-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Apklausa: galutinį spendimą pirkti būstą lemia emociniai kriterijai

Renkantis būstą pirkėjams vis dar išlieka svarbu, kur jis yra, jo kaina ir kokybė, tačiau galutinį sprendimą lemia emociniai kriterijai, pavyzdžiui, vaizdas pro langą ar plėtotojo reputacija. Tokius rezultatus gavo nekilnojamojo turto plėtros bendrovė „Eika“ atlikusi kasmetinę savo klientų apklausą.
Nuoma
Butas / 123rf.com nuotr.

Analizuojant pastarųjų trijų metų apklausų rezultatus, „Eika“ išskyrė, kad pirmame būsto pasirinkimų penketuke dominuoja statybos darbų kokybės, kainos ir vietos mieste kriterijai.

„2014 metais būsto pasirinkimo kriterijų penketuke dar matėme būsto išlaikymo kainos kriterijų, o anksčiau buvusį aktualų pastato energinio efektyvumo kriterijų pastaraisiais metais išstūmė būsto išplanavimo kriterijus. 2015 metais į penketuką įsiveržęs bendrovės reputacijos kriterijus stiprias pozicijas (ketvirta vieta) išlaikė ir 2016 metais“, – sakė bendrovės plėtros direktorius Martynas Žibūda.

Asmeninio archyvo nuotr./Martynas Žibūda
Asmeninio archyvo nuotr./Martynas Žibūda

Anot jo, analizuojant klientų jau atliktą sprendimą, matome, jog daugiau įtakos įgyja emocijomis pagrįsti kriterijai.

„2016 metais klientai nurodė, kad priimant galutinį sprendimą pirmoje vietoje buvo rajonas, vieta mieste, antroje – bendrovės reputacija, toliau rikiuojasi statybos metai, kaina ir statybos darbų kokybė. Be to, tiek renkantis, tiek padarius sprendimą įsigyti būstą, jau keleri metai mažiausiai aktualiu kriterijumi yra įvardinamos draugų ir pažįstamų rekomendacijos, būsto įrengimo lygis bei būsto kreditavimo sąlygos“, – teigė įmonės plėtros direktorius.

Vertinant pasirinkimą pagal būsto savybes, visus trejus metus nors ir keitėsi prioritetų eiliškumas, kriterijai išliko tie patys: garso izoliacija, automobilių stovėjimo vietos, eksploatavimo išlaidos, šiltinimo medžiagos ir aplinka šalia pastato/kiemas.

„Vertindami klientų atsakymus apie jau padarytą sprendimą, matome, kad emocijų čia ir vėl šiek tiek daugiau. Jiems išlieka svarbios eksploatavimo išlaidos, garso izoliacija, šiltinimo medžiagos, bet ne mažiau svarbus ir vaizdas pro langą bei aplinka šalia pastato, kiemas“, – komentavo M.Žibūda.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius