Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Patarimai, kaip valyti virtuvės prietaisus: kelios minutės kasdien išgelbėtų nuo ilgo šveitimo

Atėjus pavasariui daugelis puola pirmąkart po žiemos rimtai išsikuopti namus. Nes vis dėlto vietos, kuriose laikome ir gaminame maistą, neretai pasimiršta. Net jei susizgrimbame buitinę techniką išvalyti dažniau nei kartą į tris mėnesius, dažniausiai tai darome neefektyviai – taip ne tik patys vargstame, bet ir gadiname pačią techniką. Kaip to išvengti?
Orkaitės valymas
Orkaitės valymas / 123RF.com nuotr.

Pirkdami apie valymą net negalvojame

Buitinės technikos gamintojos „Electrolux“ ekspertas Petras Gendvilis teigia, kad pirkdami naują orkaitę, kaitlentę ar šaldytuvą žmonės labai domisi kaina, dydžiu ir išvaizda, tačiau nesusimąsto apie tai, kad buitinius prietaisus reikės ir valyti.

„EcoClean“ – tai šiurkšti orkaitės sienelių danga, kuri veikiama aukštesnės nei 200 laipsnių temperatūros oksiduoja riebalus ir taip išsivalo.

„Renkantis buitinę techniką verta atkreipti dėmesį ne tik į pagrindines funkcijas, tačiau ir įvertinti, ar lengva bus prietaisus prižiūrėti. Pavyzdžiui, dėl indukcinės kaitlentės kaitinimo technologijos jos paviršius išpurvinamas mažiau ir valomas daug lengviau. Orkaitės gali turėti papildomą pirolizės ar valymo garais programą. Net ir šiuolaikinės skalbimo mašinos primena, kai ateina laikas jas išvalyti“, – aiškina P. Gendvilis.

„Topo centro“ buities technikos ekspertas Raimundas Ščerbavičius skatina prieš perkant aktyviai domėtis, nes gamintojai nuolat pasiūlo priežiūrą lengvinančių naujovių: „Šiuolaikinės orkaitės gali pasiūlyti ne tik jau įprastą „Active clean“ arba pirolizės funkciją, kuomet orkaitė apsivalo įkaisdama iki 500 laipsnių, bet ir orkaites su katalinėmis arba kitaip „EcoClean“ sienelėmis: tai šiurkšti orkaitės sienelių danga, kuri veikiama aukštesnės nei 200 laipsnių temperatūros oksiduoja riebalus ir taip išsivalo“, – teigia technikos ekspertas.

Labiausiai buitinės technikos valymu turėtų domėtis tie žmonės, kuriems rūpi namų dizainas. Nes vis populiariau prietaisus rinktis ne tik pagal dydį, bet ir pagal būsimų baldų stilių. Įmontuojamos orkaitės ar kaitlentės leidžia sukurti vientisą virtuvės dizainą. Tačiau kai prastai valomi jų paviršiai pradeda dėvėtis, apie dizainą jau neverta kalbėti .

123RF.com nuotr./Kaitlentės valymas
123RF.com nuotr./Kaitlentės valymas

„Vis daugiau žmonių virtuvės erdvę sujungia su valgomuoju, todėl estetika tampa tiek pat svarbi, kiek ir funkcionalumas. Orkaitės, kaitlentės ar kiti matomi virtuvės prietaisai privalo išlikti švarūs ilgesnį laiką. Renkantis orkaites, rekomenduojame atsižvelgti ne tik į papildomas valymo programas, bet ir į tai, ar lengvai išsiima durelių stiklai ar net pačios durelės. Dėl to tampa kur kas lengviau išvalyti orkaitės vidų sunkiai pasiekiamose vietose“, – dėmesį atkreipia ekspertas.

Viską valdo programos

vienąkart įjungiu garų valymo programą, tada perbraukiu kempine ir dar kartą išgarinu – dingsta bet kokie nešvarumai ir kartu nemalonus kvapas.

Virtuvės šefas Gian Luca Demarco teigia, kad prietaisus valyti reikia atsižvelgiant į jų naudojimo dažnį. Jei maistą gaminate reguliariai, reikėtų įprasti prie tam tikros valymo rutinos.

„Savo orkaitę ir kaitlentę valau kiekvieną dieną. Jei norisi, kad jos ilgai tarnautų, reikėtų po kiekvieno ilgesnio naudojimo nuvalyti paviršių – papurkšti specialios priemonės ir perbraukti nebraižančia kempinės puse, kad nebūtų subraižyta danga. Tam nereikia labai didelių pastangų, bet jei ilgą laiką įrenginius valome rečiau, sakykime, kas savaitę, tuomet jau turėsime gerai patrinti su chemine priemone, kas ilgainiui pradeda gadinti paviršius“, – teigia šefas.

TV3 nuotr. /Ali Gadžijevas ir Gian Luca Demarco
TV3 nuotr. /Ali Gadžijevas ir Gian Luca Demarco

O ką jau kalbėti apie prietaiso vidų! Dažniausiai orkaitės vidus būna dar purvinesnis už išorę, tad išvalyti visus nešvarumus gali prireikti ir kelių valandų. Todėl G. L. Demarco rekomenduoja rinktis garų valymo funkcijas turinčias orkaites.

„Silpnesnę ar stipresnę garų valymo funkciją naudoju kiekvieną dieną, nes po kai kurių patiekalų gaminimo lieka labai daug apnašų, tačiau vienąkart įjungiu garų valymo programą, tada perbraukiu kempine ir dar kartą išgarinu – dingsta bet kokie nešvarumai ir kartu nemalonus kvapas“, – savo patirtimi dalijasi šefas.

Nemėgstantiems dažno šaldytuvo valymo „Topo centro“ ekspertas pataria, kad išsirinktas šaldytuvas turėtų aktyvaus savaiminio išsivalymo funkciją su įdiegtu elektroniniu jonizatoriumi, kuris naikina blogą kvapą sukeliančias bakterijas bei išlaiko maistą šviežesniu. „Jonizatorius padės ilgiau palaikyti gaivų kvapą šaldytuve, bet išpylus pieną teks imtis darbo šluoste – nuo to dar kol kas negelbėja nė viena technologija“, – juokauja R. Ščerbavičius.

Valyti kartais net nepagalvojame

„Electrolux“ ekspertas P. Gendvilis pastebi, kad kaitlentes ir orkaites daugelis valo per retai, o kitus buitinius prietaisus kartais ir išvis pamiršta. Kaitinimo elementus turintys prietaisai – indaplovės ar skalbimo mašinos – ilgainiui irgi užsiteršia, o jų niekas neišvalo.

Ekspertai ragina prieš griebiantis acto ar kitų tradicinių valymo priemonių gerai pasidomėti, ar turima buitinė technika negali valymo darbų atlikti už jus – daugelį naujų prietaisų tereikia lengvai perbraukti šluoste.

„Dažniausiai pasitaiko, kad tokių prietaisų kaitinimo elementas ima kalkėti. Iš tiesų priežiūra nėra sudėtinga – užtenka kelis kartus per metus iš pradžių specialiomis priemonėmis pašalinti riebalus, o tada – ir kalkes. Jei pastebite sklindantį blogą kvapą arba jūsų vandentiekio vanduo yra kietas, rekomenduojame tai daryti dažniau. Patarimų, kaip prižiūrėti prietaisus, visada rasite prietaiso ar valymo priemonės instrukcijoje“, – teigia P. Gendvilis.

G. L. Demarco aiškina, kad jei šaldytuvas nėra reguliariai valomas, ilgainiui viduje atsiranda ir laikosi kvapas, kurio atsikratyti labai sunku. „Norint išsaugoti tvarką ir švarą, šaldytuvą reikėtų ištuštinti ir išvalyti maždaug kartą per mėnesį. O kartą per pusmetį visiškai išjungti ir dezinfekuoti – vadinkite tai velykiniu valymu, nes po žiemos būtina tai padaryti. Taip pat dažnai pamirštamas ir gartraukis – žmonės pastebi nešvarumus jau tik tada, kai nuo grotelių ima varvėti riebalai“, – juokiasi šefas.

123RF.com nuotr./Šaldytuvo valymas
123RF.com nuotr./Šaldytuvo valymas

Ekspertai ragina prieš griebiantis acto ar kitų tradicinių valymo priemonių gerai pasidomėti, ar turima buitinė technika negali valymo darbų atlikti už jus – daugelį naujų prietaisų tereikia lengvai perbraukti šluoste, o sudėtingam vidaus valymui užtenka minimalaus paties vartotojo indėlio. Taip pat rekomenduojama atidžiau rinktis naudojamą buitinę chemiją, ypač jei valomas paviršius liečiasi su maistu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius