-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Architektai: abejonės dėl projekto prie Šv. apaštalų Jokūbo ir Pilypo bažnyčios yra pagrįstos

Šv. apaštalų Jokūbo ir Pilypo bažnyčios bei Lukiškių dominikonų vienuolyno statinių ansamblio problematiką nagrinėjusi Lietuvos architektų rūmų taryba reiškia susirūpinimą dėl viešumoje pristatyto projekto kokybės ir pačios planavimo bei projektavimo eigos. Be to, Tarybos vertinimu, viešumoje pasklidusios abejonės dėl projekto architektūrinių sprendinių kokybės yra pagrįstos.
Projektas prie Šv. apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčios
Projektas prie Šv. apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčios / Projekto autorių nuotr.

Šiuo metu projektą nagrinėja Vilniaus regioninė architektūros taryba, praneša Architektų rūmai.

Šio projekto eigoje Taryba įžvelgia esminius, sistemiškai pasikartojančius urbanistinės plėtros proceso trūkumus, visų pirma – nepakankamą numatomų sprendinių viešumą, visuomenės neįtraukimą, ydingą visuomenei svarbių statinių sąrašą, sprendimų priėmimą pasislėpus už teisės aktų raidės.

„Taryba pažymi, kad galiojančiuose teisės aktuose nustatytų viešinimo procedūrų formalus atlikimas negarantuoja efektyvaus visuomenės informavimo laiku, kai dar galima svarstyti įvairias sprendimų alternatyvas, kaip to reikalauja Orhuso konvencija. Laiku įvykdytos viešos, atviros ir skaidrios diskusijos architektūros klausimais yra viena esminių kokybiškos aplinkos prielaidų, taip pat ir pagalba statytojui, norinčiam išvengti teisminių ir kitų jam neparankių ginčų ateityje. Šiuo pareiškimu Rūmų taryba dar kartą pabrėžia, kad siekiant viešojo intereso užtikrinimo, visuomenės informavimo ir dalyvavimo, procedūrų teisinis reguliavimas turi būti kuo skubiau tobulinamas“, – rašoma pranešime.

Taip pat Taryba pažymi, kad teisės aktuose įtvirtinti minimalūs projektų viešinimo reikalavimai nesumažina architekto atsakomybės už Profesinės etikos kodekse ir Architektūros įstatyme įtvirtintų architekto veiklos principų tinkamą įgyvendinimą. Vienas iš šių principų – atvirumo ir skaidrumo, kuris reiškia, kad turi būti bendradarbiaujama su kitų sričių specialistais ir suinteresuotais asmenimis, visuomenė informuojama ir konsultuojama, užtikrinamas visuomenės dalyvavimas projektuojant statinius, urbanistines struktūras ir kraštovaizdį. Rūmų taryba nepalaiko architektų (įskaitant savivaldybių vyriausiuosius architektus) dalyvavimo šališkuose ir neskaidriuose plėtros procesuose ir primena, kad ekspertinio vertinimo metu nustačius esminius architekto veiklos principų pažeidimus, jo profesinės ir teisinės atsakomybės klausimai bus perduodami kompetetingiems Rūmų organams.

15min skelbė, kad buvusioje Šv. Jokūbo bažnyčios teritorijoje investicijų valdymo įmonė „Lords LB Asset Management“ planuoja statyti viešbutį ir biurus. Po to, kai socialiniuose tinkluose pasklido projekto pirminė vizualizacija, visuomenėje kilo sujudimas dėl fasaduose naudojamo stiklo. Dalis architektų, visuomenininkų ir politikų viešai suabejojo, ar apgaubti bažnyčią stikliniu biurų ir viešbučio ansambliu yra tinkamiausias sprendimas. Projekto autoriai žadėjo papildomai viešinti jo sprendinius.

Dabar su projekto sprendiniais bendrovė siūlo susipažinti interneto svetainėje www.projektas-vasario16g1.lt.

Planuojamas biurų plotas – 6 tūkst. kv. metrų, o viešbučio su konferencijų centru – 13,2 tūkst. kv. metrų. Viešbutyje turėtų būti įrengti 299 kambariai. Po žeme taip pat numatyta 238 vietų požeminė automobilių stovėjimo aikštelė. Investicijos į projektą turėtų siekti 45 mln. eurų.

Projektą vykdo įmonė „Orkela“, priklausanti „Lords LB Special Fund IV“ fondui, kurį valdo investicijų valdymo bendrovė „Lords LB Asset Management“.

„Lords LB Asset Management“ akcininkai yra trys asmenys ir jų valdomos įmonės: 47 proc. akcijų priklauso verslininkui Mindaugui Marcinkevičiui, 44 proc. – verslininkui Andriui Stonkui ir 9 proc. – Antanui Vainauskui.

Šv.Jokūbo ligoninė Vilniuje buvo įkurta 1809 m. prie Šv. apaštalų Jokūbo ir Pilypo dominikonų bažnyčios esančiame dominikonų vienuolyne, pastatytame 1722 metais. Savo veiklą ligoninė nutraukė 2003 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius