-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Aruodas.lt: NT dešimtmetis – kada butai buvo pigiausi?

Kas iš mūsų nesvajoja nusikelti į praeitį ir įsigyti akcijų, meno dirbinių ar kitų vertingų daiktų, kurie laikui bėgant tik brangsta? Kartu su lankomiausiu nekilnojamojo turto (NT) portalu Aruodas.lt pažiūrėkime, kaip per dešimtmetį keitėsi butų pasiūlos kainos ir į kokį laikotarpį verta keltis su laiko mašina, jei tai būtų įmanoma.
Vilniaus Kalvarijų gatvėje statomi daugiabučiai namai
Vilniaus Kalvarijų gatvėje statomi daugiabučiai namai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Nekilnojamojo turto, konkrečiai – butų, rinkoje per pastarąjį dešimtmetį

vyko įvairių pokyčių. Skaičiuojant nuo aukščiausio iki žemiausio kainos taško, vidutinės kvadratinio metro butų pasiūlos kainos skiriasi beveik perpus, priklausomai nuo miesto“, – sako Viktorija Steponavičiūtė, portalo Aruodas.lt vadovė.

Didžiausios butų kainos skelbimuose per paskutinius dešimt metų buvo užfiksuotos 2008 metais. Tuomet vidutinė kvadratinio metro kaina Vilniuje buvo pasiekusi apie 2400 eurų (2008 m. pirmąjį ketvirtį), Klaipėdoje – daugiau kaip 2100 eurų ribą (2008 m. antrąjį ketvirtį). Kaune kainos nebuvo priartėjusios prie Vilniaus ir Klaipėdos, bet vis tiek buvo įspūdingos – beveik 1500 Eur/kv. m (2008 m. pirmąjį ketvirtį).

Atslinkusi ekonominė krizė viską sustatė į savo vėžes: butų kainos skelbimuose pradėjo judėti žemyn ir šis nuosmukis užtruko beveik penkerius metus, iki 2013 m. antrojo-ketvirtojo ketvirčio, kuomet didmiesčiuose būsto kainos pasiekė žemiausią tašką per pastarąjį dešimtmetį. Tuomet Vilniuje kvadratinio metro būsto pasiūlos kaina tesiekė apie 1370 Eur/kv. m, Klaipėdoje – 1015 Eur/kv. m, Kaune – apie 745 Eur/kv. m. Skaičiuojant nuo aukščiausio taško, jos buvo 40-50 proc. mažesnės, priklausomai nuo miesto.

Pasak V.Steponavičiūtės, pažiūrėjus, kaip keitėsi portalo Aruodas.lt skelbimuose siūlomos parduodamų butų kainos, didmiesčiuose matoma panašių svyravimų – tik jų laikas skirtinguose miestuose gali skirtis iki kelių mėnesių. „Galima išskirti du nuosmukio periodus – nuo 2008 m. iki 2009 m. pabaigos ir nuo 2010 m. pradžios iki 2012 m. trečiojo ketvirčio. Pirmuoju kainos krito gan sparčiai, o antruoju laikotarpiu jos mažėjo nuosekliai, kol buvo pasiekta žemiausia riba – po to sekė stabilizacijos periodas, kuris užtruko kelerius metus“, – pokyčius komentuoja Aruodas.lt atstovė.

Iš statistikos duomenų matosi, kad į kintančią paklausą aktyviai reagavo ne tik būsto pardavėjai, tačiau ir statytojai. Statistikos departamento duomenimis, 2008-2009 m. statybos apimtis, kuomet būsto rinka pasipildydavo po daugiau nei 1000 tūkst. kv. m gyvenamojo ploto, pavyko pasiekti tik 2015 m., kuomet buvo pastatyta daugiau nei 1100 tūkst. kv. m ploto gyvenamojo būsto.

Kokios kainos dabar?

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Signatarų kvartale“ kyla daugiabučiai
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Būsto kainos skelbimuose pradėjo augti prieš daugiau nei dvejus metus. Vilniuje jos pradėjo didėti apytiksliai 2014 m. III-iąjį ketvirtį, rodo lankomiausio nekilnojamojo turto portalo Aruodas.lt statistika. O pernai nuo metų pradžios iki pabaigos pasiūlos kainos išaugo vidutiniškai 6 proc.

„Skaičiuojant nuo žemiausio taško, 2013 m. antrojo ketvirčio, kainos Vilniuje yra išaugusios ketvirtadaliu. Tačiau jos dar toli iki prieškrizinių kainų – šios buvo apie 30 proc. didesnės nei dabar“, – sako V. Steponavičiūtė.

Aruodas.lt/Būsto kainų pokytis Vilniuje
Aruodas.lt/Būsto kainų pokytis Vilniuje

Šiuo metu ketinantys pirkti butą sostinėje, neatsižvelgiant į konkrečią vietą, būsto įrengimą ar įvairius ypatumus, turėtų sumokėti apie 44 000 eurų už 1 kambario butą ir 88 000 eurų už 2 kambarių butą. Vertinant pagal vietą, kainos skiriasi:

Kaune per trejus metus siūlomos parduodamų butų kainos taip pat pakito. Iš pradžių mažėjusios ir pasidariusios stabilios, 2015 metų antroje pusėje vėlgi ėmė didėti. „Kaune butų kainos nuo žemiausio savo taško per dešimtmetį pakilo labiausiai – 33 proc., tačiau jos vis dar mažiausios iš visų didmiesčių. Praėjusių metų pabaigoje jos sudarė 997 Eur/kv. m ir per metus – 2015 m. paskutinį ketvirtį lyginant su 2016 m. pabaiga – padidėjo 18 proc.“, – sako Aruodas.lt atstovė.

Aruodas.lt/Būsto kainų pokytis Kaune
Aruodas.lt/Būsto kainų pokytis Kaune

Šiuo metu už vieno kambario butą Kaune prašoma vidutiniškai 25000 eurų, 2 kambarių butą – vidutiniškai 53 500 eurų.

Klaipėdoje butų kainų augimas skelbimuose yra pats mažiausias iš visų didmiesčių. „Klaipėdoje per paskutinius trejus metus vidutinių butų pasiūlos kainų augimas pastebimas maždaug nuo 2015 m. antrojo ketvirčio. Baigiantis 2016-iesiems, butų pasiūlos kainos buvo 4 proc. didesnės nei metų pradžioje. Per trejus metus butų pasiūlos kainos pakito apie 5 proc. (palyginti 2014 m. I ir 2016 m. IV ketvirtį)“, – sako V. Steponavičiūtė.

Aruodas.lt/Būsto kainų pokytis Klaipėdoje
Aruodas.lt/Būsto kainų pokytis Klaipėdoje

Šių metų vasario mėnesio pradžioje vidutinė vieno kambario buto pasiūlos kaina Aruodas.lt publikuojamuose skelbimuose siekia apie 29000 eurų, dviejų kambarių buto – apie 57500 eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius