Dabar populiaru
Publikuota: 2019 kovo 17d. 13:23

Architektai įgyvendino neįmanomą misiją: įtiko užsakovams ir išlaikė aplinką

Žiemos namas Kanadoje
Adrien Williams nuotr. / Žiemos namas Kanadoje

Užsakovai Adstoko apylinkėse gyveno jau kelerius metus ir ypač pamėgo nuostabaus grožio Fransua (François) ežero krantus ir vandens pramogas. Laikas bėgo, ir gyvenamojo namo būklė pasidarė apverktina. Plotas atrodė per mažas augančiai šeimai, taigi nuspręsta pastatą išplėsti. Architektų bendrovei "Bourgeois / Lechasseur architects" buvo iškeltas tikslas: patobulinti būstą pagal jo gyventojų poreikius, bet kartu išsaugoti aplinkos ypatybes, išlaikyti erdves, atveriančias ežerą gyventojų akims, padaryti kuo patogesnį priėjimą prie jo. Siekta sukurti šeimos namą, kuris atrodytų šiltas, patogus, jaukus, gerbiantis aplinką ir įsilietų į kraštovaizdį.

Projekto autoriai: Bourgeois / Lechasseur architects

Vieta: Adstokas, Kanada

Įgyvendinta: 2017 m.

Senojo namo griaučiai virto didele sandėliavimo erdve. Virš jos buvo suformuota terasa su SPA zona, iš kurios nusidriekia laiptai tiesiai į ežerą. Taip buvo susieti pagrindiniai vietos elementai: senoji ir naujoji architektūra bei ežeras. Ant šlaito suprojektuotas pastatas prisitaikė prie landšafto formos ir įgijo tris architektūros lygmenis, matomus interjere. Erdvės pereina viena į kitą labai natūraliai, tarytum būtų juntamas grunto nuolydis. Dėl organiškos architektūros, žvelgiant iš skirtingų pusių, namas atrodo vis kitaip. Iš vieno šono regimas tik pagrindinis lygmuo – iš čia patenkama į garažą ir viršutinį aukštą, o štai į ežero pusę atgręžti kiti trys, elegantiškai kylantys iš žemės, atskleidžiantys skaidrų fasadą, namo tūrį ir sukuriantys tiesioginį ryšį su gamta. Architektai norėjo suformuoti šeimos namo ir ežero dualumą ir sukurti tam tikrą paslaptį – esą pastatas nėra toks, koks atrodo iš pirmo žvilgsnio.

Adrien Williams nuotr./Žiemos namas Kanadoje
Adrien Williams nuotr./Žiemos namas Kanadoje

Tiek fasade, tiek interjere galima matyti pagrindinę apdailos medžiagą – medieną. Atidengtos sijos išorei ir interjerui suteikia skaidrumo įvaizdį, o to ir buvo siekta – sujungti lauką su vidumi. Prailgintas stogas pietinėje pusėje apsaugo fasadą nuo perkaitimo vasaros sezonu ir suteikia uždangą nuo lietaus didelėje terasoje. Architektūros grožis atsispindi ir viduje, keliaujant per patalpas. Erdvės pereina iš vienos į kitą labai plastiškai ir logiškai. Pagrindiniame aukšte priimami svečiai. Čia šeima praleidžia daugiausia laiko. Erdvi svetainė su virtuve ir didžiuliu valgomojo stalu, žaidimų zona vaikams, maisto produktų sandėliukas bei šeimininkų miegamasis su drabužine ir vonios kambariu – pagrindinės šio aukšto zonos. Unikalus ir akcentu tapęs elementas – laiptai. Jų čia yra net keletas. Į viršutinius lygmenis galima patekti net per dvejus laiptus iš svetainės, į apatinį – tik per vienus.

Adrien Williams nuotr./Žiemos namas Kanadoje
Adrien Williams nuotr./Žiemos namas Kanadoje

Kadangi interjere vyrauja minimalizmas, nedaug tekstūrų ir spalvų, jas stengtasi parinkti itin efektingas tam, kad būstas atrodytų įdomus. Laiptų zigzagas tapo savotišku meno kūriniu, suteikiančiu erdvėms dinamikos, o jo stikliniai turėklai neužstoja persidengiančių erdvių, todėl išlieka skaidrumas bei trimatiškumas – galima matyti kiaurai visą namą. Nuosaiki trijų pagrindinių spalvų bei tekstūrų – pilkos, baltos ir raudonojo kedro – dermė suteikia patalpoms erdvumo, subtilumo, švaros pojūtį. Baldų čia nedaug, o šviestuvai itin paprastų formų, lyg būtų siekta akis kreipti į vaizdą anapus langų.

Adrien Williams nuotr./Žiemos namas Kanadoje
Adrien Williams nuotr./Žiemos namas Kanadoje

Užlipus viršun, patenkama į vaikų erdves. Čia įrengti trys miegamieji, vonia, vaikų slėpynėms skirta vieta, sandėliavimo patalpa ir darbo kambarys. Apatiniame aukšte – drabužinės, svečiams ir pramogoms skirtos zonos. Kai ežeras panosėje, šaltuoju metų laiku noras maudytis niekur nedingsta, tačiau tam – paprasčiausiai per šalta. Tuomet maudynės persikelia į baseiną. Šioje patalpoje baltos, betoninės pilkos bei kedro lentjuostčių apdailos trijulę papildo mėlyna baseino mozaika, nudažanti vandenį turkio spalva. Langai iš baseino veda į šalia esančią poilsio zoną, kurioje švyti ryški geltona kampinė sofa, kuri, nutvieksta saulės spindulių, tampa dar skaistesnė. Dušo zona virto išskirtiniu meno kūriniu. Čia iš mozaikos plytelių sudėlioti tarsi įvairių gyvūnų griaučiai, menantys paleolito laikotarpį, suteikia žaismingumo, įdomumo, šmaikštumo ir, žinoma, originalumo. Šiame aukšte taip pat įrengtas svečių miegamasis ir visi patogumai.

Privatus namas buvo suprojektuotas kaip itin jautrus aplinkai ir landšaftui, organiškas tūris, prigludęs prie natūraliai suformuoto paviršiaus. Būtent dėl šios priežasties architektūra yra tokia stipri ir galinga – jos išraiška atėjo iš gamtos per žmogų. Parinktos apdailos medžiagos – šilto atspalvio mediena ir raudonojo kedro lentjuostės atrodo itin subtiliai, švelniai, o dekoratyvumas perleidžia pagrindinį vaidmenį architektūrinei raiškai bei žmogiškiesiems potyriams apytuštėse erdvėse. Bourgeois / Lechasseur architects komanda padėjo jaunai šeimai prisijaukinti vietovę ir ją papildyti tvaria architektūra.

interjeras.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Praktiški patarimai

Gerumu dalintis gera
Skanumėlis

Dabar tu gali

Maistas

Parašykite atsiliepimą apie VERSLO rubriką