Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Aukščiausias Britanijos dangoraižis galvos nesusuko: nesugeba parduoti prabangių butų

Londono centre stūksantis „The Shard“ dangoraižis jau spėjo tapti vienu iš miesto simbolių, tačiau, regis, mažai kas jame nori gyventi. Dar jį statant plėtotojai tikino, kad pastatas bus toks išskirtinis, jog užteks 20 skambučių ir visi prabangūs būstai jame bus parduoti. Tačiau realybė kitokia – 10 dangoraižio viršuje įrengtų butų, kurių kainos siekia daugiau nei 50 mln. svarų sterlingų, praėjus penkeriems metams po atidarymo vis dar tušti, skelbia „The Guardian“.
„Shard“ dangoraižis
„The Shard“ dangoraižis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šis 309,6 metrų aukščio ir 95 aukštų (23 iš jų po žeme) dangoraižis oficialiai atidarytas 2012 metų viduryje. Tiesa, tuomet dar nebuvo įrengtas interjeras ir tam prireikė dar metų.

„The Shard“ pastate įsikūrė biurai, prabangus penkių žvaigždučių viešbutis, restoranai ir kavinės. Taip pat 10 išskirtinių butų, kuriuose turėjo apsigyventi pasaulio elitas. Tačiau planai, regis, neišsipildė – nė vienas iš įspūdingų apartamentų nėra parduotas. Tai Britanijos dienraščiui patvirtino bendrovės, kuri atsakinga už pastato valdymą, atstovas spaudai. Taip pat Britanijos Registrų centre nėra nė vieno įrašo, kad šiame dangoraižyje būtų parduotas bent vienas būstas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„The Shard“ dangoraižis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„The Shard“ dangoraižis

Prabangaus nekilnojamojo turto agentas Henry'is Pryoras teigė nenustebęs sužinojęs, kad „The Shard“ savininkai taip ir nesugebėjo parduoti nė vieno būsto. Anot jo, bent vieno iš dešimtiems būstų pardavimas iškart būtų fiksuojamas kaip rinkos rekordas ir likusius parduoti būtų dar sunkiau. Jo nuomone, tokių sandorių Britanijoje nebus, kol nepagerės prestižinio būsto pasiūla.

„Jeigu būtų norėję, tie būstai būtų seniai parduoti. Pardavus bent vieną butą šiame pastate, bus nustatytas kainos etalonas, todėl likusius parduoti bus dar sunkiau. Todėl jie laiko kainą ir jos nenuleidžia“, – dienraščiui sakė jis.

Be to, jo teigimu, turtingi žmonės itin jautrūs vietai.

„Niekas nežino tų, kurie gyvena pietinėje upės pusėje“, – komentavo H.Pryoras.

„Scanpix“ nuotr./„The Shard“ dangoraižis Londone
„Scanpix“ nuotr./„The Shard“ dangoraižis Londone

Iš kitos pusės, žemesniuose aukštuose įrengti biurai dangoraižyje yra paklausūs, tačiau didžioji dalis ten įsikūrusių įmonių priklauso Katarui. Tiesa, dar daug komercinių patalpų niekaip neranda nuomininkų.

Neįprasto dizaino dangoraižį „The Shard“ kūrė žymus architektas Renzo Piano. Į stiklo šukę panašaus pastato pavadinimą dar statybų pradžioje sugalvojo pats R.Piano (išvertus iš anglų kalbos „shard“ reiškia „stiklo šukė“ – red. past.). Dangoraižio statybas daugiausia finansavo Nacionalinis Kataro bankas.

400 mln. svarų sterlingų (maždaug 452,6 mln. eurų) vertės bokšto statybose dalyvavo 1,3–1,6 tūkst. darbininkų. Kadangi daugelis jų yra iš skirtingų šalių, užsienio žiniasklaida šį statinį praminė „Babelio bokštu“, simbolizuojančiu tarpkultūrinį Londoną. Prie pastato statybų, be britų, prisidėjo ir lietuviai, rumunai, prancūzai, olandai. Likusieji 15 proc. darbininkų buvo iš kitų pasaulio valstybių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius