Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Analitikai: kainų didėjimą butų rinkoje riboja konkurencija

Pirmąjį šių metų ketvirtį 7 proc. padidėjęs butų sandorių skaičius rodo, kad rinka yra įsibėgėjusi, tačiau augimas stabilus, sako nekilnojamojo turto rinkos analitikai. Jų teigimu, nepaisant sandorių kiekio augimo ir gerėjančių pirkėjų lūkesčių, didelė konkurencija rinkoje neleis sparčiai didėti butų kainoms.
Būstas
Būstas / 123rf.com nuotr.

Preliminariais Registrų centro duomenimis, pirmąjį ketvirtį Lietuvoje parduota 7,9 tūkst. butų – 7,1 proc. daugiau nei 2018 metų sausį-kovą. Vilniuje parduota 2,7 tūkst. butų (metinis augimas 15,3 proc.), Kaune – 1,1 tūkst. butų (3,7 proc.), Klaipėdoje – 709 butai (8 proc.).

„Ketvirtis atrodo sėkmingas. (...) Pirminėje rinkoje sandoriai vyksta preliminarių sutarčių pagrindu, jos vėliau virsta pagrindinėmis sutartimis ir gali būti, kad nemažai sausio ir vasario sandorių yra 2018 metais sudarytų sutarčių pasekmė“, – BNS sakė nekilnojamojo turto paslaugų bendrovės „Ober-Haus“ Vertinimo ir rinkos tyrimų departamento vadovas Saulius Vagonis.

„Ober-Haus“ nuotr,/Saulius Vagonis
„Ober-Haus“ nuotr,/Saulius Vagonis

Jis prognozavo, jog šie metai butų rinkoje nenusileis 2018-iesiems.

„Manau, kad metais bus aktyvūs ir panašūs į praėjusius. Turi įvykti labai didelė krizė, kad viskas sustotų. Įsibėgėjusi rinka yra labai inertiška. Net ir nedidelių ekonominių negalavimų, kurie stabdytų rinką, atveju, ji iš inercijos dar kelis mėnesius važiuotų pirmyn. Šie metai bus neblogi“, – teigė S.Vagonis.

Pasak analitiko, pagrindinės priežastys palaikančios butų rinkos tempą yra gyventojų skaičiaus augimas tam tikruose miestuose bei atlyginimų didėjimas.

„Kaip ir pastaruosius kelerius metus, yra du dalykai: gyventojų skaičiaus ir atlyginimų augimas. Tai baziniai skaičiai, nes labai stimuliuoja rinką ir ji užprogramuojama augti toliau. Kiti faktoriai – nuomos kainos nemažėja, palankios skolinimosi sąlygos ir, galų gale, žmonių pasitikėjimas, geri lūkesčiai dėl nekilnojamojo turto rinkos ir šalies ekonomikos. Kai visos pozicijos pozityvios, labai sudėtinga tikėtis, kad rezultatai būtų prasti“, – sakė S.Vagonis.

Pasak jo, šiuo metu nėra priežasčių mažėti butų kainoms, o jų augimą vis dar stabdo didelė konkurencija tarp plėtotojų.

„Gerai, kad yra didelis pasirinkimas, didelė konkurencija ir tai statytojus stabdo nuo noro kelti kainas. Aš juos puikiai suprantu, nes brangsta darbo jėga, reikia prisitaikyti prie naujų energetinių reikalavimų bei panašiai, ir jie turi pagrindą norėti kelti kainas. Tačiau visa tai stabdo konkurencija. Kol ji yra didelė, tol kainų augimas bus nuosaikus“, – sakė analitikas.

„Inreal“ grupės analitikė Kotryna Griško pritaria, jog butų rinkos aktyvumą vis dar lemia teigiamos ekonominės tendencijos.

„Būsto rinka šiuo metu yra labai aktyvi ir toliau auga. Tai lemia stabili ekonominė situacija, pozityvios gyventojų nuotaikos. Lyginant su ankstesniais metais, pirmieji trys mėnesiai yra stabilūs, skirtumai tarp jų menki, tad kol kas negalime teigti, kad stebime rinkos traukimosi tendenciją. Tikėtina, kad rinka bus stabili ir, lyginant su praėjusių metų duomenimis, išlaikys augimo tendenciją“, – teigė ji.

Anot analitikės, pirmojo ketvirčio butų rinkos rezultatams įtakos galėjo turėti ir anksčiau sudaryti pirminės rinkos sandoriai.

„Pirmasis ketvirtis buvo aktyvus, Registrų centro statistikai įtakos galėjo turėti ir pirmąjį ketvirtį įregistruoti anksčiau įvykę pirminės rinkos sandoriai. Žinoma, pirminė rinka sudaro tik apie ketvirtadalį visų būsto sandorių, tačiau jos tendencijos neabejotinai daro įtaką bendriems skaičiams. Pernai plėtotojai rinkai pasiūlė pakankamai didelį kiekį butų, pirkėjai turėjo didelį pasirinkimą, tad, tikėtina, tai ir lėmė tokį aktyvų šių metų pirmąjį ketvirtį“, – sakė K.Griško.

Klausiama apie rinkos tendencijų įtaką kainoms, analitikė teigė neprognozuojanti jų augimo.

„Pozityvios tendencijos turės įtakos butų kainoms, tačiau didelė pasiūla lems aštrią konkurenciją tarp plėtotojų bei kovą dėl pirkėjo. Tai neleis kainoms sparčiai augti. Šiuo metu ekonominės klasės būsto kaina Vilniuje yra apie 5 proc. didesnė nei praėjusių metų kovą, vidutinės klasės – apie 4 proc. didesnė, o prestižinės klasės – apie 1 proc. didesnė nei praėjusių metų pirmo ketvirčio pabaigoje“, – teigė K.Griško.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius