Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip atnaujinti interjerą: keli paprasti būdai kiekvienam

Atėjus pavasariui pradedame ieškoti naujų drabužių ir aksesuarų savo garderobui. Po to akys dažnai nukrypsta į mus supančią aplinką – būstą, kuriame gyvename – ir pradedame galvoti, kaip suteikti jam naujų spalvų.
Evelinos Tamašauskaitės-Aleliūnienės darbai
Evelinos Tamašauskaitės-Aleliūnienės darbai

Interjero dizainerė Evelina Tamašauskaitė-Aleliūnienė bei interjero detalių

gamintojai Aušra Stonytė ir Romas Šambarys pataria, kaip pagyvinti namų aplinką ir suteikti kitokį skambesį turimam namų interjerui.

Pradėkite nuo detalių

Norint, kad namai nušvistų naujomis spalvomis, nebūtina imtis daug laiko, jėgų ir lėšų kainuojančio remonto. „Norintiems atsinaujinti būstą, bet mėgstantiems taupyti, patarčiau pradėti nuo greičiausiai ir pigiausiai pakeičiamų daiktų – tekstilės bei interjero aksesuarų: pagalvių, kilimo, vazų, sieninio laikrodžio, paveikslų“, – sako interjero dizainerė Evelina Tamašauskaitė-Aleliūnienė.

Evelinos sukurtų interjerų pavydžius galite pamatyti portale Versliukai.lt.

Ji teigia, kad keičiant interjero detales, galima lengvai pakeisti interjero nuotaiką bei pritaikyti jas pagal sezoną ar kalendorinę šventę: „Pavyzdžiui, atėjus pavasariui, į namų aplinką rekomenduojama įnešti daugiau ryškių spalvų, netgi kambarinės gėlės ar dažniau keičiamos gyvų gėlių puokštės gali kaip mat įkvėpti geresnei nuotaikai ir akimirksniu bent trumpam atnaujinti būstą.“

Atnaujindami savo namų interjerą, ieškokite unikalių, vienetinių daiktų – tai suteiks jūsų namams išskirtinumo. Interjero detalių gamintojas Romas Šambarys pasakoja, kad dažniausiai žmonės kreipiasi į jį jau žinodami, kokio daikto jie nori. Įgyvendindamas užsakymą, jis stengiasi atsižvelgti į turimą interjerą, kad klientas gautų daiktus, puikiai derančius prie jo gyvenamos aplinkos. Jis kelis metus dirba su įvairiomis medžiagomis (stiklu, popieriumi, medžiu) ir derina savo darbuose skirtingas technikas.

Romo darbų pavyzdžius galite pamatyti portale Versliukai.lt.

Suteikite jaukumo

Interjero detalės padeda greitai ir palyginti nebrangiai atnaujinti būstą. Daugeliui yra pažįstamas jausmas, kai, žiūrėdamas į gražiai apstatytą kambarį, supranti, kad kažko jam trūksta. „Šalta, nejauku“, – paprastai sakote. Dažniausiai tokiais atvejais trūksta smulkmenų, detalių, kurios sušildo aplinką. Apie tai pasakoja ir Evelina: „Erdvė gali būti apstatyta pačiais gražiausiais baldais, tačiau be interjero aksesuarų ir tekstilės gaminių vargu ar bus jauki. Jaukumą namams suteikia tekstilės gaminiai, augalai bei interjero aksesuarai.“

Su ja sutinka interjero detalių gamintoja Aušra Stonytė. Aušra kuria megztus aksesuarus namams. Ji pastebi, kad „pastaruoju metu pradėjo augti megztų detalių populiarumas, jaučiasi, kad žmonės nori rankų darbo, išskirtinumo, jaukumo namams“. Anot jos, dažniausiai klientai kreipiasi į ją dėl megztų pledų arba pagalvių, nes „tai labai jaukios detalės, jos yra arčiausiai kūno“.

Aušros megztų darbų pavyzdžius galite pamatyti portale Versliukai.lt.

Jaukumas namuose priklauso ir nuo apšvietimo. Norint sukurti jaukią atmosferą, Evelina Tamašauskaitė-Aleliūnienė pataria rinktis švelnų, o ne ryškų apšvietimą. Tam puikiai tiks toršerai, stalinės lempos, nedideli sieniniai šviestuvai. Jie papildo didelius ir ryškius šviestuvus ir suteikia daug galimybių žaisti su namų atmosfera ir nuotaika: belieka išjungti ryškią šviesą ir įjungti kampe stovintį toršerą ir ranka pati siekia minkšto pledo ir knygos.

Išlaikykite harmoniją

Pradedant ieškoti interjero detalių dažnam kyla klausimas, kaip pasiekti, kad visas interjeras būtų harmoningas. Interjero dizainerė Evelina Tamašauskaitė-Aleliūnienė atkreipia dėmesį, kad harmonija interjere atsiranda ne tada, kai yra suderintos baldų ir detalių spalvos arba faktūros, bet tada, kai žmogui namuose yra gera ir patogu gyventi: „Harmoningas interjeras pasižymi spalvų, formų, medžiagų ir pačių interjere esančių daiktų tarpusavio derėjimu - kai viskas turi savo vietą, patogu gyventi ir niekas neerzina. Vienos taisyklės, kuri galiotų visiems, nėra - kiekvienam žmogui harmoningas interjeras bus kitoks, svarbiausia gerai jaustis savo namuose“.

Tad prieš įsigydami vieną arba kitą aksesuarą, įvertinkite ne tik jų grožį, bet ir tai, ar jie lengvai ras vietą jūsų namuose ir netrikdys kasdienio gyvenimo tėkmės. Pavyzdžiui, mažos stiklinės figūrėlės arba didelės vazos, stovinčios ant grindų gali atrodyti labai gražiai ir įspūdingai. Tačiau jeigu turite mažų vaikų, kurie drąsiai tyrinėja aplinką ir bando „paragauti“ kiekvieną daiktą, arba ką tik įsigijote naminį gyvūną, kuris žaisdamas verčia viską savo kelyje, tokios mielos smulkmenos gali kelti daugiau rūpesčio negu džiaugsmo.

Perstumdykite baldus

Evelina Tamašauskaitė-Aleliūnienė primena dar vieną veiksmingą interjero atnaujinimo būdą: baldų perstumdymą. „Jeigu tik yra galimybė sukeisti kelis baldus vietomis ir nuo to nenukenčia jūsų gyvenimo kokybė – pirmyn! Praktiškai visi vaikystėje bandėme perstumti stalą ar lovą į kitą vietą ir asmeniškai žinau, kiek kartais daug stimulo ir naujo įkvėpimo gyvenimui bei namams duoda baldų sukeitimas vietomis“, – sako ji.

Į šį procesą galima įtraukti visą šeimą, net ir mažus vaikus: jiems patiks tiek kartu svarstyti, kaip galima sukeisti baldus vietomis, tiek padėti jums juos stumdyti. Tik prieš stumiant spintą ar sofą į „aną, puikiai tinkantį tam kampą“, patartina viską tiksliai išmatuoti. Taip išvengsite situacijos, kai daiktas netelpa į numatytą vietą, mat yra keliais centimetrais už ją didesnis. Beje, baldų perstumdymas turi vieną pašalinį efektą – galite netikėtai atrasti seniai pamestus daiktus, kurie visą tą laiką ramiai gulėjo už spintos.

Pasidarykite patys

Prieš pirkdami naujas interjero detales, pasvarstykite, ar negalėtumėte padaryti jų patys. Mezgate, siuvate, tapote, drožinėjate iš medžio, užsiimate dekupažu? Pritaikykite savo sugebėjimus namams papuošti. Interjero detalių kūrėja Aušra Stonytė pasakoja, kad prieš pradėdama megzti interjero detales, ji 10 metų mezgė ir nėrė drabužius sau ir savo šeimai. Jai antrina ir Romas Šambarys, kuris nuo mažens domėjosi tapyba, o pastaruoju metu naudoja ją interjero puošybai.

„Nebūtina pirkti naujų daiktų, kartais užtenka peržvelgti savo spintas, sandėliukus ar rūsius, kad juose aptiktumėte tai, ką galima panaudoti atnaujinant būsto interjerą. Dabar labai madinga senus daiktus prikelti naujam gyvenimui juos perdažant ar kitaip atnaujinant“, – teigia interjero dizainerė Evelina.

Ieškokite įkvėpimo

Galvodami apie savo namų atnaujinimą, nebijokite ieškoti interjero atnaujinimo idėjų ir pavyzdžių. Tam puikiai pasitarnaus internetas, socialiniai tinklai, žurnalai, knygos. Juk naujos idėjos dažnai gimsta, kai matome jau įgyvendintus pavyzdžius. Apie tai kalba ir mūsų pašnekovai.

„Įkvėpimo ir idėjų savo kuriamiems interjerams dažniausiai semiuosi analizuodama ir kiekvieną dieną peržiūrėdama naujus interjero darbus – ne tik pasaulio, bet ir Lietuvos mastu. Rašau tinklaraštį e-interjeras.lt, todėl jaučiu atsakomybę nuolat domėtis savo sritimi. Be to, tai padeda nenukrypti nuo naujausių tendencijų ir nuolat palaikyti tempą neužsisėdint prie vieno stiliaus ar sprendimo“, – sako Evelina Tamašauskaitė-Aleliūnienė.

„Įkvėpimas kitam projektui ateina tada, kai mezgu. Tuomet turiu daug laiko sudėlioti mintims ir, kai pabaigiu vieną daiktą, kitas projektas jau būna gimęs“, – savo įkvėpimo šaltiniu dalinasi Aušra Stonytė. „Kokie mano įkvėpimo šaltiniai? Bendravimas su draugais ir bendraminčiais, internetas“, – sako Romas Šambarys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius