-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Minkštos sofos, stambių raštų parketas, ar įmantrūs tapetai – kaip grožis „valgo“ mūsų namų erdvę?

Šiandien kas antras nuperkamas naujas būstas yra iki 50 kvadratinių metrų ploto. Kaip tokioje erdvėje sukurti ne tik jaukius, bet ir erdvius namus pasakoja „Nacionalinio interjero konkurso“ finalininkės, bendrovės „Hanner“ statomame kvartale „B23“ butus įrenginėjančios dizainerės. Jų teigimu, tamsesnė sienų spalva tikrai ne pagrindinė problema, mažinanti erdvę - kartais buto plotas tarsi „suvalgomas“ daugybės dekoratyvių detalių.
Svetainės eskizas
Svetainės eskizas / 123RF.com nuotr.

„Jei netelpa, tai netelpa“

Dizainerės Eglė Mišinytė ir Jurgita Mockutė pirmiausia pataria namų neužkrauti baldais, atkreipti dėmesį į jų išmatavimus.

„Nepirkite per didelių, stambių baldų – geriau tegu lieka šiek tiek tuščios vietos. Dažniausia klaida, kurią pastebime – tai kai svetainėje netelpa sofos ir dviejų fotelių komplektas, bet šeimininkai vis tiek jį įsigyja. Tuomet tarp fotelio ir sienos net dorai praeiti negali. Taip pat neprimarginkite raštų ir spalvų – tokiu būdu suskaidysite erdvę, o esant mažai patalpai geriau, kad erdvė būtų kuo vientisesnė“, – sako E. Mišinytė.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr.Praėjusiais metais kurtame interjere J. Mockutė ir E. Mišinytė nusprendė virtuvės staliuką statyti prie virtuvės nišos, kad daugiau erdvės liktų svetainei
Irmanto Gelūno / 15min nuotr.Praėjusiais metais kurtame interjere J. Mockutė ir E. Mišinytė nusprendė virtuvės staliuką statyti prie virtuvės nišos, kad daugiau erdvės liktų svetainei

Dizainerė įsitikinusi, jog maža erdvė nebūtinai turėtų būti dažoma baltai – jei pasirenkate vieną tamsesnę spalvą ir nemaišote jos su kitomis, nemarginate kambario – net ir būdamas tamsesnis jis atrodys pakankamai erdvus.

Jei būstas yra mažesnis, negalima rinktis stambaus rašto parketlenčių, geriau – kuo smulkesnių.

„Mažoje erdvėje dar labai svarbu padaryti gerą funkcinį planą, kitaip tariant, į erdvę pažiūrėti architektūriškai, išlaikant visas numatytų atstumų normas. Pavyzdžiui, jei į jūsų virtuvę netelpa keturvietis stalas, tai netelpa. Nemėginkite sugrūsti jo į kampą – nuo to bus tik blogiau, nes ankšta atrodys ir virtuvė, ir prie stalo sėdėti bus nepatogu. Mes projektuodamos visuomet laikomės normatyvinių atstumų“, – sako pašnekovė.

Ji patarė erdvių, kuriose tradiciškai reikia pasidėti daug daiktų (miegamasis, virtuvė), spintas geriau uždaryti vientisa plokštuma, nei viename kampe pastatyti spintą, tada dar kur nors – komodą, kabyklą ir panašiai.

Projekto partnerio nuotr./Šių metų konkursui pateiktoje vizualizacijoje dizainerės suprojektavo erdvią uždarą miegamojo spintą, paslepiančią drabužius ir daiktus
Projekto partnerio nuotr./Šių metų konkursui pateiktoje vizualizacijoje dizainerės suprojektavo erdvią uždarą miegamojo spintą, paslepiančią drabužius ir daiktus

„Geriau jau daiktus pasidėti už uždaros plokštumos ir įsigyti gražesnę lovą ar lentyną, kuri skirta ne daiktams sudėti, o būtų kaip interjero elementas, kambario puošmena. Svarbiausia – visada galvokite ne kad „gražu“ ir „aš tokį mačiau „Pinterest!“, o kaip konkrečiai jūsų erdvei tiks tie baldai“, – pataria E. Mišinytė.

Kas nutinka, kai paskutinę akimirką įsigeidžiate didesnės lovos?

Antroji konkurso finalininkė, Lina Klios, „Nacionalinio interjero konkurse“ kvartale „B23“ gavo įrengti didesnį – trijų kambarių būstą.

„Manau, kad erdvės suteikia šviesūs baldai, šviesių atspalvių sienos. Dar daug duoda veidrodžiai – pati juos mėgstu ir naudoju šio būsto interjere. Taip pat, jei būstas yra mažesnis, negalima rinktis stambaus rašto parketlenčių, geriau – kuo smulkesnių. Jei lubos žemos – geriau sienoms rinktis vertikalius raštus“, – sako Lina Klios.

Mažoje erdvėje dar labai svarbu padaryti gerą funkcinį planą, kitaip tariant, į erdvę pažiūrėti architektūriškai, išlaikant visas numatytų atstumų normas. Mes projektuodamos visuomet laikomės normatyvinių atstumų.

Kokias klaidas dizainerė pastebi būstuose, kuriuos žmonės įsirengia patys?

„Labai dažnai pastebiu, kad miegamojo lova uždengia rozetes ir jungiklius, numatytus šalia. Matyt, kažkas neapskaičiuoja tarpo tarp lovos ir jungiklių, arba šeimininkai jau iš dalies įrengus butą nusprendžia rinktis didesnę lovą“, – svarsto pašnekovė.

Šiandien internete galima rasti nemažai klausinėjančių, kaip organiškai sujungti svetainę su virtuve. Juk virtuvėje reikia lengvai valomų grindų, tačiau plytelės svetainėje mums vis dar nesisieja su jaukumu.

„Jei sudėsite plyteles virtuvėje, svetainėje – parketlentes, o koridoriuje – dar kitokias plyteles, jos kartais labai nedera tarpusavyje. Viena faktūra, medžiaga visose erdvėse suteiktų didesnės erdvės įspūdį. Beje, šiandien jau yra ir vandeniui atsparių parketlenčių: medžiagų pasirinkimas yra labai didelis“, – sako L. Klios.

Savo projektuotame trijų kambarių būsto interjere L. Klios rinkosi vientisą grindų raštą ir specialių, kokybišką, vandeniui atsparų laminatą.

Projekto partnerio nuotr./Linos Klios suprojektuota virtuvė
Projekto partnerio nuotr./Linos Klios suprojektuota virtuvė

„Mano projektuotame miegamajame grindys netgi „pereina“ į sieną – manau, tai suteikia papildomo vientisumo interjerui. Virtuvė – baltos spalvos, o už šaldytuvo įrengta papildoma spinta, už kurios galima padėti įvairių daiktų. Taigi, virtuvė tik atrodo maža, bet iš tiesų jos erdvę galima išnaudoti“, – sako dizainerė.

L. Klios pateiktose interjero vizualizacijose nematyti netoli įėjimo į butą esančių didelių veidrodinių stumdomų durų – dizainerė primena, jog veidrodžiai didina erdvę. Veidrodis dengs ir miegamojo spintos duris, taip pat 1 metro skersmens apvalus veidrodis kabės vonioje,

Kodėl minkštąsias sofas reikėtų statyti į kampą?

Tautinių elementų interjerą sukūrusi dizainerė Jurgita Ambraškaitė sako, kad didžiausia klaida: daug dekoratyvių detalių, sutalpintų į vieną patalpą.

Jei baldai stovi ant nedidelių kojyčių arba dalį jų pakabiname (lentynos, konsolės, vonios spintelės), akis mato didesnį grindų plotą ir atrodo, kad erdvės yra daugiau.

„Pavyzdžiui, išraiškingi tapetai, medžio drožyba papuošti baldai, stori, prabangūs audiniai – visi šie dalykai „valgo“ erdvę. Žakardinio audimo, stipriai suraukti, klostuoti, sunkūs audiniai, kuriuos renkamės užuolaidoms iš pirmo žvilgsnio tarsi suteikia kažkokį saugumo jausmą, bet užuolaida galėtų būti lengvesnio audinio, lengvai krintanti, tokia „kvėpuojanti“. Norime labai prabangiai suklostuotų užuolaidų ir puošnaus lango dekoro, bet tai vagia mūsų erdvę – palikime tokias užuolaidas teatro scenai, – kalba dizainerė.

Užuolaidoms ji rekomenduoja rinktis batistą, drobę ar gaminius su natūraliu linu – apskritai namuose reikėtų naudoti lengvai skalbiamus, „jaukius“ audinius. J. Ambraškaitė nepritaria plastiko ar kitų dirbtinių medžiagų romanetėms, žaliuzėms, roletams gyvenamosiose patalpose – jos nuomone, šie sprendimai neturi elegancijos ir tik kaupia dulkes.

Projekto partnerio nuotr./J. Ambraškaitės svetainė
Projekto partnerio nuotr./J. Ambraškaitės svetainė

Nedideliuose butuose ji visuomet projektuoja stambiagabaričius minkštuosius baldus palei sienas, nes yra įsitikinusi, jog juos reikia atitraukti nuo zonų, kur vaikštome. Nes pastatę jį svetainės viduryje turėsime nuolat apeiti iš vienos ar kitos pusės, tam reikės bent 80 centimetrų atstumo nuo visų kitų baldų. Todėl padarę tokį sprendimą, baldui paaukojame labai daug vietos. Negana to, sofos prieš langus ar balkoną blokuoja šviesą. Dizainerė perspėja, kad baldų salone ar kataloge sofa, didelė lentyna visuomet atrodo geriau, aplink ją yra daug erdvės.

„Tačiau mažame bute, ypač jei baldo spalva yra intensyvi, gobelenas – grubus, dekoruotas stambiais raštais – jis dar labiau mažins erdvę. Jei perkate baldą į gyvenamąjį namą, kuriame įstatyti didžiuliai langai – tuomet galite žaisti gobelenais ir raštais. Nedideliame būste baldai turėtų būti nedideli, aiškių formų“, – sako dizainerė.

Vienoje erdvėje galima išryškinti vieną ar du esminius elementus. Jei vis dėlto nutarėte didžiausią dėmesį skirti sienų puošybai, tam puikiausiai tiks siena, kuriai tenka didžiausias dėmesys vos patekus į patalpą.

Daugiau vietos akims ir kojoms

Pašnekovė pamini vieną dizaino gudrybę: jei baldai stovi ant nedidelių kojyčių arba dalį jų pakabiname (lentynos, konsolės, vonios spintelės), akis mato didesnį grindų plotą ir atrodo, kad erdvės yra daugiau.

„Kai tavo kojos turi daugiau vietos, ir būstas atrodo erdvesnis. Tai veikia net tokiose mažose patalpose, kaip tualeto, kai įrengiamas pakabinamas unitazas. O ir praktiškai taip patogiau valyti bei prižiūrėti patalpą. Beje, žmogui būste norisi augalų ir kažkiek jų turėtų būti – tačiau ir jie turėtų būti pakelti, nestovėti vazonuose ant žemės“, – pataria J. Ambraškaitė.

Mažame būste, studijoje ji rinktųsi atlenkiamą dvigulę lovą, modulinius baldus.

„Dienos metu miegama zona galėtų būti kažkur užlenkiama, sustumiama – taip liktų erdvės bendravimui. Jei butas – 35 kvadratų, miegamojo lova užima kokius 5 iš jų – su praėjimais. Taip pat – baras virtuvėje – jo negali patraukti nei į vieną, nei į kitą pusę, nei padidinti, nei sumažinti, prie jo nepatogiai jaučiasi mažas vaikas ir vyresnis žmogus. Tai yra stacionarus baldas, todėl mažose erdvėse jo statyti nerekomenduočiau, jis nelabai tinka įprastai šeimos buičiai. Galiu pagrįsti savo žodžius asmenine patirtimi – pati barą turiu ir jo nenaudoju. Stalas su įdomiomis kojomis yra grakštesnis, pro jį gali praeiti šviesos srautas – erdvės požiūriu jis atrodo geriau“, – sako J. Ambraškaitė.

Puoškite savo namus, bet žinokite, kada sustoti

Interjero dizainerė Vaida Žemaitytė-Jurgelevičė sutinka su kolegės Linos Klios nuomone, jog blizgios interjero detalės (stiklas, veidrodis, chromas) optiškai padidins erdvę.

„Veidrodis gali pagerinti būsto dizainą, suteikti daugiau erdvės, šviesos, po juo galima paslėpti sienų defektus. Tik dažnai abejojama – kokioje vietoje geriausia jį kabinti? Mano nuomone, koridorius – tinkamiausia vieta veidrodžiui, kadangi ten jis atlieka ne tik dekoro funkciją, bet ir didina, šviesina erdvę, kuri dažniausiai būna tamsoka“, – sako dizainerė.

Jei svetainės langai „žvelgia“ į pietų pusę, veidrodį galite kabinti prieš langą, o jei kabinate virtuvėje – taip, kad jis atspindėtų šviestuvą. Jei už lango – žaluma, veidrodis gali ją atspindėti ir sudaryti įspūdį, kad žaliuoja dalis jūsų sienos. Galite pažaisti ir ant vienos sienos kabinti kelis panašios stilistikos veidrodžius. Vis tik pašnekovė perspėja, kad persistengti su aksesuarais ir užpildyti kiekvieną paviršių įvairiais niekučiai nevertėtų, kadangi tokiu atveju net didelė patalpa atrodo gana netvarkinga ir perkrauta, o ką jau kalbėti apie mažą.

Andriaus Stepankevičiaus nuotr. /Veidrodinė spinta daiktams susidėti
Andriaus Stepankevičiaus nuotr. /Veidrodinė spinta daiktams susidėti

Kalbant apie nedidelės erdvės sienų spalvas, V. Žemaitytė-Jurgelevičė sako, kad tinkamiausi tokioje situacijoje būtų achromatiniai tonai.

„Pilka spalva nuramina visas aplink esančias spalvas. Atsižvelgdami į esamą situaciją, rinkitės šviesiausius tonus fonui ir tamsiausius – akcentams. Vienoje erdvėje galima išryškinti vieną ar du esminius elementus. Jei vis dėlto nutarėte didžiausią dėmesį skirti sienų puošybai, tam puikiausiai tiks siena, kuriai tenka didžiausias dėmesys vos patekus į patalpą. Svetainėje tai dažniausiai būna siena už sofos, miegamajame – siena už lovos“, – sakė dizainerė.

Įrengus drabužinę nedideliame bute būtų galima atsisakyti spintų, kurios dažniausiai statomos ir miegamajame, ir tambūre. Rečiau naudojamų daiktų laikymui verta išnaudoti vietą po lova.

Jei tai maža patalpa, V. Žemaitytė-Jurgelevičė pataria rinktis aiškaus, statiško bei smulkaus rašto tapetus.

Daiktus išslapstyti galite net svetainės sienoje

Dizainerės teigimu, apšvietimas nedidelėje patalpoje turi būti žaismingas, pritaikomas skirtingoms situacijoms, kuriantis įvairias emocijas.

„Tik itin šviesi patalpa bus funkcionali. Ji optiškai atrodys erdvesnė už tamsią. Jei šviesos jūsų namuose per mažai, nukreipkite šviesos srautą į baltas lygias lubas. Pakabinamas lubas ir lubų reljefus dažykite baltais blizgiais dažais – tuomet jie suteiks šviesos atspindžių. Jei norite suteikti interjerui dramatiškumo, naudokite siauro kampo šviestuvus bei šviestuvus, metančius ryškius šešėlius, pavyzdžiui, toršerą“, – sakė pašnekovė.

Taupant vietą V. Žemaitytė-Jurelevičė pataria vietoje užuolaidų rinktis ritinines užuolaidas (tvirtinamas lango angoje) ir romanetes (tvirtinamas prie lubų).

„Jei nutarėte rinktis užuolaidas, suteikite joms laisvės! Prie pasirinkto audinio ilgio pridėkite dar 10 centimetrų ir užuolaidos prabangiai guls ant grindų suteikdamos patalpai jaukumo. Užuolaidas kabinkite kuo arčiau lubų, tam tiks lubinis bėgelis“, – sako dizainerė.

Projekto partnerio nuotr./Savo projektuotoje svetainėje V. Žemaitytė-Jurgelevičė parinko šiek tiek ant žemės krentančias užuolaidas
Projekto partnerio nuotr./Savo projektuotoje svetainėje V. Žemaitytė-Jurgelevičė parinko šiek tiek ant žemės krentančias užuolaidas

Vizualiai didesnės erdvės pojūtį galima sukurti žaidžiant skirtingomis vertikaliomis ir horizontaliomis spalvinėmis figūromis. Smulkūs ornamentai erdvę vizualiai didina, o stambūs – mažina. Balti ornamentai tamsiame fone erdvę „išpučia“. Jei erdvės lubos žemos, pašnekovės teigimu, sienoms derėtų rinktis šviesias spalvas, o jų sankirtas puošti grafiniais piešiniais.

Siekiant kuo didesnės erdvės įspūdžio, V. Žemaitytės-Jurgelevičės teigimu, labai svarbus ir būsto planas. Jos interjero studija neretai gauna prašymų suprojektuoti kokių nors baldų daiktų sandėliavimui, kad jie nesimėtytų ir nesimatytų įžengus į namus. Dizainerė išvardija kelis mėgstamiausius savo sprendimus:

- Veidrodinė (arba paprasta) spinta tambūre, kurioje būtų galima paslėpti skalbyklę/ džiovyklę, tokiu būdu sutaupant vietos vonioje

- Drabužinė-kambarys. Žinoma, tokia prabanga dažniau mėgaujasi didelių namų savininkai, tačiau įrengus drabužinę nedideliame bute būtų galima atsisakyti spintų, kurios dažniausiai statomos ir miegamajame, ir tambūre. Rečiau naudojamų daiktų laikymui verta išnaudoti vietą po lova.

- Sandėliukas-kambarys virtuvėje. Jei galimybės leidžia, šeimininkės virtuvėje prašo įrengti įeinamą sandėliuką-kambarėlį, kuriame suprojektuotos lentynos uogienėms ir pan., papildomi šaldytuvai, gali būti statoma skalbyklė ir džiovyklė. Tuomet visa virtuvės zona išliks švari.

- Svetainės siena – daiktų saugykla. Visa siena suprojektuota iš medžio plokštės fasado, kuris suskirstytas kvadratėliais – visi jų paspaudus atsidaro ir galima susidėti įvairiausius daiktus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius