-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Analitikas apie 2016-ųjų Vilniaus biurų rinką: metai buvo išskirtiniai

Praėję metai buvo išskirtiniai Vilniaus biurų rinkoje – startavo ne tik daug naujų projektų, bet ir išnuomota rekordiškai daug ploto, skelbia nekilnojamojo turto paslaugų bendrovė „Newsec“.
„Quadrum“ atidarymo renginys
„Quadrum“ atidarymo renginys / Luko Balandžio / 15min nuotr.
Temos: 2 Eika, UAB Vilnius

„Metai buvo išskirtiniai: kaip ir prognozuota, intensyviai augo pasiūla, tačiau maloniai nustebino ir paklausa. Apžvelgiant pastarųjų 10 metų biurų sandorių apimtis, Vilniaus rinkos nuomos vidurkis siekė apie 35 tūkst. kv. m per metus, o 2016-aisiais sudarytų sandorių skaičius šoktelėjo dvigubai“, – sako „Newsec“ Tyrimų ir analitikos grupės vadovas Baltijos regione Mindaugas Kulbokas.

Bendrovės skaičiavimais, 2016 metais sostinėje naujai atidarytuose biurų pastatuose „Quadrum“, „City“, „Highway“, „135“ ir „Delta“ rinkai pasiūlyta 84,4 tūkst. kv. m naujo ploto. Metų pabaigoje bendras modernių biurų plotas Vilniuje siekė 526,7 tūkst. kv. m.

„Eikos“ nuotr./Verslo centras Žalgirio gatvėje „135“
„Eikos“ nuotr./Verslo centras Žalgirio gatvėje „135“

Pasak M.Kulboko, vidutinis naujų verslo centrų užimtumo rodiklis per atidarymą buvo labai aukštas ir siekė apie 70 proc.

„Metų pabaigoje vidutinis visų modernių biurų neišnuomoto ploto lygis siekė 4,8 proc. Palyginimui, brandžiose Europos rinkose sveiku rodikliu laikoma iki 7–8 proc. laisvos vietos. Taigi, biurų rinkos pasiūlos ir paklausos santykis Lietuvoje šiuo metu yra subalansuotas“, – teigė jis.

Valerijos Guiskajos/15min nuotr./Mindaugas Kulbokas, Nekilnojamojo turto konsultacijų bendrovės „NewSec“ tyrimų ir analizės paslaugų grupės vadovas Baltijos šalims
Valerijos Guiskajos/15min nuotr./Mindaugas Kulbokas, Nekilnojamojo turto konsultacijų bendrovės „NewSec“ tyrimų ir analizės paslaugų grupės vadovas Baltijos šalims

Praėjusiais metais biurų Vilniaus centre kainos išliko 14–16 eurų/kv. m per mėnesį ribose, retais atvejais jos siekė ir 17 eurų/kv. m. Toliau nuo Vilniaus centro esančiose miesto dalyse biurų kainos svyruoja tarp 11–14 eurų/kv. m, o miesto pakraščiuose ir senesnių B klasės biurų – 8–11 eurų/kv. m.

„Analizuodami visą bendrą rinkos paveikslą ir jau vykdomą plėtrą matome, kad atsiranda laisvo ploto tiek, kiek reikia užtikrinti nuomininkų manevro laisvę, ir todėl nuomos kainos lieka pakankamai stabilios“, – sakė M.Kulbokas.

Laukia tolesnės plėtros

Jo teigimu, biurų rinka intensyviai plėsis ir 2017–2018 metais. Skaičiuojama, kad, įgyvendinus pradėtus ar tik suplanuotus projektus, Vilniuje atsiras dar apie 140 tūkst. kv. m ploto modernių biurų. Šiuo metu jau statomi 12 iš 17 biurų, planuojamų atidaryti 2017–2018 metais.

„Rinka ir kainos joje išsilaikys pakankamai stabilios, nes, žvelgiant į perspektyvinius planus iš nuomininkų pusės, išsilaikys stabili paklausa geriems biurams. Tikėtina, kad įmonės toliau kelsis iš senų neefektyvių biuro patalpų į naujus biurus ir taip didins efektyvumą bei savo, kaip darbdavio, patrauklumą potencialiems darbuotojams“, – sakė jis.

Vietoje viešbučio „Respublika“ iškils verslo centras „Magnum“
Vietoje viešbučio „Respublika“ iškils verslo centras „Magnum“

Pasak M.Kulboko, Vilniaus statytojai, norintys pritraukti į rinką ateinančias naujas kompanijas, susidurs su nauju iššūkiu: turės konkuruoti su Kaunu, kuriame 2017–2018 metais bus įgyvendinami mažiausiai keturi didesni biurų projektai.

„Daugumą komercinio nekilnojamojo turto praėjusiais metais išsinuomojo Paslaugų ir Informacinių technologijų centrai, kurie šiuo metu užima beveik ketvirtadalį biurų rinkos. Šis rodiklis augs ir toliau“, – teigė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius