Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atskleidė, kas laukia stovinčių eilėje gauti finansavimą renovacijai

Kovą paaiškėjus, kurie daugiabučiai jau šiemet galės prisijungti prie Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programos, Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) specialistai atskleidė, kokios klaidos dažniausiai pasitaikė paraiškose bei ko imtis daugiabučiams, patekusiems į rezervinį sąrašą.
Renovuotas daugiabutis
Renovuotas daugiabutis / BETA nuotr.

Kvartalų modernizacija kojos nepakišo

Pernai lapkritį pakvietus savivaldybes teikti paraiškas dalyvauti renovacijoje, pasigirdo balsų, kad laiko parengti investicijų planus – nedaug. Tačiau BETA Projektų įgyvendinimo skyriaus vedėjo pavaduotojas Marius Smaidžiūnas patikina, kad didesnės įtakos projektų kokybei pasirengimui skirtas laikas galiausiai neturėjo.

„Paraiškoms parengti buvo skirti lygiai 4 mėnesiai. Žinoma, turinti tokį pasirengimo laikotarpį, delsti buvo negalima, kadangi viešojo konkurso būdu reikėjo atrinkti investicijų planų rengėją, parengti investicijų planą ir net suorganizuoti keletą butų savininkų susirinkimų. Pastebėjome, kad tos savivaldybės, kurios pradėjo iškart rengti paraiškas, suspėjo laiku. Deja, kai kurios savivaldybės net nemėgino atsiliepti į naujausią kvietimą. Nepaisant to, gauta virš 500 paraiškų, o tai liudija, kad dauguma savivaldybių pasirengti renovacijai spėjo“, – pasakoja BETA atstovas.

Dar daugiau, kaip pastebi pašnekovas, naujasis kvietimas net atnešė džiugių staigmenų – dauguma savivaldybių susitvarkė su užduotimi pateikti ne tik pavienių daugiabučių, bet ir ištisų kvartalų atnaujinimo planus. „Kadangi kvartalų atnaujinimo programos yra vienas didelis projektas, kuris yra skaidomas į daugybę mažų projektų, pavyzdžiui, viešųjų pastatų, gatvių apšvietimo tinklo ir daugiabučių namų atnaujinimą, didesnių iššūkių daugelis nepatyrė – kvartalinei renovacijai priskiriamų daugiabučių atnaujinimo projektai visiškai nesiskiria nuo pavienių daugiabučių projektų“, – pasakoja M. Smaidžiūnas.

Ko galima pasimokyti iš naujausio kvietimo?

Detaliau pasakodamas apie investicinių planus kokybę ir dažniausiai pasitaikančius neatitikimus, BETA atstovas pastebi dar vieną džiuginančią tendenciją – investicijų planuose, kurie turi kritinės reikšmės visam renovacijos procesui, kasmet mažėja klaidų. Vis dėlto, ir šiemet pasitaikė tam tikrų neatitikimų, kuriuos ištaisius renovacijos administratoriai turės dar kartą suburti gyventojus balsavimui dėl renovacijos.

„Pavyzdžiui, 2013 m. parengtuose projektuose būdavo įveliama tam tikrų kritinių klaidų, kurios atsiliepdavo įgyvendinant projektus 2014-2015 metais. Tačiau Lietuva yra maža rinka ir investicijų planų rengėjų daug neturime, todėl šiuo metu jie jau išmoko rengti projektus ir kritinių klaidų projektuose nepastebėjome. Tai rodo, jog investicijų planų kokybė kasmet gerėja“, – komentuoja pašnekovas, pridurdamas, kad vis dėlto šiemet būtą šiokių tokių smulkių neatitikimų: „Klysti yra žmogiška, tad pastebėjome tam tikras smulkias technines klaidas, kurias prašėme patikslinti investicijų planuose, ir tos klaidos buvo patikslintos planų derinimo laikotarpiu. Šiuo atveju siūlome ištaisytas klaidas aptarti su namo gyventojais. Deja, radome ir tokių klaidų, kurios buvo susijusios su investicijomis, priemonėmis, paramos dydžiu ar palūkanų grąžinimo dydžiu (tai kas svarbiausia namo gyventojams). Tokiu atveju patikslinus investicijų planą jam pakartotinai turi pritarti namo gyventojai“, – primena pašnekovas.

Ar dar galima taisyti projektus

Šiemet finansavimą renovacijai gavo 313 daugiabučių, dar 214 daugiabučių, pateikusių paraiškas dalyvauti renovacijoje, įtraukti į rezervinį sąrašą – jiems bus suteikiama pirmenybė gauti finansavimą paskelbus sekantį kvietimą. Tiesa, BETA specialistai turi vieną svarbų priminimą ir į rezervinį sąrašą patekusiems projektams – laukiantieji eilėje gauti finansavimą, nebegali keisti ar pildyti savo pateiktų paraiškų.

„Šiuo metu ir rezerviniame sąraše, ir pagrindiniame sąraše esantys projektai negali būti keičiami ar kažkaip tikslinami. Visi projektai pateikti pagal 2017 m. spalio 2 d. aplinkos ministro kvietimą bus įgyvendinami ir jiems valstybės parama bus teikiama pasirašius valstybės paramos teikimo sutartį tarp projekto administratoriaus ir BETA. Sutartimi numatoma taip pat apibrėžti ir kokiais atvejais investicijų planas gali būti keičiamas, tobulinamas ar tikslinamas. Todėl nepasirašius valstybės paramos sutarties, projektų keisti negalima. Tik po sutarties pasirašymo ir esant būtinybei, projektai galės būti keičiami“, – paaiškina M. Smaidžiūnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius