-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Aruodas.lt: Butų nuomos rinkos pokyčiai džiugina ne visus

Kad ir kaip būtų gaila, kainos dažniausiai linkusios augti, o ne kristi. Kad brangiau tenka mokėti už įvairias paslaugas ir produktus, patiriame savo kailiu kasdien. O kokie pokyčiai įvyko butų nuomos rinkoje per pastaruosius trejus metus? Lankomiausio NT portalo Aruodas.lt kalbinti brokeriai didžiuosiuose Lietuvos miestuose vienbalsiai tvirtina: kainos šoktelėjo maždaug 30 procentų.
Būsto nuoma
Būsto nuoma / 123RF.com nuotr.

Vilniuje pasiūla viršija paklausą

Butų nuomos pokyčiai nėra vienodi visuose miestuose. Štai nekilnojamojo turto brokeris Vilniuje Egidijus Didžiulis tvirtina, kad butų nuomai pasiūla padidėjo, mat daug žmonių per paskutinius metus ištraukė iš kojinės nemažas santaupas ir prisipirko nedidelių butų. Pagausėjimas jaučiamas būtent miesto centre esančių būstų.

Brokerio teigimu, nepaisant didelės pasiūlos, mažų butų pačiame centre vis tiek trūksta, nes juos labai mėgsta jauni žmonės, kurie renkasi kad ir mažesnį būstą, bet geriau kuo arčiau centro ar net pačiame centre. Todėl per paskutinius metus labai išaugo loftų nuoma, perdarius gamyklas Žvėryne, Kauno ir Vytenio gatvėse. Pašnekovas pastebi, kad jauni žmonės juos labai mėgsta ir moka ganėtinai didelius pinigus.

Kitas ryškus pokytis, anot E.Didžiulio, tai padidėjęs nuomininkų išrankumas. „Žmonės pradėjo paisyti įrengimo ir gyvenimo kokybės. Jeigu praeitais ir užpraeitais metais buvo lengva išnuomoti vieno kambario butą, tarkime, Šeškinėje, su močiutės kilimais ant sienų ir už jį lengvai buvo galima gauti 190-200 eurų, tai šiandien tokių pinigų gauti nelabai išeina. Žmonės turimą turtą po truputį pradėjo remontuoti ir tvarkyti, kad pateiktų kokybiškesnius nuomos pasiūlymus į rinką“, – pastebi pašnekovas.

Brokerio manymu, butų nuomos rinkoje jaučiami postūmiai pasikeitė vartotojui į gerąją pusę. Padidėjus pasiūlai nuomininkus surasti sunkiau, nes jie nesirenka iš pirmo varianto, o dažniausiai apžiūri 3, 5, 8 butus ir tik tada išsirenka būstą.

Visgi nuomininkai nespjauna ir į būstą „miegamuosiuose“ rajonuose, jei juos tenkina kainos ir įrengimo kokybės santykis. Pašnekovas pastebi, kad kai kuriuose rajonuose kainos yra nusistovėjusios ir nejuda iš vietos, o kituose labai varijuoja. „Pavyzdžiui, Salomėjos Nėries gatvėje naujos statybos namuose buto už daugiau nei 350-370 eurų niekada neišnuomosi. O Senamiestyje, tarkime, tokio paties dydžio buto kaina gali skirtis nuo 300 iki 600 eurų“.

E.Didžiulis pastebi, kad nors butų pasiūla didelė, tačiau nuomotojai labiau linkę palaukti ir surasti klientą, negu nuleisti kainą.

Portalo Aruodas.lt vadovės Viktorijos Steponavičiūtės teigimu, Vilniuje pernai gruodį vidutinės butų nuomos pasiūlos kainos buvo 5% didesnės nei 2016 m. gruodį ir 9% didesnės nei 2015 m. tą patį mėnesį. Lyginant ketvirčiais, paskutinį 2017 m. ketvirtį jos buvo 6% didesnės nei 2016 m. ir 10% didesnės nei 2015 m. tuo pačiu laiku.

Aruodas.lt duomenimis, per trejus metus (lyginamas 2015 sausis ir 2017 gruodis) nuomos pasiūlos vidutinė kaina sostinėje išaugo apie 16%.

Ieškote išsinuomoti butą Vilniuje? Paspaudę šias nuorodas, rasite butų nuomos pasiūlymų:

Kaune nuoma pasiekė lubas

Kaune dirbančio nekilnojamojo turto brokerio Antano Apulskio teigimu, būsto nuomos kainoms stabiliai augant jau 4-5 metus jos šiuo metu jau pasiekė lubas, nes prasilenkia su pardavimo kainomis.

„Galimybės kainoms augti toliau nelabai matau, nes arba turi kilti pragyvenimo lygis, arba turi sustoti. Įsigijus butą nuomai jis turėtų atsipirkti per 15 metų, o tai nėra labai patrauklu. Todėl žmonės dabar dažniau investuoja į kažkokius kitokius objektus, ir nuomai perka ne butą, o biurą, kas paskutiniu metu akivaizdžiai populiarėja“, – sakė pašnekovas.

Anot A.Apulskio, Kaune, skirtingai nei Vilniuje, butų nuomai paklausa didesnė nei pasiūla ir naujų pasiūlymų neatsiranda. Nuomininkai laikinojoje sostinėje, vėlgi priešingai nei Vilniuje, netapo išrankesni, bet daugiau atsirado butų, kuriuos klientai įsigiję nedaro prabangaus remonto, bet įrengia taip, kad žmogus atėjęs jaustųsi jaukiai ir jam būtų malonu. O ieškantys kokybiško būsto žmonės iš karto kreipiasi ten, kur toks yra. Brokeris pabrėžia, kad jie klientams stengiasi perteikti tokią turto išvaizdą, kokia ji yra, nedailinant, tad žmonės ateina jau susipažinę su situacija.

Portalo Aruodas.lt duomenimis, Kaune pernai gruodį butų nuomos kainos buvo 9% didesnės nei 2016 m. gruodį ir 15% didesnės nei 2015 m. tuo pačiu metu. Lyginant ketvirčius, paskutinį 2017 m. ketvirtį butų nuomos kainos buvo 9% didesnės nei 2016 m. ir 20% didesnės nei 2015 m. tuo pačiu metu.

Per trejus metus (lyginamas 2015 sausis ir 2017 gruodis) nuomos pasiūlos vidutinė kaina išaugo trečdaliu.

Kokių butų Kaune šiuo metu siūloma nuomotis, rasite pagal šią nuorodą.

Klaipėdoje paklausiausi pigesni butai

„Klaipėdoje butų nuomos kainos kiekvienais metais šiek tiek šokteli, o per pastaruosius trejus metus padidėjo maždaug 30 procentų. Ir, kaip visuomet, paklausa yra didesnė nei pasiūla. Laisvi būstai stovi laisvi tik tie, kurie yra žymiai brangesni, o pigesnių butų paklausa yra didelė“, – sako Klaipėdoje dirbanti nekilnojamojo turto brokerė Saulė Ruibienė.

Pašnekovė neslepia, kad kainos gerokai kandžiojasi ir tikrai ne kiekvienas gali sau leisti išsinuomoti kokybiškai įrengtą butą su naujais baldais. Tad kiekvienas renkasi pagal savo galimybes. Brangesnius butus nuomojasi tie, kam kompensuoja įmonė, jeigu žmogus atvyko dirbti pagal kontraktą.

Brokerės teigimu, naujuose namuose arba moderniai įrengtuose senesnės statybos būstuose dviejų kambarių buto nuomos kaina gali svyruoti nuo 350 iki 850 eurų, jeigu jis yra pačiame centre. Trijų kambarių buto nuoma svyruoja nuo 450 iki 1000 eurų per mėnesį. Greičiausiai išnuomojami 1-2 kambarių butai, erdvesnius butus išnuomoti sunkiau.

Portalo Aruodas.lt duomenimis, Klaipėdoje pernai gruodį butų nuomos kainos buvo 3% didesnės nei 2016 m. gruodį ir 8% didesnės nei 2015 m. tą patį mėnesį. Lyginant ketvirčius, paskutinį 2017 m. ketvirtį butų nuomos kainos buvo tokios pat kaip 2016 m. paskutinį ketvirtį ir 9% didesnės nei 2015 m. tuo pačiu metu.

Per trejus metus (lyginamas 2015 sausis ir 2017 gruodis) nuomos pasiūlos vidutinė kaina išaugo apie 11%.

Paspaudę nuorodą, žemėlapyje matysite, kuriose Klaipėdos vietose šiuo metu siūloma nuomotis butą.

Kaip keitėsi butų nuomos kainos per pastaruosius trejus metus didžiuosiuose Lietuvos miestuose, pamatysime apačioje pateiktame infografike.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius