Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Artėjant Nacionalinės bibliotekos šimtmečiui – pokalbis apie jos rekonstravimo iššūkius

Kitais metais Nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka švęs savo šimtmetį. Tai bene vienintelė Lietuvos didžioji biblioteka, kuri 8 kartus keitė savo pavadinimą, kilnojosi iš vienos vietos į kitą.
Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos atidarymo svečiai
Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos atidarymo svečiai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Nacionalinės bibliotekos idėja, pradėjusi formuotis dar XIX a. pradžioje, palaikyta S.Daukanto ir M.Valančiaus laikais, tuomet nebuvo realizuota dėl lietuvių spaudos lotyniškais rašmenimis draudimo. Ilgai puoselėjamą Nacionalinės bibliotekos idėją realiai pradėta įgyvendinti tik 1919 metais. Paskui dar ne vieną dešimtmetį jos veiklą smarkiai ribojo patalpų ir lėšų stoka bei aiškios koncepcijos nebuvimas. Ne kartą buvo iškilęs rimtas pavojus net pačiam pagrindinės šalies bibliotekos egzistavimui.

1963 m. Vilniuje duris atvėrė pastatas, kuriame Nacionalinė (tuomet – Respublikinė) biblioteka veikia iki šiolei. 2008 m. prasidėjo pagrindinio pastato rekonstrukcija, kuri truko iki 2016-tųjų rudens, kai atsinaujinusi biblioteka pakvietė lankytojus ne tik į tradicines skaityklas, bet ir į renginių, parodų erdves.

Nacionalinėje bibliotekoje veikia moderni konferencijų bei kino salė, vaizdo ir garso įrašų studijos, muzikavimo erdvė, kūrybinės dirbtuvės, žaisloteka, Bendradarbystės (HUB) ir Valstybingumo erdvės.

Tačiau pasak Nacionalinės bibliotekos generalinio direktoriaus prof. Renaldo Gudausko, „šiuolaikinė biblioteka yra nuolatinis procesas, tapsmas, siejantis tai, ką mums, kaip Valstybei, privalu prisiminti ir išsaugoti, su raidos perspektyva, leidžiančia įžvelgti mūsų vietą ir vertę nuolatinių iššūkių pilname globaliame pasaulyje“.

Jūsų dėmesiui – pokalbis apie Nacionalinės bibliotekos senojo pastato atnaujinimo iššūkius su vienu iš bibliotekos rekonstravimo projekto autorių, architektu Jokūbu Jurgeliu. Kalbino žurnalistas Ginas Dabašinskas, Nacionalinės bibliotekos Informacijos analitikos skyriaus vadovas.

VIDEO: Pokalbis apie Nacionalinės bibliotekos senojo pastato atnaujinimo iššūkius

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius