-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kitoks kambarys per 6 valandas ir namų interjero atnaujinimo taisyklės

Iššūkis – maža, detalėmis ir baldais perpildyta erdvė. Priemonės: medis, minimalistiniai interjero sprendimai, saikas ir kiek fantazijos. Vizija – jaukus ir praktiškas kambarys.
Kambario vaizdas iš viršaus.
Kambario vaizdas iš viršaus. / manosiena.lt nuotr.

Per 6 valandas pakeisti mažo svečių kambario interjerą – toks buvo manosiena.lt komandos uždavinys. Visi atsakymai – nuotraukose bei septyniose namų interjero atnaujinimo taisyklėse.

1. Vienodu ritmu

Išgryninkite namų interjerą vienijančią temą, numatykite svarbiausius dekoravimo akcentus. Tematiškai itin skirtingi kambariai, išskaidytos smulkios erdvės – ypač jei tai mažas butas – nekuria harmoningų ir tvarkingų namų įspūdžio.

Pasirinkite, kurie elementai dominuos: grindų, lubų ar sienų dangos, o gal visuose kambariuose naudojami panašūs apdailos medžiagų spalvų tonai arba audinių raštų motyvai?

Venkite skirtingų itin margų apdailos medžiagų, baldų paviršių, audinių – šiuos tarpusavyje derinti sunkiau. Rinkitės žemės spalvas, kurias galite paryškinti spalviškai intensyvesniais dekoro elementais. Nesuklysite pagrindiniu interjero akcentu pasirinkdami medines apdailos medžiagas. Norite netikėto sprendimo? Prie medinių grindų derinkite medines sienas. O gal betoninės grindys prie medžiu dekoruotų sienų bei lubų?

Medžiagos spalva, faktūra, kilmė ar išvaizda – pagrindinės sąlygos, norint sukurti vieningą interjerą. O taip pat saikas – neapkraukite namų spalvų bei raštų gausa.

2. Kai mažiau yra daugiau

Įvairiomis smulkmenomis nusėtos lentynos, spintelės, staliukai – netinkamas sprendimas siekiant sukurti harmoningus namus. Aksesuarais perpildyta erdvė vargina, tokioje sunku ilsėtis.

Medžiagos spalva, faktūra, kilmė ar išvaizda – pagrindinės sąlygos, norint sukurti vieningą interjerą.

Rinkitės svarbiausius ar tiesiog jums mieliausius dekoro elementus. Prisijaukinkite kuklumą! Brangiausi prisiminimai, šeimos relikvijos, reikšmingos knygos vertos būti „apgyvendintos“ ir visiškai tuščiose, tik tiems daiktams skirtose lentynose.

Ši taisyklė galioja ir sienoms. Jei ant vienos jų kabo didelis paveikslas – tokio kambariui gana. Jei sienas puošia ne vienas elementas, laikykitės tinkamų atstumų bei pačių daiktų proporcijų juos derinant tarpusavyje.

Jei sienos jau dekoruotos – pavyzdžiui, medine danga – tiek ir pakanka. Tegu pats medis tampa pagrindiniu kambario akcentu. Itin margi tapetų raštai ar keraminės plytelės taip pat nereikalauja papildomų dekoro elementų.

3. Atsisakykite masyvių baldų

Neproporcingai dideli baldai mažoje erdvėje sukuria netvarkos įspūdį. Atsisakykite didžiulės sekcijos – vietoj jos tiks minimalistinė sienelė televizoriui su keliomis lentynomis daiktams. Pietų stalą keiskite žemu kavos staliuku, didžiulius fotelius – elegantiškais krėslais ar kėdėmis.

Atkreipkite dėmesį ir į šviestuvus – mažam kambariui tinkamesni elegantiški, detalėmis ir raštais neperkrauti šviestuvai. Kelių aukštų sietynai, žemai kabantys masyvūs šviestuvai – jokia ne puošmena.

Tas pats galioja ir grindų dangai – papildomai pakloti dideli kilimai, takeliai vizualiai erdvę tik mažina. Tad efektas priešingas – jaukumas ne kuriamas, o griaunamas.

4. Nauja ir sena

Labiausiai naudojamoms namų erdvėms rinkitės praktiškumą – kuo menkiau besidėvinčias, įbrėžimams ir kitiems pažeidimams atsparias medžiagas.

Jei norite namus atnaujinti greitai ir pigiai, išdrįskite į visumą susieti senas bei naujas apdailos medžiagas. Svarbiausia – derinkite medžiagų spalvas bei faktūras. Jaukiame interjere dažniausiai atrasite po tris spalvas bei tris skirtingas medžiagų faktūras.

Jaukiam, šiltam interjerui sukurti nesuklysite pasirinkdami klasikinį derinį: balti bei pilki tonai derinami su medžiu. Jei norite prabangos, jai pakaks trijų spalvų – baltos, juodos bei raudonos.

Sienas su pabodusiais tapetais pusiau perdenkite nauja danga – pavyzdžiui, medinėmis lentomis. Grindų erdvę atnaujinkite patiesdami tinkamo dydžio kilimą. Parinkite naujus erdvės akcentus: jei iki šiol kambaryje dominavo apdailos medžiagų tonai, parinkite margus užtiesalus baldams arba raštais margintas užuolaidas. Priešingu atveju, jei erdvėje raštų pakanka, įpinkite vienspalvių dekoro elementų.

TAIP PAT SKAITYKITE: „Prieš“ ir „po“: interjero dizainerės pertvarkytas 3 kambarių butas virto šviesia oaze

5. Venkite didelių formatų

Mažai erdvei taip pat netinkamos didelio formato apdailos medžiagos. Grindims rinkitės siauresnes lenteles, jei tai plytelės – vietoj didesnių 60x60 cm ploto labiau tiks 30x30 cm. Sienų apdailai, jei tai tapetai – smulkesniu raštu, jei medinė danga – siauresnės lentelės.

Erdvę vizualiai galite išplėsti grindis ar medines sienų apdailos lenteles klodami ne vertikaliai ar horizontaliai, o 45 laipsnių kampu.

6. Tinkamos medžiagos

Atidžiai pagalvokite, kokiu tikslu bus naudojama erdvė – atsakymas į šį klausimą ir padiktuos, kokios medžiagos, dekoro elementai tinkamiausi.

Labiausiai naudojamoms namų erdvėms rinkitės praktiškumą – kuo menkiau besidėvinčias, įbrėžimams ir kitiems pažeidimams atsparias medžiagas. Jei tai retai naudojama svetainė ar svečių kambarys, galite įtraukti prabangesnes, trapesnes apdailai, dekoravimui skirtas medžiagas. Jei kambariai – mažiau ar visai nešildomoje namų dalyje būtinai rinkitės drėgmei bei įbrėžimams atsparias apdailos medžiagas. Drėgmės pilnose patalpose netiks medis, čia geriausias sprendimas – keramika, akmens masė.

7. Šviesos!

Geriausias mažos erdvės draugas – šviesūs tonai, vizualiai didinantys erdvę. Ši taisyklė tinka ne tik sienų, lubų bei grindų dangai, tačiau ir baldams, kitiems didesniems interjero dekoro elementams.

Šviesos šaltinius rinkitės itin atidžiai – nepakankamai apšviestos erdvės galiausiai pradeda varginti. Kruopščiai įvertinkite, kurioms kambario erdvėms stinga šviesos. Papildomas toršeras ar stalinė lemputė – tik į naudą.

Veidrodžiai ar veidrodiniai baldų paviršiai, stiklas – šviesos „draugai“. Jie ne tik atspindi šviesą, taip pat vizualiai išplečia erdves.

TAIP PAT SKAITYKITE: Etiketo ekspertas atskleidžia, kokių 12 dalykų nepatariama turėti namuose

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius