Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Ką reiktų žinoti norint įsirengti dušo kabiną?

Dušo kambario įrengimas, kaip ir apskritai būsto įrengimas, ar tai būtų remontas ar visiškai nauja statyba, susideda iš kelių etapų. Pirmasis etapas, tai – erdvių planavimas, erdvės paskirčių nustatymas, interjero planas ir net vizualizacijos. Šiame etape turi būti aiškiai apsispręsta dėl estetinių ir funkcinių elementų bei konkrečių sprendinių. Antrasis etapas, tai jau turimo plano realizavimas, kokybiškas, kruopštus ir nuoseklus darbų atlikimas.
Ką reiktų žinoti norint įsirengti dušo kabiną?
Ką reiktų žinoti norint įsirengti dušo kabiną? / Partnerio nuotr.
Temos: 3 Dušas Butas Namas

Jei remontuojate seną vonios kambarį, kuriame bus ir dušo kabina, labai svarbu tinkamai įvertinti patalpos būklę. Jei esate pasiryžęs kapitaliniam vonios kambario remontui, tuomet reikės išmesti visą seną santechniką ir pašalinti senus apdailos elementus. Įvertinkite kur yra vandentiekio ir kanalizacijos įvadai, ar jų vietos tinkamos? Ar reikia įrengti tokius įvadus kitoje patalpos vietoje. Taip pat svarbu atkreipti dėmesį į kanalizacijos bei vamzdžių būklę ir, jeigu reikia, pilnai juos pakeisti.

Labai svarbu įvertinti sienų lygumą, grindų nuolydžius, ar lygūs 90 laipsnių kampai, kokia infrastruktūra ir kur ji bus montuojama grindyse: pavyzdžiui šildomų grindų kilimėliai ar vamzdynai.

Pirmiausia turite paruošti sienas ir grindis plytelėms klijuoti. Paviršius turi būti lygus, tik tada plytelės atrodys gerai. Išlyginus paviršių, nepamirškite hidroizoliacijos, kuri turi apimti grindis ir sienas.

Planuojant dušo kabiną reikia pasirinkti jos matmenis, dydį, aukštį. Čia reikėtų žinoti, kad renkantis standartinių dydžių dušo kabinas jūs šiek tiek sutaupysite, nes nestandartiniai gaminiai visuomet yra brangesni.

Partnerio nuotr./Ką reiktų žinoti norint įsirengti dušo kabiną?
Partnerio nuotr./Ką reiktų žinoti norint įsirengti dušo kabiną?

Standartiniai dušo kabinų gaminiai yra 80x80, 90x90, 100x100 cm. Jie yra tinkami montuoti ir ant tokio pat standartinio matmens dušo padėklų. Labai svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad dušo kabinos matmenys yra pateikiami kartu su slenksčiu, kuris dedasi aplink dušo kabiną arba priešais dušo duris. Slenkstis yra 19 mm pločio. Atėmus slenkstį gauname stiklo išorės matmenis. Tikslūs stiklo išorės matmenys yra pateikiami prie kiekvieno gaminio lentelėje tiek gamintojo „Baltijos brasta“ tinklapyje tiek ir kataloge. Jie žymimi A ir B raidėmis. A kraštinėje visada žymimos durys. Darant grindų nuolydį dušo kabinai, iš stiklo išorės, reikėtų atimti stiklo storį ir nuo ten pradėti daryti nuolydį. Dažniausiai stiklas yra 6 mm storio. Tam tikriems modeliams ir esant nestandartinei dušo kabinai gali būti naudojami ir 8 mm storio stiklai.

Tam, kad išvengtumėte klaidų visada rekomenduojama išsikviesti dušo kabinos gamintojo matuotojus į vietą. Toks specialistas geriausiai įvertintų Jūsų dušo erdvės vietą, parinktų tinkamiausią variantą, tiksliai pamatuotų ir padarytų brėžinį bei suskaičiuotų kainą. Nemokamas konsultavimas – matavimas atliekamas po pilno dušo erdvės paruošimo, plytelių klijavimo ir kitų darbų, galinčių įtakoti tikslų pamatavimą. Jei reikalinga konsultacija dar prieš plytelių klijavimą, tuomet konsultanto paslauga jums kainuos 20 eurų. Užsiregistruoti matavimams galima elektroniniu paštu matavimai@baltijosbrasta.lt arba telefonu +370 620 38836.

Pavojus plytelių pakraščiuose

Dar viena smulkmena, apie kurią reikia pagalvoti iš anksto – grindų šildymas dušo kabinos plote. Jį rekomenduojama montuoti dalyje grindų ploto, taip, kad netrukdytų norimoje vietoje sumontuoti sifono ir dušo sienelių laikiklių. Dažnai dušo sienelių ribojamas plotas išklijuojamas net ir kitų spalvų plytelėmis nei visas vonios kambarys. Taip pabrėžiama, išskiriama dušo zona. Dar populiaru yra ir sienas vonios kambaryje klijuoti plytelėmis tik dušo zonoje, o kitas vonios kambario sienas nudažyti. Tokiais atvejais dušo sieneles reikia montuoti ant plytelių pabaigos linijos. Tačiau tenka nusivilti, kai tvirtinant dušo kabinos sieneles ima ir nuskyla plytelių kraštas, tuomet tenka keisti plyteles ir montuoti dušą už jo ribų paliekant plytelių ruožą. Kad montuojant kabiną neskiltų plytelės, dušo sieneles reikia patraukti bent 5 cm atstumu nuo plytelių krašto.

Dušo kabinų gamintojai – „Baltijos brasta“ visas dušo kabinas komplektuoja su tvirtinimo profiliais ir tarpinėmis, kurios priglunda prie sienų ir sudaro vandeniui nelaidžia užtvarą. Būtent todėl reikia, kad sienos būtų lygios.

Partnerio nuotr./Ką reiktų žinoti norint įsirengti dušo kabiną?
Partnerio nuotr./Ką reiktų žinoti norint įsirengti dušo kabiną?

Montuojant dušo sieneles nišoje, jos turi būti tvirtinamos trijuose taškuose: lubose, sienoje ir į grindis. Dažnai nišos dušui atitveriamos segmentu su stacionaria sienele ir varstomomis durimis. Stacionari sienelės dalis turi būti tvirtinama profilyje prie lubų. Nišoms dažniausiai tenka rinkti nestandartinius gaminius, prisitaikyti prie esamos nišos matmenų.

Kai dušo kabina įrengiama be padėklo, apsidraudžiant nuo galimo vandens pratekėjimo nemažai užsakovų klijuodami grindų plyteles suformuoja bortelį iš grindų plytelių. Tai praktiškas sprendimas, kuris gali būti ir estetišku ir praktišku. Rekomenduojama, kad toks bortelis būtų ne mažesnio nei 7 cm pločio, nes ne visų dušo kabinų modelių profilius įmanoma sumontuoti ant labai siauro bortelio. Montuojant dušo kabinos apatinę briauną ant tinkamo pločio pakylos, ji sumontuojama stabiliau, sandariau, yra garantija, kad nepratekės vanduo.

Dušo kabinos grindys

Labai dažnai dušo kabinos yra įrengiamos vonios kambariuose tiesiog ant grindų su nuolydžiu. Tokio tipo dušai dažnai įrengiami ne tik viešosios paskirties pastatuose, pirtyse ar sporto salių rūbinėse, bet ir privačiuose vonios kambariuose. Dušo kabina be padėklo vizualiai estetiškiau įsikomponuoja į vonios kambario erdvę ir jos nesuskaido.

Optimalus grindų nuolydis tokiame duše yra 1,5 proc. Suformavus didesnį grindų nuolydį link trapo vanduo subėgs greičiau, tačiau toks nuolydis jau bus matomas ir jaučiamas. Stovėdami tokioje kabinoje jausitės tarsi nuokalnėje. Mažesnis už 1,5 proc. nuolydis, vėl gi, neužtikrins pakankamai gero vandens nutekėjimo.

Dušinė ant grindų su nuolydžiu yra tikrai patrauklus ir praktiškas pasirinkimas. Tačiau prieš įrengiant tokią dušinę reikia tinkamai pasirengti: į grindis įleisti trapą, kruopščiai hidroizoliuoti patalpos sienas ir grindis, o iš plytelių suformuoti nuolydį. Kartais apie tai iš anksto nepagalvojama ir kitokio sprendimo, kaip kabina ant padėklo, nebelieka.

Dušas be padėklo yra estetiškesnis – dušinės plytelės klijuojamos vienoje plokštumoje su vonios kambario grindų plytelėmis, o tai suteikia vientisumo, erdvės, suderinamumo pojūtį. Kabinos grindų plotą galima iškloti kitos spalvos plytelėmis nei visa patalpa ir tai dar pagyvins erdvę. Tokį dušą lengviau valyti, nereikia papildomai investuoti į padėklą, papildomai hermetizuoti padėklo kraštų. Dar tokios dušinėse galima įrengti ir šildomas grindis, o tai suteikia papildomo komforto.

Partnerio nuotr./Ką reiktų žinoti norint įsirengti dušo kabiną?
Partnerio nuotr./Ką reiktų žinoti norint įsirengti dušo kabiną?

Vandens nutekėjimas

Dar vienas elementas, dėl kurio reiktų apsispręsti – kokia vonios kambario grindyse bus vandens nutekėjimo anga: trapas ar latakas?

Vienas iš svarbiausių dalykų įrengiant dušo kabiną be padėklo yra sugalvoti, kaip funkcionuos vandens surinkimas. Dušo kabina turi atrodyti ne tik estetiškai, bet nepriekaištingai, efektyviai funkcionuoti.

Pagrindinė dušuose įrengtų paviršinio vandens surinkimo trapų arba latakų užduotis yra surinkti paviršinį vandenį ir nukreipti jį į nuotekų vamzdyną. Taigi, viena svarbiausių trapo savybių – pralaidumas. Juk nenorime praustis stovėdami vandens klane? Absoliuti dauguma į rinką tiekiamų trapų yra pakankamai pralaidūs tol, kol jie nauji ir švarūs. Kuo trapas mažesnis ir kuo siauresni nutekėjimo keliai, tuo dažniau tenka jį valyti. Ypač jei trapas yra „sauso“ arba kombinuoto – „sauso-šlapio“ tipo. Nors tokie produktai rinkoje labai paklausūs, jie paprastai neatitinka Europoje ir Lietuvoje galiojančios normos dėl sumažėjusio pralaidumo ir didesnės užsikimšimo rizikos. Valyti trapą ir sifoną ne visada lengvas darbas: neretai jį sudėtinga išardyti ir pasiekti visas trapo ertmes. Todėl renkantis gaminį itin svarbu patikrinti ne tik jo pralaidumą, bet ir valymo galimybes.

Kuo labiau trapo pralaidumas viršija dušo galvutės vandens pralaidumą, tuo labiau galime tikėtis, kad trapui reikės mažiau priežiūros.

„Sauso“ tipo sifono pirkėjai dažniausiai pageidauja dėl klaidingo įsitikinimo, kad šis padės sulaikyti iš nuotekų vamzdyno sklindantį blogą kvapą. Praktika rodo, kad blogam kvapui sulaikyti pakanka vandeniu užpildyto ir normatyvus atitinkančio sifono. Pagal reikalavimus vandens aukštis sifone turi būti ne mažesnis kaip 50 mm, tada, net esant šildomoms grindims, vanduo išgaruoja tik per 3–4 savaites. Jeigu trapu nesinaudojama labai ilgą laiką, daug geriau sifoną uždengti mechaniniu dangčiu ir taip sustabdyti garavimą.

Dažnesnė už garavimą vandens pasišalinimo iš sifono priežastis yra slėgio svyravimai pačiame nuotekų vamzdyne. Jei netinkamai įrengti alsuokliai ar vandens užpildymo aukštis sifone mažesnis nei 50 mm, nemalonus kvapas gali sklisti dėl išsiurbiamo vandens. Šiuo atveju kombinuotas „sauso-šlapio“ tipo sifonas irgi retai padeda, nes jis gerai veikia tik idealioje švaroje. Labai svarbu, kad esant konstrukcinėms galimybėms, būtų montuojamas kuo gilesnis, bet „šlapio“, o ne kombinuoto „sauso-šlapio“ tipo trapas.

Berėmės kabinos tvirtinimo ypatumai

Berėmės dušo kabinos daugeliui žmonių atrodo estetiškesnėmis, lengvesnėmis ir erdvesnėmis. Taip, gal būt tai tiesa, tačiau praktiškoji pusė sako, kad tokį stiklą reikės kažkaip pritvirtinti ir pageidautina, kad jis būtų įtvirtintas stabiliai. Dušo sienelę būtina pritvirtinti laikikliais mažiausiai trijuose taškuose: šone prie sienos, viršuje į lubas, prie grindų. Dizaineriai ir architektai ne visada atkreipia dėmesį į tai, ir sumontavus dušo kabiną užsakovams atrodo, kad laikikliai gadina bendrą vaizdą.

Kaip geriausia pritvirtinti berėmę dušo kabiną bet kuriuo atveju geriausiai nuspręs „Baltijos brasta" meistrai.

Kartais, siekiant įspūdžio, jog stiklas tarsi išlenda iš sienos, plytelės suklijuojamos paliekant tarp jų platesnį nei įprasta tarpą ir į jį įstatomas dušo sienelės stiklas. Toks sprendimas galimas, tačiau visgi reiktų prisiminti, jog nuolatinė drėgmė sienoje gali paveikti ir geriausią hidroizoliaciją.

„Baltijos brasta“ meistrai tvirtinimui prie sienos naudoja 9 mm aukščio „U" formos profilį, kuris beveik nepastebimas, bet praktiškas dėl saugumo ir eksploatacijos ilgalaikiškumo. Prie sienų šie profiliai tvirtinami sriegiais, o prie grindų klijuojami, kad nebūtų pažeisti šildymo kabeliai ar vamzdeliai.

Lietuviškų dušo kabinų gamintojai nerekomenduoja stiklo tvirtinti silikonu, nes praktika parodė, jog neįmanoma to padaryti švariai. Daug estetiškiau silikonu padengti tvirtinimo profilį, ant kurio silikono žymių, jei jų lieka, nesimato.

Jei dušas kombinuojamas su vonia, nerekomenduojama dušo sienelių montuoti iki grindų – praktiškiau, jei sienelės yra montuojamos ant vonios krašto. Be to, tokiu atveju patariama rinktis vonią lygiais tiesiais kraštais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius