marija Puipaite. Bendrą mūsų darbą pristatome parodoje „Baldai 2017“, – sako I. Dorelaitienė.

„Stilingai, santūriai ir prabangiai“, – šie trys būdvardžiai geriausiai apibūdina kauniečių kuriamus baldus. Idėjų autorė Ieva Dorelaitienė sako, jog baldus savo namams jie kūrė ir gamino jau seniai. O savą verslą pradėti paskatino... kalėdinių dovanų karštinė.

Gamintojo nuotr. /„IDDO“ baldai
Gamintojo nuotr. /„IDDO“ baldai

„Aplinka, kurioje gyvename, kuriame, dalinamės svajonėmis ir tiesiog būname, mums labai svarbi. Tačiau daiktai ar jų gausa neturi užgožti ten gyvenančių. Prieš dvejus metus, prasidėjus kalėdinei dovanų paieškų karštinei, galvojome, ką padovanoti savo artimiesiems ir draugams. Norėjosi, kad daiktas būtų ilgaamžis, funkcionalus. Taip kilo mintis. Žvakidė. Simbolinė. Metalinė. Eglutė-žvakidė“, – sako I. Dorelaitienė.

Draugai buvo taip sužavėti kūriniu, jog ėmė klausinėti, kur tokią žvakidę bus galima įsigyti kitais metais. Taip gimė prekinis ženklas „IDDO“.

Kamštiniams pufams įkvėpė Portugalija

„Pirmieji daiktai buvo net ne baldai, o interjero detalės. Tada atsirado kavos staliukai, kabyklos, konsolės, vazonai... Metalas – labai artimas mano vyrui, betonas – tėčiui, medis – kiekvienam lietuviui. Taip gimė idėja visas šias medžiagas sujungti. Žinoma, įtakos turėjo ir skandinaviško stiliaus populiarėjimas Lietuvoje. Mes gaminame tiems, kurie ieško baldų, pagamintų Lietuvoje“, - sakė I. Dorelaitienė.

Geležis, medis, dar – kamštis – tai yra medžiagos, ties kuriomis apisistojo „IDDO slow living“.

Gamintojo nuotr. /„IDDO“ baldai
Gamintojo nuotr. /„IDDO“ baldai

„Eksperimentuojame su įvairiais šių medžiagų junginiais: betonas ir kamštis, betonas, kamštis ir metalas, metalas ir kamštis t.t. Galbūt ateityje atsiras ir oda bei veltinis“, – sakė I. Dorelaitienė.

Kamštiniai gaminiai yra vienas išskirtinių šių gamintojų bruožų – jie pirmieji Lietuvoje pasiūlė kamštinius baldus. Iki tol apie šią žaliavą žinojome tik tiek, jog senuose butuose ja išmušti holai ar koridoriai, kai kur – grindys. Pašnekovė sako, jog kamštį jos šeima atrado atostogų metu.

„Kamštinis ąžuolas auga Portugalijoje. Jis yra natūraliai šviesios spalvos. Ten apstu įvairių gaminių iš jo. Mūsų akys užkliuvo už indų, kur kamštis ir keramika dera kartu. Taip atradome fabrikus, jų žaliavas ir naujieną mums - tamsų, juodąjį korką, kuris puikiai tinka baldams. Nors buvo baimės, kaip nevertinamą ir pažįstamą tik kaip sienų ir grindų dangą, jį priims klientai, mes labai tikėjome šia idėja. Na, o apie medžiagą ir jos savybes reikėtų atskiro teksto“, – sako pašnekovė.

„IDDO slow living“ savo baldus daugiausia parduoda Lietuvoje, tačiau eglutės-žvakidės, vazonai jau keliauja ir į Skandinaviją.

„Mūsų gaminių galima įsigyti interjero salone „Minimalistas“, Kaune arba mūsų studijoje. Netrukus pradės veikti ir internetinė parduotuvė. Gaminame ir pagal individualius išmatavimus ir kartais net tai, ką sugalvoja, sukuria klientas“, – sako I. Dorelaitienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius