Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Misija – remontas: svarbiausi patarimai, kaip atnaujinti būstą be galvos skausmo

Žodis „remontas“ dažnam kelia dviprasmiškus jausmus: tai ir atsinaujinimo džiaugsmas, kelias gražesnių namų link, bet tuo pačiu... ir daugybė rūpesčių. Statybų aikštele kuriam laikui virtęs būstas ir kasdien išlendantys vis nauji remonto rūpesčiai aptemdo svajones ir palaipsniui ima varginti net pačius kantriausius.
Remontas, įsikraustymas, naujakuriai
Namų remontas / 123RF.com nuotr.

Tačiau viso galima išvengti – „Bigbank“ pateikia patarimus, kurie gerokai palengvins darbų eigą. Pasak ekspertų, ruošiantis remontui, svarbiausia turėti aiškią galutinio rezultato viziją, detalų pokyčių planą, iš anksto numatyti darbų apimtis ir, ne mažiau svarbu – biudžetą.

Žinokite, kokio rezultato norite

Turbūt kiekvienas, prieš imantis remonto, daugiau ar mažiau įsivaizduojame, kaip turėtų atrodyti galutinis rezultatas. Turėti aiškią viziją – labai svarbu, tik taip galima konkrečiai planuoti darbų eigą, laikytis plano, atidžiau paskaičiuoti reikalingų medžiagų kiekį, paieškoti geriausio jų kainos varianto. Tik žinant, ką norima pakeisti ir įsivaizduojant, kaip būstas turėtų atrodyti po remonto, galima palikti mažiau vietos improvizacijoms, kurio remontuojant būstą tikrai nėra pats geriausias būstas pasiekti džiuginantį rezultatą.

Labai svarbu ir laikytis darbų eigos, susidėlioti darbų prioritetus, kad atlikus pirmą užduotį ir panorėjus imtis antros, netektų sugadinti pirmosios. Jei remontas atliekamas pradedant smulkmenomis, o vėliau imamasi didesnių erdvių, plotų, veikiausiai vėliau smulkmenas teks tvarkyti iš naujo. Todėl „Bigbank“ specialistai pataria nesivadovauti logika, kad sutvarkius sienas vėliau bus galima spręsti, ar reikia keisti ir lubas bei grindis. Tokiu atveju pastangos atsinaujinti taps chaotiškomis, o ir tikrai neišeis į naudą – kainuos gerokai daugiau laiko, pinigų ir jūsų nervų.

Iš anksto numatykite biudžetą

Paradoksalu, tačiau improvizuoto remonto variantas dažniausiai pasirenkamas dėl noro sutaupyti, tačiau neretai jis lemia tik dar labiau išaugusias išlaidas. Todėl tiems, kurie nori protingai planuoti finansus, planas – tiesiog neatsiejamas. Planas padeda aiškiai paskaičiuoti ir kiek kokiems darbams galite skirti lėšų, o tai ypač aktualu imantis didesnio remonto ir norint atnaujinti namus kapitaliai.

Dažnai gyventojai remontuoti būstą imasi palaipsniui – pavyzdžiui, iš pradžių susideda naujas grindis, o vėliau imasi sienų ar langų. Tokia strategija gal ir atrodo protingai apgalvota, bet turi nemažai minusų: galbūt vienu kartu išleidžiama mažesnė pinigų suma, tačiau bendrai sudėjus visus darbus ji gerokai išauga nei planuojant atlikti viską iš karto.

Todėl jei santaupų neužtenka, geriausias sprendimas – skolintis. „Bigbank“ ekspertai pastebi, kad vis populiaresnės tampa paskolos būsto remontui, žmonės linkę susitvarkyti namus vienu ypu, o vėliau, jau gyvendami taip, kaip svajojo, palaipsniui grąžinti skolą.

Banko „Bigbank“ užsakymu atlikta Lietuvos gyventojų apklausa parodė, kad 27 proc. lietuvių skolintųsi būtent būsto remontui – tai dažniausiai gyventojų minėtas motyvas imti paskolą.

Nusprendus pasiskolinti, reiktų nuspręsti, kokio dydžio suma reikalinga. Ekspertų teigimu, dažniausiai gyventojai namų remontui ar renovacijai skolinasi 15 tūkst. eurų, o vidutinė paskolos namams suma siekia 10 tūkst. eurų. Tačiau konkreti suma priklauso nuo individualių poreikių, ji gali laviruoti nuo 3,5 tūkst. iki 25 tūkst. eurų. Laikotarpis, kuriam paskola suteikiama, taip pat lankstus – nuo 6 mėnesių iki 10 metų.

Atsakingai pasirinkite meistrus

Jei turite auksines rankas, laisvo laiko ir atlikti remonto darbus savarankiškai jums – menki juokai, galima tik pasidžiaugti, tačiau įprastai daugelis svarbiausius darbus linkę patikėti savo sritį išmanantiems profesionalams. Kita vertus, rasti išties kompetentingą, sąžiningai ir kokybiškai dirbantį meistrą – ne pati lengviausia užduotis, išsirinkti darbų vykdytojus gali užtrukti, o juk nuo jų patirties ir gebėjimų priklausys remonto rezultatas.

Spręsdami, kam patikėti savo namų atnaujinimo darbus, atkreipkite dėmesį į bičiulių, pažįstamų rekomendacijas, jos gali būti išties vertingos. Taip pat rekomenduojama meistrų paprašyti parodyti savo darbų pavyzdžius, pasidomėti jų ankstesniais projektais. Ne ką mažiau svarbu išsakyti ir savo lūkesčius – net patyręs profesionalas turi aiškiai žinoti, ko jūs tikitės, drauge aptarkite savo viziją, kad vėliau nekiltų nesusipratimų.

Neskubėkite

Suprantama, kad pasiekti išsvajotą rezultatą norisi kaip įmanoma greičiau, tačiau neskubėkite patys ir neskubinkite darbus atliekančių žmonių. Neretai norint greičiau užbaigti remonto darbus numojama ranka į kad ir mažas smulkmenas – to daryti nereikėtų. Patyrę meistrai kai kuriais atvejais pasiduoda užsakovų spaudimui atlikti užduotis kuo greičiau, tačiau tai padidina ir įvairių klaidų tikimybę.

Galbūt teks savaitę ilgiau palaukti, gal užtruks darbai, gal prireiks daugiau laiko tam tikrų kokybiškų medžiagų pristatymui, bet rezultatas džiugins ilgiau. Remonto darbus atliekantys darbininkai paprastai žino patikrintus gamintojus, su kurių medžiagomis yra dirbę, todėl šiuo atveju verta pasitikėti jų kompetencija ir primygtinai nesiūlyti rinktis pačių pigiausių medžiagų. Finansiškai skirtumas tarp pigiausių ir vidutinio brangumo medžiagų veikiausiai nebus itin didelis, tačiau tai gali lemti galutinį remonto rezultatą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius