Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kad būsto remontas netaptų galvos skausmu: nuo ko pradėti ir kiek pinigų jam skirti?

Nusprendus atnaujinti būstą įprastai kyla daug klausimų: kiek pinigų ir laiko tam skirti, kaip rasti patikimus meistrus, kur ieškoti kokybiškų medžiagų, kaip pasirinkti tinkamą dizainą, kad pavyktų sukurti jaukų namų stilių. Detalus planavimas gerokai palengvina remonto rūpesčius, tačiau svarbu žinoti pagrindinius žingsnius. Nuo ko pradėti? – pataria banko „Bigbank“ ekspertai.
Remontas
Remontas / 123RF.com nuotr.

Pasak jų, nusprendus imtis remonto darbų, viena dažniausiai žmonių daromų klaidų – aiškios vizijos ir plano neturėjimas. Labai svarbu žinoti, kokio darbų rezultato tikimasi, tuomet darbus bus galima atlikti tikslingai, o galutinis rezultatas, tikėtina, džiugins.

Pirmiausia – planas

Todėl prieš pradedant darbus, pirmiausiai rekomenduojama susidaryti sąrašą įvardijant, ką ir kaip norima atnaujinti, nustatyti darbų eiliškumą. Jei planuojamas kapitalinis remontas – „Bigbank“ pataria pasirūpinti ir detaliu projektu, kuriame atsispindėtų visi techniniai aspektai ir net mažiausios detalės: taip padės apskaičiuoti grindų, sienų, lubų plotą, remontui reikalingą medžiagų kiekį, įvertinti vietas, kuriose bus išvedžioti laidai, įrengtos rozetės ir kt.

Taip pat jei nusprendėte daryti kapitalinį buto remontą, iš anksto pasidomėkite, ar tikrai visus darbus, kuriuos nusimatėte, galėsite atlikti be papildomų formalumų sutvarkymo - kai kuriems jų, tokiems kaip tam tikrų sienų griovimas, angų išmušimas ir pan., reikia specialaus leidimo, kitų daugiabučio gyventojų sutikimo.

Tačiau jei namus norisi tik šiek tiek kosmetiškai pagražinti, vargintis dėl specialių brėžinių veikiausiai neprireiks. Kita vertus, detalus apskaičiavimas svarbus ne tik darbų kokybei užtikrinti, tai reiškia ir mažesnę netikėtumų tikimybę, vadinasi, pavyks ir sutaupyti, atidžiau planuoti medžiagų kiekis, išlaidas.

Esant galimybei, į šiuos procesus verta įtraukti gerai statybų ir remonto sritį išmanantį specialistą. Samdomi darbininkai remontą taip pat pradeda nuo darbų sąmatos parengimo, tačiau bent preliminarias savo išlaidas reikėtų susiplanuoti dar prieš ieškant darbų atlikėjų.

Biudžetas – pagal norus, ne tik galimybes

Finansai – kitas svarbus žingsnis planuojant remontą, todėl labai svarbu paskaičiuoti, kiek pinigų remontui galite skirti. Pasak specialistų, šiandien 1 kv. metras kapitalinio būsto remonto, įskaičiuojant medžiagas ir meistrų darbą, kainuoja maždaug 280 eurų. Todėl planuojant net ir ne paties didžiausio ploto būsto atnaujinimą, gali prireikti nemenkos pinigų sumos.

Remontui galima taupyti, tačiau retas kuris iš anksto žino, kad darbų imsis po, pavyzdžiui, dešimties metų ir visą šį laikotarpį tam atsakingai taupo. „Bigbank“ puikiai supranta gyventojų poreikius ir norą gyventi gražiai nelaukiant rytojaus, todėl siūlo alternatyvą – paskolą būsto remontui.

Tokia paslauga šiandien – itin populiari, pinigus remontui dažniausiai skolinasi 26-50 metų amžiaus gyventojai. Ir visai nesvarbu, ar jūsų planuose – namo renovacija, kapitalinis remontas ar tiesiog noras atnaujinti pabodusius baldus, bankas pagal asmeninius poreikius paskolą vos per 12 valandų išduoda nuo 3,5 iki 25 tūkst. eurų, o pinigus grąžinti galima per bet kurį pasirinktą laikotarpį nuo 6 iki 120 mėnesių.

Tačiau net nusprendus remontui imti paskolą daugeliui iškyla kitas klausimas – kokio dydžio? Kiek pinigų skolintis, kiek investuoti savo jau sukauptų? „Bigbank“ “ užsakymu atlikta apklausa parodė, kad 18 proc. visų paskolą ėmusių gyventojų pasiskolino daugiau negu reikėjo – tai tik dar kartą įrodo atidaus planavimo svarbą, iš anksto įvertinus, kiek ir kokių medžiagų reikės, bus lengviau numatyti galutinę remontui reikalingą sumą.

Prieš imant paskolą vertėtų pasidomėti ir jos teikimo sąlygomis, palūkanų normomis ir galimais papildomais mokesčiais.

Norint palyginti skirtingų bankų pasiūlymus, „Bigbank“ pataria įvertinti kiekvieno jų siūlomų paskolų bendro vartojimo kredito kainos metinės normos (BVKKMN) rodiklį. Jame atsispindi ne tik palūkanų dydis, bet ir kiti paskolai taikomi mokesčiai, todėl jis geriausiai parodo, kiek iš viso kainuos paskola.

Apgalvotai rinkitės darbų vykdytojus

Jei remonto darbus ketinate atlikti ne patys, nepagailėkite laiko gerų remonto meistrų paieškai – profesionaliai dirbantys, savo sritį išmanantys ir ilgametę patirtį turintys darbininkai galbūt pasiūlys kiek brangesnę kainą, tačiau nuo jų priklausys galutinis darbų rezultatas. Juk nenorite, kad jų paliktos klaidos gadintų nuotaiką ir verstų ieškoti naujo meistro, kuris galėtų ištaisyti?

Pasikliaukite ne tik pažįstamų, bet ir tik gerai remonto ir statybų sritį išmanančių pažįstamų rekomendacijomis, paprašykite specialistų parodyti savo darbų pavyzdžius, galbūt pasidalinti užsakovų rekomendacijomis. Taip pat prieš kviesdami meistrą iškart prie darbo, susitikite su juo aptarti savo lūkesčius, norus, aptarkite savo viziją, jos įgyvendinimo galimybes, paklauskite jo patarimų.

Svarbu pasirūpinti, kad darbai vyktų ne tik sklandžiai, bet ir saugiai – statybų, remonto aikštelėje dėvėkite reikalingas apsaugos priemones, po remonto gerai išvėdinkite patalpas.

Būkite draugiški kaimynams

Remontas, ypač gyvenant daugiabutyje, visuomet iššūkis ne tik jums patiems, bet ir jūsų kaimynams – vargu ar jie liks patenkinti jūsų noru gražintis, jei meistrai darbus pradės ankstų rytą ir triukšmas bute tęsis iki vėlyvo vakaro, dar blogiau – savaitgaliais. Todėl svarbu įvertinti darbo valandas ir ramybės laiką – iš anksto numatykite remontui skirtas valandas, taip išvengsite piktų kaimynų žvilgsnių.

Ne ką mažiau svarbu tinkamai pasirūpinti ir statybinėmis atliekomis. Joms skirti specialūs konteineriai, todėl betono, plytų, mineralinės, akmens ir stiklo vatos, gipso, izoliacinės statybinės medžiagos, čerpių, keramikinių plytelių, įvairių blokelių ir kitų statybinių medžiagų likučiai turėtų būtų pristatomi į didelių gabaritinių atliekų aikšteles.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius