-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Architektai pateikė 14 pasiūlymų, kaip buvusį policijos pastatą paversti „Lidl“ būstine

Mažmeninės prekybos bendrovės „Lidl Lietuva“ ir Lietuvos architektų sąjungos skelbtas biurų parko Giraitės gatvėje architektūrinių pasiūlymų konkursas sulaukė 14 pasiūlymų. Gruodžio 19 dieną turėtų paaiškėti, kaip atrodys kompleksas ir ar bus išsaugotos buvusio Kelių policijos pastato dalys.
Apleistas ir niokojamas kultūros paveldo pastatas Giraitės gatvėje
Apleistas ir niokojamas pastatas Giraitės gatvėje / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Jau netrukus paaiškės, kaip atrodys naujasis „Lidl“ biurų pastatas Giraitės gatvėje, Vilniuje. Kilus skandalui dėl draudimo griauti buvusį policijos pastatą, buvo paskelbtas konkursas architektams. Peržiūrėjus darbus paaiškės, ar raudonų plytų pastatas bus nugriautas ar ne.

„Lidl Lietuva“ drauge su Lietuvos architektų sąjunga paskelbtas biurų parko Giraitės g. 3 Vilniuje architektūrinių pasiūlymų konkursas, rengiamas bendradarbiaujant su Kultūros paveldo departamentu bei Vilniaus miesto savivaldybe, sulaukė didelio šios srities profesionalų susidomėjimo. Iki gruodžio 12 dienos, konkursinių pasiūlymų pateikimo termino pabaigos, sulaukta iš viso 14 darbų“, – 15min sakė „Lidl Lietuvos“ Korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamento vadovė Agnė Gaižauskienė.

Nuo šiandien konkurso dalyvių darbus vertina sudaryta komisija, o laimėtojus ketinama skelbti gruodžio 19 dieną.

Buvusio Kelių policijos pastato Giraitės gatvėje teritorijoje bendrovė „Lidl Lietuva“ planuoja statyti tris komercinės paskirties pastatus. Projektą planuojama plėtoti 3 etapais: pirmiausia būtų statomas apie 6–7 tūkst. kv. m ploto „Lidl Lietuvos“ administracinis pastatas, paskui – 7 tūkst. kv. m, o galiausiai – 12–14 tūkst. kv. m ploto nuomojami administracinės paskirties pastatai.

Planuojama, kad „Lidl Lietuvos“ biure dirbs 170–200 darbuotojų.

Teritorijoje taip pat numatyta įrengti pėsčiųjų takus, poilsio ir viešąsias erdves, žaliąsias poilsio erdves ant pastatų stogų. Architektai taip pat turėjo pasiūlyti, kaip sutvarkyti Neries upės pakrantę.

Iš konkurso dalyvių buvo tikimasi, kad pasiūlyti kūrybiniai sprendimai atskleis galimybes išsaugoti dabartinio pastato elementus.

„Konkurso dalyviams leidžiama vadovautis prielaida, kad pastatas gali, bet neprivalo būti išsaugotas, tačiau kviečiame pateikti pasiūlymus dėl postmodernizmo architektūrinės srovės pastato elementų integravimo ar atkartojimo biurų parko architektūroje. Pastato kompozicijos ir architektūrinių elementų, kurie galėtų būti perkelti ar atkartoti naujame biurų komplekse, reikšmingumo ir vertingųjų savybių nustatymo klausimai bus nagrinėjami paskelbus tris geriausius projektinius pasiūlymus“, – rašoma konkurso sąlygose.

Bendrovė „Lidl Lietuva“ praėjusių metų rugsėjį iš Turto banko aukcione nusipirko buvusį Kelių policijos pastatą už 2,46 mln. eurų. Ji ketino investuoti 40 mln. eurų ir Giraitės gatvėje įrengti savo biurą, tačiau planai sustojo po to, kai Lietuvos architektų sąjunga kreipėsi į institucijas, prašydama išsaugoti pastatą. Dėl to Kultūros paveldo departamentas pradėjo procedūrą, kuria siekiama nustatyti, ar pastatas turi vertingųjų savybių – jai vykstant Vilniaus miesto savivaldybė neišduoda „Lidl Lietuvai“ leidimo pastatui griauti.

Keturaukštis postmodernizmo stiliaus statinys gavo pirmą vietą 1986 metais SSRS architektų sąjungos konkurse. Tai, anot Lietuvos architektų sąjungos, „rodo jo aukštą architektūrinę ir meninę vertę, reikšmingumą Lietuvos architektūros raidai“.

Kelių policijos pastatą Giraitės gatvėje 9-ame dešimtmetyje suprojektavo architektai Kęstutis Pempė ir Gytis Ramunis. K.Pempė, be šio statinio, projektavo dabar jau griūvantį raudonų plytų visuomeninį prekybinį centrą Vilniaus Šeškinės rajone, Alytaus Švč. M.Marijos Krikščionių Pagalbos bažnyčią bei verslo centrą ir viešbutį „Centrum“ Vilniuje. G.Ramunis taip pat dirbo prie visų šių projektų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius