Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Aruodas.lt: Lietuvoje daugiabučiai kyla be išeiginių – kokia kvadrato kaina ir ateities perspektyvos?

Naujų nekilnojamojo turto (NT) objektų statybų Lietuvoje vajus įgavęs žvėrišką pagreitį. Vilniuje padėtis dar įdomesnė: nors sostinė ir ne guminė, nauji projektai vystomi didžiojoje dalyje mikrorajonų, o bemaž 90 proc. būstų išperkama dar iš brėžinių. Pagrindinės potencialių naujakurių dvejonės – ką pirkti, kiek kainuos ir ko toliau tikėtis iš NT sektoriaus?
Nauji NT projektai
Nauji NT projektai / Aruodas.lt nuotr.

6000 naujos statybos būstų – per metus

„Statistika kalba pati už save. Vilniuje naujos statybos projektuose esančių butų per mėnesį parduodama apie 800. Omenyje turiu tiesiogiai iš NT plėtotojų perkamus būstus bei antrinės rinkos atvejus, kai nuperkamas naujos statybos butas, įrengiamas ir parduodamas, tačiau ne senesnis negu dvejų metų. Senos statybos sandorių sostinėje sudaroma maždaug 700 kas mėnesį. Vadinasi, 10–12 proc. daugiau pirkėjų renkasi naują statybą“, – situaciją apibūdina NT agentūros „Capital PRO“ brokeris Andrius Jonaitis.

„Alex Zapa Photography“ nuotr./Andrius Jonaitis
„Alex Zapa Photography“ nuotr./Andrius Jonaitis

Lankomiausio šalies NT skelbimų portalo Aruodas.lt „Naujų projektų" rubrikoje šiuo metu pristatomi 33 naujos statybos projektai, kurių didžioji dalis koncentruojasi būtent Vilniuje. Sostinėje naujakuriams siūlomi būstai 22 projektuose.

„Šaunu, kad 2021 m. daugiau nei 6000 šeimų įsigijo naujus namus Vilniuje. Ankstesniais metais NT plėtotojai Vilniuje parduodavo apie 5000 naujos statybos būstų. Praėję metai buvo išskirtiniai“¸ – 15min pasakojo A.Jonaitis.

Brokerio teigimu, rekordinių pardavimų 2021-aisiais priežastys nesunkiai nuspėjamos:

„Naujas būstas – visapusiškai geresnė investicija savo aplinka, garso izoliacija, ergonomika, išspręsta automobilių statymo problema ir gyvenimo kokybe apskritai. Aiškios ateities perspektyvos – naujos statybos būstas linkęs savo vertę ne tik išlaikyti, bet ir auginti.

Galų gale, šią prabangą lietuviai tiesiog gali sau leisti: perkamoji galia padidėjusi, žmonės prisitaupė pinigų, indėlių kiekiai bankuose rekordiniai. Patogios ir skolinimosi sąlygos: namų ūkiui sutaupyti pakanka 15 proc. turto vertės, likusius už pakankamai pigiai skolina bankas.“

Kvadrato kaina – tarp 2000 iki 4000 eurų

Nuo ko priklauso, kokio gi dydžio paskolos prireiks svajonių namams įsigyti? Pasak A.Jonaičio, didžiąja dalimi tai nulemia konkretus mikrorajonas.

„Išskirčiau 3 klases – ekonominę, vidutinę ir prestižinę. Ekonominė klasė – miegamieji mikrorajonai, 8–10 km nutolę nuo centro, pavyzdžiui, Pašilaičiai, Pilaitė ar Fabijoniškės. Čia vidutinė kv. metro kaina yra 2030 eurų. Vidutinę klasę grupuočiau į dvi smulkesnes. Žemesnė vidutinė – Baltupiai, Vilkpėdė, Žirmūnų pabaiga su 2500 eurų už kv. metrą. Aukštesnė vidutinė – Naujamiestis, Šnipiškės, Žirmūnai, Antakalnis, kur kv. metro kaina svyruoja ties 3000 eurų. Prestižiniai – Senamiestis, gera Žvėryno vieta, Užupis, Paupys su kv. metro kaina nuo 4000 eurų“, – įkainius su daline apdaila dėstė brokeris A.Jonaitis.

NT plėtotojų penkiakovėje pralaimi pirkėjas

Penkiolikos metų patirtį sukaupęs NT sektoriaus specialistas džiugių žinių šiuo metu būsto besidairantiems neturi. Darbo jėgos stygius ir jos brangimas, logistikos problemos, statybinių medžiagų įkainių augimas sukelia NT objektų kainų kilimo efektą.

„Žvelgiant dar giliau, sklypų rinkoje, kurioje dalyvauja NT plėtotojai, vyksta didelis sąmyšis. Trūksta pasiūlos: jeigu atsiranda vystymui tinkamas sklypas, į jį pretenduoja keletas pirkėjų, todėl kainos auga ne dienomis, o valandomis. Antra, priimtas NT plėtotojams ne itin palankus įstatymas – norintiems daryti teritorijos konversiją ir didinti užstatymo plotą gali tekti susimokėti iki 75 proc. sklypo vertės valstybei.

Be to, centrinėje Vilniaus dalyje praktiškai visur valstybinė žemės nuoma, nėra sklypų nuosavybės, o tai reiškia, kad objektas pabrangsta dar 15–20 proc. Griežtėjantys energinės klasės reikalavimai taip pat brangina NT. Kainų kilimas neišvengiamas, todėl, manau, artimiausius metus situacija nesikeis“, – kalbėjo NT agentūros „Capital PRO“ brokeris.

Šiuo metu svajonių namų naujuose NT projektuose besidairantieji, A.Jonaičio teigimu, turėtų apsišarvuoti kantrybe:

„Naujo daugiabučio namo statybos užtrunka daugmaž metus–pusantrų. Sakykime taip: jeigu statybos leidimas išduotas, pamatų duobė kasti pradėta, logiška būtų tikėtis po metų pasirašinėti notarinę pirkimo-pardavimo sutartį ir nekantriai laukti dažais kvepiančių namų raktų atsiėmimo.“

Galimybė įšokti į nuvažiuojantį jaukios kaimynystės traukinį (Vilnius)

NT skelbimų portalo Aruodas.lt rubrikoje „Nauji projektai“ galite apžiūrėti visoje šalyje vystomus naujos statybos projektus. 15min apžvelgia 2021 m. vystyti pradėtus projektus Vilniuje, Kaune ir pajūryje, kuriuose vis dar yra laisvų būstų.

Nors plėtotojai siekia parduoti kuo daugiau kvadratinių metrų, savais privalumais neabejotinai pasižymi mažaaukštė statyba. Nedideli daugiabučiai namai gyventojams suteikia privatumo ir saugumo jausmą bei galimybę lengviau palaikyti artimus ryšius su kaimynais.

Žaliajame Žvėryno mikrorajone kyla stilingas A energinio naudingumo klasės triaukštis projektas „Sėlių 36“. Išorinės pastato sienos – monolitinio gelžbetonio, silikatinių blokelių ir silikatinių plytų mūro, o apdailai naudojamos klinkerio plytelės. Nedidelis namas suprojektuotas taip, kad taptų autentiškos Žvėryno aplinkos neatsiejama dalimi. Joje siūlomi 33,87–111,58 kv. metrų ploto butai ir administracinės patalpos už 115158–446320 eurų.

Aruodas.lt nuotr./NT projektas „Sėlių 36“
Aruodas.lt nuotr./NT projektas „Sėlių 36“

Trijų aukštų projektas numatytas ir Valakampiuose. „Miesto pušynas“ apgyvendins 20 šeimų. Būstų, kuriuos skiria trisluoksnės gelžbetoninės sienos, plotai svyruoja nuo 52 iki 94 kv. metrų, o jų kainos – tarp 158000 ir 309000 eurų. A energinės klasės projekto vystytojai žada kruopščiai išpuoselėtą aplinką ir harmoningai apželdintą teritoriją su šalia besidriekiančiais pėsčiųjų takais ir ošiančiomis pušimis. Be to, viršutinio aukšto būstuose bus įrengti židiniai.

Aruodas.lt nuotr./NT projektas „Miesto pušynas“
Aruodas.lt nuotr./NT projektas „Miesto pušynas“

Mažas miestelis didmiestyje (Vilnius)

Daugiabučiais namais apstatytoje sostinėje architektai projektuoja būstus intymių ekosistemų apsuptyje. Tokios ekosistemos kuriasi Šnipiškėse ir Visoriuose. Šnipiškėse kyla penkiaaukštis ir šešiaaukštis daugiabučiai – projektas „Link Ten“ – su 114 butų nuo 27 iki 87 kv. metrų ploto. Jų kainos atitinkamai svyruoja tarp 83788 ir 357772 eurų.

A+ energinės klasės namų fasadas – klinkerio, kuris ne tik gerai atrodo, bet ir yra ilgaamžis. Kieme žadami ištisi 500 kv. metrų laisvės: amfiteatras, tinklai, hamakai, lauko namelis su elektra, supynės ir t. t. Vos už 20 m – atsinaujinęs Neries senvagės slėnis, kiek pasivaikščiojus – ir Šeškinės šlaitų draustinis.

„Citus“ nuotr./„Link Ten“ projekto sostinės Šnipiškėse vizualizacija
„Citus“ nuotr./„Link Ten“ projekto sostinės Šnipiškėse vizualizacija

Su 47 ha ploto Visorių miško parku ribojasi „Visi savi“. A++ energinės klasės NT projektas susidarys iš 3 penkiaaukščių namų ir 125 butų juose. Galima rasti tiek 26 kv. metrų studijų, tiek 101 kv. metro šeimyninių apartamentų už 65270–204062 eurų. Smulkiajam verslui numatytos 49–88 kv. metrų patalpos. Projekto plėtotojai žada profesionaliai įrengtą landšaftą su 19 skirtingų lietuviškų augalų, „Lounge“ zoną su pergola, modernius sporto treniruoklius.

„Citus“ nuotr./Projekto „Visi savi“ vizualizacija
„Citus“ nuotr./Projekto „Visi savi“ vizualizacija

Tarp dangoraižio ir mini loftų (Vilnius)

Kokia paklausa, tokia ir pasiūla. Kitaip tariant – ne kiekvienas vilnietis svajoja apie gyvenimą gamtos apsuptyje, ir tame nėra nieko blogo. Kitokiam skoniui – dar du autentiški projektai Vilniuje: „Bauhaus mini loftai“ Paneriuose ir „SkyHome“ aukštaūgis Viršuliškėse.

Aruodas.lt nuotr./NT projektas „Bauhaus Mini loftai“
Aruodas.lt nuotr./NT projektas „Bauhaus Mini loftai“

„Bauhaus mini loftų“ projekte suplanuotos 86 privačios administracinės paskirties 12,84–24,64 kv. metrų patalpos. Autentiškos bauhauzo architektūrinės stilistikos projekto fasadą puošia autorinė menininko Arturo Širino kūryba. Loftai įrengiami prikeliamame klasikinės vokiškos bauhauzo architektūros administraciniame pastate. Esminis projekto privalumas – tai, kad jame nuosavą NT įsigyti galima nuo 20500 eurų.

16 aukštų „SkyHome“ – tvirto monolitinio fasado su 115 butų, kurių kiekvienas turės individualią rekuperacinę sistemą ir erdvius balkonus. Būstų plotai svyruoja nuo 37,65 iki 96,78 kv. metrų o jų kainos – tarp 94100 ir 206500 eurų. A energinio efektyvumo klasės aukštaūgio namo stogą padengs nuosava saulės elektrinė.

„Aruodas.lt“ nuotr./Projekto „SkyHome“ vizualizacija
„Aruodas.lt“ nuotr./Projekto „SkyHome“ vizualizacija

Apsigyventi Amsterdame, Atėnuose arba Lisabonoje (Kaunas)

Aukštaūgiai daugiabučiai namai, iš kurių atsivers įspūdingos panoramos, kyla ir Kaune. Vienoje aukščiausių Kauno vietų – Europos prospekte Aleksote – vystomas „Europos sodas“ su 35,94–85,09 kv. metrų butais už 84682–227828 eurų. Butuose bus įrengti balkonai arba terasos, o aukščiausiai esanti terasa nuo žemės pakils net 40 m. Projekte vieta numatyta uždarai bendro naudojimo dviračių saugyklai su laikikliais bei elektrinių paspirtukų įkrovimo stotelėmis. Automobilių saugykloje taip pat bus galimybė įkrauti elektromobilį.

Pastato fasadą padengs klinkerio plytelių ir natūralaus pigmentuoto betono apdailos, o butuose įrengta A+ klasės vėdinimo sistema su rekuperacija užtikrins mažesnes šildymo sąnaudas.

„europossodas.lt“ nuotr./Projekto „Europos sodas“ vizualizacija
„europossodas.lt“ nuotr./Projekto „Europos sodas“ vizualizacija

Šilainių mikrorajone statomas 8 aukštų daugiabutis „Du žaibai“. Architekto Astijaus Taujansko projektuotame pastate planuojama įrengti 2–5 kambarių butus nuo 30 iki 80 kv. metrų ploto su gausiu natūraliu apšvietimu. 2 kambarių butai bus pritaikyti žmonėms su negalia. Tvirtą monolitinio namo fasadą padengs naujos kartos lanksčios klinkerio plytelės.

„Norvegijos kontaktų“ nuotr./Projekto „Du žaibai“ vizualizacija
„Norvegijos kontaktų“ nuotr./Projekto „Du žaibai“ vizualizacija

Amsterdamas, Atėnai, Lisabona – ne tik Europos valstybių sostinės. Tokiais pavadinimais pakrikštyti mažaaukščiai namai kitoje Neries pusėje, Žaliakalnyje statomame privačiame „Naujapilio“ kvartale. Uždaras 10 mažaaukščių pastatų kvartalas, apjuostas tvora ir saugomas kelio užtvarų, užtikrins ramų ir saugų gyvenimo būdą. „Naujapilio“ projekte galima rinktis 1–4 kambarių butus, kurių dydis svyruoja nuo 30,96 iki 105,81 kv. metrų, o kainos – tarp 91539 ir 112276 eurų. Kiekvienas butas „Naujapilyje“ turės lodžiją, balkoną arba nuosavą terasą.

Aruodas.lt nuotr./NT projektas „Naujapilis“
Aruodas.lt nuotr./NT projektas „Naujapilis“

Kaimyniniame Dainavos mikrorajone vystomas projektas „Krėvės 80“. Tai – modernus A++ energinio naudingumo, 3 daugiabučių pastatų kompleksas strategiškai patogioje Kauno vietoje. Projekte siūlomi modernūs 36–54 kv. metrų ploto butai. Naujakurių patogumui – požeminė ir antžeminė automobilių stovėjimo aikštelės, specialios vietos elektromobiliams bei išpuoselėta aplinka su pėsčiųjų takais, suoliukais, vaikų žaidimų ir krepšinio aikštelėmis.

Aruodas.lt nuotr./NT projektas „Krėvės 80“
Aruodas.lt nuotr./NT projektas „Krėvės 80“

Nemuno ir ąžuolyno pašonėje (Kaunas)

Kauno vizitinė kortelė – Nemunas, ant kurio pakrantės vystomas „Nemunaičių“ projektas, įsikūręs natūralios gamtos apsuptyje, tarp įkvepiančių Nemuno vingių ir ramybe dvelkiančių Aleksoto šlaitų žalumos. Nemuno krantas – už 15 metrų, o Kauno senamiesčiui pasiekti automobiliu pakaks 4 minučių. Išskirtinės architektūros namuose bus įrengti 170 A+ energinės klasės nuo 1–4 kambarių butų, kurių plotai svyruos nuo 31 iki 120 kv. metrų.

Aruodas.lt nuotr./NT projektas „Nemunaičiai“
Aruodas.lt nuotr./NT projektas „Nemunaičiai“

Ne visada naujakuriai dairosi triženklio ploto apartamentų – gyvenimo pradžiai pakanka nedidelio nuosavo lizdo. Tokius Aukštuosiuose Šančiuose siūlo „Ąžuolų namai“. Nuosekliai vystomame projekte greta Šančių ąžuolyno parko bus įrengi 2–3 kambarių, 44–72 kv. metrų butai už 79500–103000 eurų.

Aruodas.lt nuotr./NT projektas „Ąžuolų namai“
Aruodas.lt nuotr./NT projektas „Ąžuolų namai“

„Viskas įskaičiuota“ ir lauko baseinas (pajūris)

Anokia paslaptis, kad naujų NT projektų vystymo tempai lietuviškajame pajūryje lėtesni, tačiau jame taip pat yra iš ko pasirinkti. Klaipėdos rajono Trušelių kaime vystomas A+ energinės klasės „Angelavos vilų“ kotedžų (85–125 kv. metrų) projektas, kuriame objektų kainos svyruoja ties 145900–185000 eurų. Netoliese – darželiai ir mokyklos, o Baltijos jūros pakrantę patogiai pasiekti galima automobiliu arba minant dviračio pedalus.

„Aruodas.lt“ iliustracija/Projekto „Angelavos vilos“ vizualizacija
„Aruodas.lt“ iliustracija/Projekto „Angelavos vilos“ vizualizacija

Šio projekto išskirtinumai – galimybė rinktis kotedžus su daline arba pilna apdaila, paketu „viskas įskaičiuota“ (raktai naujakuriams atiduodami į baldais ir buitine technika apstatytus namus), naudojantis valstybės subsidijomis ir išperkamosios nuomos pasiūlymais.

Pajūrio NT sektoriumi besidominčiųjų dėmesį traukia ir „Vilson“ apartamentai Elijoje – natūralaus gamtos grožio ir jūros gaivos apsuptame ruože tarp Palangos ir Šventosios. Projektas subalansuotas žmonėms, miesto šurmulį pasiryžusiems pakeisti į jūros ošimo muziką. Kadangi „Vilson“ apartamentai – antrasis projekto etapas, Elijoje jau gyvena naujakuriai, tiesiami keliai, kuriasi parduotuvės ir restoranai. A++ energetinės klasės projekte bus įrengti 108 apartamentai, kurių plotas – nuo 38,5 iki 120 kv. metrų. Kainos svyruos tarp 98000 ir 210000 eurų. Apartamentus su pilna apdaila apipavidalins stilingas fasadas bei aptverta teritorija su lauko baseinu.

Aruodas.lt nuotr./NT projektas „Vilson apartamentai“
Aruodas.lt nuotr./NT projektas „Vilson apartamentai“

Daugiau naujų projektų pasiūlymų rasite portale Aruodas.lt pagal šią nuorodą .

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius