Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

15min studijoje viešėjęs A.Ambrasas: „Jei mums svarbus kainos aspektas, tai jis atsispindi ir architektūroje“

Balandžio 28–29 dienomis vilniečiai ir sostinės svečiai turės galimybę nemokamai iš vidaus patyrinėti 62 skirtingų stilių ir laikotarpių Vilniaus pastatus, kurie paprastai visuomenei yra sunkiai prieinami.
Audrius Ambrasas, Vita Soltonaitė
Audrius Ambrasas, Vita Soltonaitė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Festivalis „Open House Vilnius“ šiais metais pristatys 14 naujų, renginyje dar nematytų architektūros objektų. Viena iš festivalio organizatorių Vita Soltonaitė 15min studijoje pasakojo, kad šiemet bus galima pamatyti įvairių pastatų – nuo interjerų iki Vilniuje žinomų objektų, tokių kaip Seimo rūmai, Vyriausybė, Televizijos bokštas.

„Naujus pastatus žmonės pastebi, mato, kad jie atsirado mieste, tačiau galbūt neturi galimybės susipažinti su jais. Apie juos daugiau rašo architektūrinė spauda, bet žmonės į juos neturi galimybės užeiti, pažinti, kokia buvo idėja, kokia buvo mintis“, – sakė pašnekovė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vita Soltonaitė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vita Soltonaitė

Kartu studijoje apsilankęs architektas Audrius Ambrasas, kuriam 2016 metais buvo įteikta Nacionalinė premija, sakė, kad architektas visada yra keliaprasmiškoje situacijoje. Pirmiausiai jis atsakingas vystytojui, kuris yra verslininkas, taip pat statybininkui – kuriam reikia projektą pateikti taip, kad šis galėtų jį įgyvendinti, galiausiai sau ir visuomenei.

„Tokioje daugiaprasmėje situacijoje architektui reikia būti. Ir negalima pamiršti, kad jis menininkas, turi sukurti kažkokią idėją, ją apginti, įtikinti ir ją palaikyti iki galo, kad ji būtų tokia įgyvendinta. O po to jau laukti grįžtamojo ryšio, pavyko ar ne. Kol pastatas nebaigtas, kol nepraeina tam tikras laiko, neaišku, ar tikrai iki galo viskas padaryta, ar ne.

Patikėkit, tas yra sunku, nes vystytojų spaudimas didelis, dažnai vystytojai architektus traktuoja kaip menininkus, pašiepiančia ta žodžio prasme. „Jūs čia prisigalvojat visko, o mums reikia leisti pinigus ir pastatyti.“ Kad gera architektūra atsirastų, tie trys dedamieji – vystytojas, architektas ir statybininkas, turi veikti kaip partneriai, kartu, vienas kitą papildydami“, – 15min studijoje teigė jis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Audrius Ambrasas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Audrius Ambrasas

Be to, A.Ambrasas priminė, kad architektūra atspindi ir bendrą visuomenės mentalitetą.

„Jeigu piktinamės prastai, per pigiai pastatytais pastatais ar per dideliais tūriais siekiant didesnės grąžos, tai pagalvokime, kaip patys mąstome. Juk kai nueiname į prekybos centrą, ieškome akcijų, pigesnių prekių. Tai jei mums kainos aspektas labai svarbus, tai jis atsispindi ir architektūroje“, – tikino jis.

Pirmadienį 15min studijoje apie festivalį kalbėjomės su viena iš festivalio organizatorių V.Soltonaite. Taip pat studijoje viešėjo architektas A.Ambrasas. Visą pokalbį žiūrėkite vaizdo įraše.

VIDEO: Audrius Ambrasas: „Jei mums kainos aspektas svarbus, tai jis atsispindi ir architektūroje“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius