-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baugios perspektyvos: 4 iš 10 britų mokės paskolas už būstą net ir išėję į pensiją

Perkantieji pirmą būstą dažnai renkasi šiek tiek mažesnes palūkanas, bet ilgesnį laikotarpį, per kurį išmokės paskolą bankui. Tačiau dėl to keturiems iš dešimties teks paskolą atidavinėti net ir išėjus į pensiją, Didžiosios Britanijos visuomenę perspėja vietos „Finansinio elgesio institucija“. 
Paskola
Paskola / 123rf.com nuotr.

Tyrimo duomenimis, 40 proc. asmenų, kurie 2017 metais ėmė būsto paskolą, sulaukus 65 metų dar vis bus negrąžinę pasiskolintų pinigų. Dėl to jie nesugebės sukaupti papildomų pinigų pensijai ir bus pažeidžiami, kilus bet kokiai finansinei krizei, rašo britų „The Guardian“. Be to, per pastaruosius penkerius metus šis procentas pakilo bene dvigubai.

Iki 2007 metų buvo normalu imti paskolas 25 metų laikotarpiui. Tačiau vėliau viskas pasikeitė ir 30 metų laiko tarpas paskolos grąžinimui tapo norma.

Shutterstock.com nuotr./Londonas
Shutterstock.com nuotr./Londonas

„The Guardian“ skelbia, kad Didžiojoje Britanijoje didžioji dalis skolintojų suteikia paskolas 35-eriems metams, tačiau du didžiausi skolintojai leidžia pinigus grąžinti net iki 40 metų. Be to, daugelis pirmą būstą perka būdami 30-ties, nes iki to laiko taupo pradiniam įnašui.

„Daugybė veiksnių, įskaitant nedidelį pajamų augimą, besikeičiančius darbo modelius, didėjančią namų ūkių skolą ir mažesnius taupymo rodiklius, rodo, kad daugeliui namų ūkių gali trūkti finansinio atsparumo finansiniams sukrėtimams“, – nurodoma institucijos ataskaitoje.

123rf.com/Paskola
123rf.com/Paskola

„Hargreaves Lansdown“ pensijų ekspertas Tomas McPhailas kelia klausimą, kaip šie žmonės sugebės išmokėti paskolą po 65 metų, kuomet išeis į pensiją.

„Skolos perkėlimas į vėlesnį gyvenimo laikotarpį tapo norma, nors prieš tai daugelis sugebėdavo išmokėti besibaigiant 50-mečiui arba 60-mečio pradžioje. Tačiau dabar jauni žmonės, norėdami įpirkti būstą, turės paskolą net iki 70-mečio. Tai rizikinga, ypač jei pradeda streikuoti sveikata. Dalis žmonių renkasi išeiti į pensiją ne dėl to, kad jie gali sau tai leisti, bet jie turi tai padaryti“, – aiškina jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius