Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Balandį vyks festivalis „Open House Vilnius“: duris atvers sunkiai visuomenei prieinamos erdvės

Balandžio 28–29 dienomis vilniečiai ir sostinės svečiai turės galimybę nemokamai iš vidaus patyrinėti 62 skirtingų stilių ir laikmečių Vilniaus pastatus, kurie paprastai visuomenei yra sunkiai prieinami.
Ketvirtadienio vakarą buvo atidarytas jau antrasis atvirosios architektūros savaitgalis „Open House Vilnius“
Festivalis „Open House Vilnius“ / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Festivalis „Open House Vilnius“ šiais metais pristatys 14 naujų, renginyje dar nematytų architektūros objektų.

„Festivalio lankytojai turės galimybę pirmą kartą artimiau susipažinti su Kultūros ministerija, Spaudos rūmais, Juozapo Montvilos kolonija šalia Lukiškių aikštės bei „Sodros“ administraciniu pastatu“, – rašoma pranešime žiniasklaidai.

Mato Miežonio / 15min nuotr./Kultūros ministerija
Mato Miežonio / 15min nuotr./Kultūros ministerija

Be šių naujienų kaip ir kasmet bus galima aplankyti tokius pastatus kaip Vyriausybės rūmai, Kultūros paveldo centras, Literatūrinis Aleksandro Puškino muziejus, kūrybinių industrijų centras „Pakrantė“ ir kiti.

Renginio organizatoriai tikina itin besidžiaugiantys, kad į programą po kelių metų pertraukos, atsinaujinęs po 2016 metų kilusio gaisro, sugrįžta Kompozitorių sąjungos pastatas su gyvenamųjų namų kvartalu.

Savaitgalio metu festivalio objektuose žadamos ekskursijos, kurias ves gidai-savanoriai, o kai kur – ir patys jų autoriai.

„Open House Vilnius“ sparčiai plečiantis, šiemet programa bus papildyta įvairiais renginiais, kurie įsipynę į festivalio pastatų žemėlapį kvies nepažintas erdves tyrinėti pasitelkiant muziką, diskusijas, paskaitas ar šokį“, – teigia festivalio rengėjai, pristatantys ypatingą šių metų „Open House Vilnius“ programos staigmeną. Tai – garsaus austrų choreografo Willi Dorner kūrinys šokėjams ir miestui.

Lisa Rastl nuotr./Willi Dorner performansas
Lisa Rastl nuotr./Willi Dorner performansas

„Daugybę pasaulio miestų apkeliavęs šiuolaikinis performansas kiekvienam jų yra kuriamas individualiai. Vilniaus viešose erdvėse – gatvėse, aikštėse, kiemuose – kūrinį atliks vietiniai šokėjai“, – priduriama pranešime.

Festivalis „Open House Vilnius“, kaip teigia viena jo organizatorių Sandra Šlepikaitė, sukuria galimybę žmonėms geriau pažinti juos supančią architektūrą, kalbėtis apie ją tarpusavyje bei jungtis į dialogą su architektais, miesto planuotojais ar vystytojais, tam, kad kartu galėtume kurti kokybišką aplinką visiems.

Pirmą kartą atviros architektūros festivalis „Open House“ buvo surengtas 1992 metais Londone. Dėl paprastos, tačiau unikalios ir smalsiai visuomenei patrauklios idėjos renginys sparčiai paplito po visą pasaulį. Įvairius kokybiškos architektūros objektus kartą per metus galima aplankyti daugiau nei 40–yje didžiųjų pasaulio miestų, tokių kaip Barselona, Helsinkis, Roma, Niujorkas.

Ketvirtą kartą Lietuvoje vyksiantis festivalis – kol kas vienintelis tokio pobūdžio renginys Baltijos šalyse.

Atviros architektūros savaitgalį įgyvendina VšĮ „Architektūros fondas“. Renginį finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir komerciniai partneriai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius