Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos bankas apie NT rinką: dar ne taip blogai – taksistai apie būsto įsigijimą dar nesvarsto

Būsto kainos Lietuvoje auga, vis daugiau žmonių jau perka arba svarsto apie būsto įsigijimą, todėl nekilnojamojo turto rinka kaista. Negana to, dėl mažų palūkanų žmonės vis dažniau ima paskolas ir perka butus nuomai. Tai kelia nerimą Lietuvos banko specialistams, jie žada atidžiau paanalizuoti šį būsto pirkėjų segmentą.
 Lazdynai
Lazdynai / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

„Kad taksistai kalbėtų apie būsto įsigijimą, tokios stadijos dar nepriėjom“, – ketvirtadienį spaudos konferencijoje sakė Lietuvos banko valdybos narys Tomas Garbaravičius.

Jis su kolegomis nekilnojamojo turto rinkoje mato nerimą keliančių veiksnių – dėl pigių paskolų, didėjančių gyventojų pajamų, taip pat dėl investavimo alternatyvų nebuvimo būsto įsigyjama vis daugiau, taigi ir kainos stiebiasi į viršų. Nors dabar rinkoje viskas gerai, vieną dieną situacija gali ir pasikeisti.

Gyventojų pajamos pastaruosius kelerius metus didėjo sparčiau nei būsto kainos – pajamos augo 13 proc., o kainos – 7 proc. Taip pat padidėjo ir dirbančiųjų skaičius. O tai reiškia, kad vis daugiau žmonių gali lengviau įsigyti būstą.

„Kita vertus, sumažėjo palūkanos, ir atitinkamai sumažėjo įmoka. Daugelis jaunų žmonių, kurie iki tol nuomojosi, pradėjo svarstyti apie įsigijimą“, – sakė T.Garbaravičius.

Jo teigimu, pagrindiniai pirkėjai dabar yra trisdešimtmečiai. Būsto rinka taip pat auga ir dėl mažų palūkanų, nes tradicinės investicijų priemonės nebegeneruoja grąžos.

„Žmonės investuoja su tikslu išnuomoti“, – T.Garbaravičiui būtent tai kelia nerimą. Šiuo metu apie 12 proc. yra antriniai būstai, tai yra, priklausantys savininkams, kurie turi ne vieną NT objektą. Tiesa, nuomos rinka gali būti daug didesnė, mat būstą veikiausiai išnuomoja ir emigrantai.

Lietuvos bankui nerimą kelia faktas, kad vis daugiau būstų nuomai yra įsigyjama iš skolintų lėšų, todėl specialistai žada atidžiau paanalizuoti šią rinką. Apskritai vis daugiau NT yra perkama ne nuosavomis lėšomis – apie 50 proc. visų būstų. Krizės metu šis skaičius siekė 70 proc.

Aktyviausia yra Vilniaus NT rinka, nes sostinė pritraukia daug jaunų žmonių iš visos Lietuvos.

„Vilniuje padidėjo vestuvių ir vaikų skaičius, tai yra dar vienas veiksnys, kuris didina tą poreikį. Jaunų žmonių dalis ilgainiui sumažės“, – sakė T.Garbaravičius.

Būtent jaunimas Vilniuje ir skatina būsto paklausą ir kelia vis daugiau iššūkių NT rinkai. Tiesa, ilgainiui jaunų žmonių turėtų sumažėti.

Vilniuje būstas brangsta. Iš dalies kainas kelia brangesni projektai sostinės centre, tačiau didėja kainos ir miegamuosiuose rajonuose.

Bet būsto paklausą kiek vėsina pasiūla. Po krizės buvo vystomi tik recesijos metu įšaldyti projektai, o dabar siūloma ir daug naujų būstų.

Be to, T.Garbaravičiaus teigimu, rinkoje atsiranda vis daugiau skepsio – NT rinkos dalyviai nesitiki spartaus būsto kainų augimo, taip pat daugėja manančių, kad paklausa mažės.

Bet kol kas paklausa nemažėja: „Kad taksistai kalbėtų apie būsto įsigijimą, tokios stadijos dar nepriėjom, bet žmonės svarsto, gal pasiimti paskolą ir įsigyti būstą.“

NT rinkos dalyviai tikisi, kad būsto kainos Vilniuje per ateinančius metus kils iki 5 proc.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius