Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Balsiams būtino mokyklos priestato statybas stabdo Visuomenės sveikatos centras – reikalauja stadiono

Vilniaus pakraštyje, Balsiuose, 2001 m. atidaryta nauja mokykla – iš pradžių pagrindinė, vėliau virtusi progimnazija. Tačiau ir sumažinus klasių skaičių moksleiviai netelpa, tad bandoma pasiekti, kad šalia mokyklos išdygtų priestatas. Vilniaus savivaldybė įtraukė šį projektą į savo planus, tačiau procesas stringa – Nacionalinis visuomenės sveikatos centras reikalauja didesnės sporto aikštelės.
Balsiuose planuojama statyti pradinę mokyklą
Balsiuose planuojama statyti pradinę mokyklą / „Projektų rengimo centras“

Balsiuose veikiančioje mokykloje šiuo metu mokosi kiek daugiau nei 1100 mokinių. Vilniaus savivaldybė dar pernai rudenį paskelbė, kad jau vasarą ketinama pradėti priestato statybas, tuomet čia mokytis galės dar 600 pradinukų. Pagal turėtą planą mokyklos priestatas kainuotų apie 6,9 mln. eurų.

Stadionas yra, bet reikia kito

Tačiau planai stringa. Šiuo metu vyksta Balsių progimnazijos Statybas leidžiančio dokumento derinimo stadija, kuri nėra sklandi. Kaip 15min sakė Vilniaus savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto departamento direktorė Alina Kovalevskaja, Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) nederina projekto su savivaldybe.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Balsių mokyklos atidarymas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Balsių mokyklos atidarymas

„NVSC reikalauja suprojektuoti stadioną, nors už 500 metrų esančioje mokykloje – Balsių progimnazijoje (kuriai ir yra siūlomas statyti papildomas pastatas) – yra stadionas, atitinkantis visas higienos normas. Naujame sklype dar vienas toks stadionas netilptų“, – apie problemą sakė A.Kovalevskaja.

Ji neslepia, kad tokia NVSC pozicija stabdo projekto derinimo procesą. „Savivaldybę piktina, kad stabdomos statybos, todėl jau kreiptasi į sveikatos apsaugos ministrą, kad visais įmanomais būdais spręstų problemą ir siektų bendro intereso vilniečių labui“, – kalbėjo direktorė.

Baksnoja į reikalavimus

Savivaldybę piktina, kad stabdomos statybos, todėl jau kreiptasi į sveikatos apsaugos ministrą, – sakė A.Kovalevskaja.

NVSC Vilniaus departamentas tvirtina, kad NVSC tikrina, ar būsimasis statinys atitiks jam keliamus reikalavimus statybos techniniame reglamente. Taip pat – higienos normas. Būtent Lietuvos higienos normos vienas iš punktų reikalauja: „Naujai statomos mokyklos, kurioje planuojama ugdyti iki 1000 mokinių, sklype turi būti įrengta ne mažesnė kaip 2000 kv. m universali aikštelė.“

„Mokslo paskirties pastato Balsių g. statybos techninio projekto sprendiniais numatyta pastatyti naują Balsių progimnazijos pagrindinio ugdymo skyriaus pastatą. Sklype projektuojama 464,19 kv. m sporto aikštelė. Pagal pateiktą informaciją naujame pastate planuojama ugdyti 608 mokinius, todėl, vadovaujantis anksčiau išdėstytais argumentais, mokyklos sklype turėtų būti projektuojama ne mažesnė kaip 2000 kv. m universali aikštelė.

Atsižvelgiant į anksčiau išdėstytus argumentus, NVSC negali pritarti projektiniams sprendiniams, kurie prieštarauja imperatyviems teisės aktų reikalavimams. Taip pat pastebime, kad esamas Balsių progimnazijos stadionas nuo sklypo, kuriame bus statomas naujasis pastatas, yra nutolęs apie 500 metrų“, – teigiama NVSC Vilniaus departamento atsiųstame 15min komentare.

Kalba apie priestatą

Tačiau Vilniaus savivaldybė planuojamą pastatą vadina priestatu, o ne nauja mokykla. Vilniaus meras Remigijus Šimašius nusiuntė raštą sveikatos apsaugos ministrui „Dėl Vilniaus Balsių progimnazijos priestato – pradinio ugdymo mokyklos (1–4 klasės) – projekto“.

Šiame rašte išdėstyti argumentai, kodėl priestatas Balsiams labai reikalingas ir ką galima būtų padaryti, kad jis vis dėlto atsirastų. „Mokyklos projektinis pajėgumas yra 826 mokiniai. Nuo 2015 m. ypač padidėjo mokyklos aptarnaujamoje teritorijoje gyvenančių mokinių skaičius ir kasmet mokyklai priskirtos aptarnavimo teritorijos gyventojai pateikia apie 180 prašymų dėl mokinių priėmimo į pirmą klasę. Kadangi mokykla yra vienintelė šiame augančiame Vilniaus priemiestyje (artimiausios mokyklos yra už 10–15 km), kasmet ji perpildoma vis labiau, todėl dar 2015 m. pagrindinė mokykla buvo pertvarkyta į progimnaziją, atsisakyta priešmokyklinio ugdymo klasių.

Mokyklos administracija neturi galimybių nukreipti mokinių į kitas greta esančias mokyklas, kaip numatyta steigėjo patvirtintame mokinių priėmimo į bendrojo ugdymo mokyklas tvarkos apraše. Mokinių skaičiaus augimas ateityje išliks, nes mokyklos aptarnaujamoje teritorijoje sparčiai daugėja gyventojų, ypač jaunų šeimų“, – teigiama mero pasirašytame rašte.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Balsių mokyklos atidarymas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Balsių mokyklos atidarymas

Šiais mokslo metais mokykloje mokosi 1129 mokiniai, kasmet į pirmą klasę pretenduoja apie 180 vaikų, visi gyvena mokyklos aptarnaujamoje teritorijoje. „Mokykla perpildyta 35 proc., dvi pirmosios klasės mokosi antroje pamainoje, 6–7 klasių mokiniai dėl patalpų stygiaus mokosi pavėlintais tvarkaraščiais, o tai visiškai netenkina mokinių, tėvų ir mokytojų.

Esamos sąlygos turi itin neigiamos įtakos vaikų dienotvarkei, nes, pasikeitus pamokų laikui bei trūkstant patalpų, mokiniai nebegali lankyti daugelio būrelių, užtikrinančių jų papildomų kompetencijų ugdymą tiek mokykloje, tiek ir mieste. Mokinių ugdymo sąlygos perpildytoje mokykloje tapo itin sudėtingos, dar sudėtingiau užtikrinti mokinių saugumą bei jų poreikių tenkinimą organizuojant maitinimą, kuris vykdomas bendroje mokyklos valgyklos ir renginių salėje“, – tvirtina Vilniaus savivaldybė.

Mokykla perpildyta 35 proc., dvi pirmosios klasės mokosi antroje pamainoje, 6–7 klasių mokiniai dėl patalpų stygiaus mokosi pavėlintais tvarkaraščiais.

Tinkamų higienos sąlygų neužtikrina ir vėdinimo sistema, jau nekalbant apie tai, kad pagal Švietimo įstatymą pradinukai turi teisę mokytis arčiausiai namų esančioje mokykloje, o pagal higienos normas jie neturėtų eiti į pamokas antroje pamainoje. Be to, nuo 2019 m. planuojama ankstinti mokyklinį amžių – į mokyklas eis nebe septynmečiai, o šešiamečiai, tad klasių reiks dar daugiau.

Aikštė numatyta, bet mažesnė

Vilnius yra turbūt vienintelis Lietuvos miestas, kuriame gyventojų skaičius nemažėja. O vaikų, kuriems reikia darželių ar mokyklų, skaičius auga. Anot savivaldybės, atsižvelgus į demografines tendencijas ir Balsių bendruomenės poreikius, nuspręsta Balsių progimnaziją plėsti – statyti papildomą pastatą pradinukams netoli dabartinės mokyklos esančiame sklype. Tai būtų 2 aukštų pastatas su 24 ugdymo klasėmis, sporto ir aktų sale, valgykla, sporto aikštynu, o mokytis čia galėtų 608 mokiniai. Projektas parengtas, tik derinant jį paaiškėjo, kad dėl per mažo sklypo negalima įrengti reikiamo dydžio stadiono.

„Dėmesys atkreiptinas į tai, kad naujasis mokyklos projektas yra parengtas kaip progimnazijos priestato (pradinio ugdymo skyriaus) projektas ir mokykla numatė, kad naujame mokyklos pastate besimokantys mokiniai galės naudotis už 500 m esančiu progimnazijos stadionu bei visa kita sporto baze. (…) Taip pat mokiniai turės galimybę sportuoti greta projektuojamo sklypo esančiose Balsių bendruomenės sporto aikštelėse. Atliktos mokinių tėvų apklausos rezultatai parodė, kad 95,4 proc. esamų ir norinčių mokytis mokykloje tėvų sutinka, kad esant būtinybei (ne daugiau kaip 6 kartus per metus) jų vaikai galėtų būti atvedami sportuoti į progimnazijos stadioną“, – rašoma rašte ministrui.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Balsių mokyklos atidarymas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Balsių mokyklos atidarymas

Jame taip pat nurodoma, kad 1–4 klasių mokiniams pagal kūno kultūros pamokų programą užtenka sportui ir salės bei 10 m ilgio universalios lauko sporto aikštelės. Kadangi situacija rajone dėl vietų mokyklose sudėtinga, prašoma ministro „bendradarbiauti ir skubiai priimti sprendimus, kurie leistų įgyvendinti Vilniaus Balsių progimnazijos papildomo pastato – pradinio ugdymo mokyklos (1–4 klasės) statybų projektą“.

Siūlomi ir galimi sprendimo būdai. Esą galima arba pritaikyti Higienos normą esamam juridiniam vienetui ir svarstyti atitikimą bendrai vienai Balsių mokyklai su papildomu pastatu, arba keisti pačią Higienos normą, papildant ją atskiru punktu.

Planuota, kad Balsiai priestatą turės 2019-ųjų rudenį.

Sostinės savivaldybė per artimiausius kelerius metus žada statyti 5 naujas mokyklas ar jų priestatus Vilniuje. Apie 3 tūkst. naujų vietų moksleiviams atsiras Pilaitėje, Verkiuose, Pašilaičiuose, Pavilnyje ir Žirmūnuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius