-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Bažnyčiai ir savivaldybei nesutariant dėl sklypo mokyklai Vilniuje, klausimą svarstys Vyriausybė

Vilniaus Pilaitės bendruomenei, Katalikų bažnyčiai ir Vilniaus savivaldybei nesusitariant, ar Pilaitės mikrorajone turėtų atsirasti katalikiška, ar savivaldybės mokykla, Vyriausybė svarstys, ar perduoti sklypą bažnyčiai, sako premjero patarėjas Tomas Beržinskas.
Sklypas, kuriame turėtų iškilti Pilaitės mokykla
Sklypas, kuriame turėtų iškilti Pilaitės mokykla / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Į susipriešinusių Pilaitės bendruomenės, savivaldybės ir bažnyčios atstovų diskusijas trečiadienį įsikišo ir Seimo Švietimo komitetas – kaip BNS sakė komiteto pirmininko pavaduotojas Mantas Adomėnas, artimiausiu metu komitetas turėtų suformuluoti kreipimąsi į Vyriausybę, kuriuo bus raginama apsispręsti dėl sklypo Tolminkiemio gatvėje panaudos perdavimo bažnyčiai. Sklypo panaudos sutartį su Nacionaline žemės tarnyba prieš kelerius metus yra sudariusi Vilniaus savivaldybė bei jau rengia dokumentus techninio projekto konkursui.

Komitetas gan vieningai pasisakė, kad reikėtų atsižvelgti į argumentus už katalikiškos mokyklos statybą.

„Komitetas gan vieningai pasisakė, kad reikėtų atsižvelgti į argumentus už katalikiškos mokyklos statybą. Nutarta pagal argumentus parengti nutarimo tekstą, kreiptis į Vyriausybę ir palikti Vyriausybei spręsti, ką daryti, nes žemė vis tiek yra valstybės“, – BNS teigė M.Adomėnas.

„Jeigu Vyriausybė gaus kreipimąsi, bet kokiu atveju, jis turės būti apsvarstytas ir sprendimas priimtas“, – BNS patvirtino T.Beržinskas.

Anot jo, premjeras Saulius Skvernelis, spalio pabaigoje susitikęs su bendruomene, išsakė poziciją, kad „bendruomenė turėtų susitarti tarpusavyje ir savivaldybė turėtų priimti sprendimą“, tačiau šiuo metu akivaizdu, kad sutarimo nėra.

Pilaitės centre, Tolminkiemio gatvėje esančiame sklype savivaldybė planuoja statyti gimnaziją – Vilniaus arkivyskupijai siūlomas kitas sklypas tarp Pilaitės prospekto ir Sidaronių gatvės, netoli Valstybės saugumo departamento (VSD), tačiau bažnyčios atstovų nuomone, vieta nėra tinkama.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Sklypas, kuriame turėtų iškilti Pilaitės mokykla
Luko Balandžio / 15min nuotr./Sklypas, kuriame turėtų iškilti Pilaitės mokykla

Šiuo metu Pilaitėje veikia Pilaitės gimnazija ir Mažvydo progimnazija – pasak Vilniaus mero Remigijaus Šimašiaus patarėjo Alberto Lakštausko, svarstoma, jog pastačius naująją gimnaziją, jos abi taptų progimnazijomis. Tuo metu Vilniaus arkivyskupijos kurija išreiškė ketinimus sklype statyti būtent naują progimnaziją. Pilaitės bendruomenė taip pat nesutaria: dalis pasisako už municipalinę, dalis – už bažnyčios mokyklą, abi pusės rengia tai palaikančias peticijas.

Kaip BNS teigė Seimo komiteto posėdyje trečiadienį dalyvavę Seimo politikai ir savivaldybės atstovai, posėdyje dalyvavo ir abiem nuomonėms atstovaujantys Pilaitės bendruomenės nariai.

M.Adomėnas: bažnyčia pastatys greitai ir nemokamai

M.Adomėnas BNS sakė, jog argumentai nusveria bažnyčios pusę: arkivyskupija mokylą statytų savo lėšomis ir miestui tai nieko nekainuotų, be to, nereikėtų rengti ilgai trunkančių viešųjų pirkimų konkursų, statybos prasidėtų greičiau, o pirmieji moksleiviai laikinosiose patalpose mokslo metus jau galėtų pradėti kitų metų rugsėjį, visiškai mokykla būtų baigta statyti 2019-aisiais. Savivaldybė to negalėtų pasiekti.

„Už katalikišką mokyklą pasisakanti bendruomenės dalis tvirtina, kad ta mokykla būtų statoma šalia bažnyčios, kartu su kitais bendruomeniniais centrais, taigi būtų socialinės funkcijos sinergija, tai bendruomenės daliai būtų galimybė telktis ir veikti, ko nebūtų kitoje vietoje. Būtų ir švietimo įvairovė – jei kitoje vietoje būtų statoma bažnyčios mokykla, čia liks tik valstybinės mokyklos“, – paaiškino jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mantas Adomėnas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mantas Adomėnas

Anot M.Adomėno, bendruomenės atstovai patikino, jog dėl šio sklypo buvo susirašinėjama nuo 2016-ųjų ir savivaldybė žadėjo sklypą perduoti bažnyčiai. Arkivyskupijos mokykla bendrąjį priėmimą vykdytų savivaldybės sistemoje, todėl į ją galėtų patekti visi norintys. Dar vienas bažnyčios šalininkų argumentas – arkivyskupija Tolminkiemio gatvėje statytų progimnaziją, kur mokytųsi 1–8 klasių moksleiviai, tolimesnis sklypas greta VSD būtų tinkamas vyresniems moksleiviams, t.y. gimnazistams, todėl savivaldybė gimnaziją galėtų statyti būtent ten.

Neigiamas atsakymas nebuvo gautas ir savivaldybė nereiškė intencijos šiame sklype statyti ugdymo įstaigą pati.

Taip pat priekaištaujama dėl to, jog savivaldybė iki šiol nėra įvykdžiusi oficialios Pilaitės gyventojų apklausos šiuo klausimu.

„Vilniaus arkivyskupija nuo 2016 metų pradžios kalbėjosi su Vilniaus meru ir teikė pasiūlymus raštu savivaldybei dėl nevalstybinės ugdymo įstaigos Pilaitėje greta bažnyčios. Neigiamas atsakymas nebuvo gautas ir savivaldybė nereiškė intencijos šiame sklype statyti ugdymo įstaigą pati“, – BNS nurodė Vilniaus arkivyskupijos kurija.

Vilniaus savivaldybė apie planus statyti municipalinę mokyklą sklype šalia Pilaitės bažnyčios pranešė šių metų liepą.

Meras Remigijus Šimašius BNS tikino, kad nepaisant Vyriausybės žadamo įsikišimo, planų dėl municipalinės mokyklos Tolminkiemio gatvėje neatsisakoma – būtent tai ir leidžia daryti dabartinės sutartys ir to, anot jo, nori didesnė dalis bendruomenės.

„Jei bažnyčiai irgi reikia mokyklos patalpų, tikrai manome, kad būtų tarp Pilaitės ir Karoliniškių, prie VSD, kur yra lengviau privažiuoti vaikams iš įvairių rajonų, nes sklypas yra šalia aplinkkelio, magistralinių kelių, tai siūlome tą sklypą. Netinka, tai netinka. Šiuo atveju bažnyčia turi įtikinti ne merą, ne Seimo narius ar dar kažką, kad tokios mokyklos reikia, o bendruomenę, tuos žmones, kurie ketina ten leisti savo vaikus. Kol kas pagal bendruomenės peticiją, pagal bendruomenės nuomonę „Facebook“ aiškiai matome, kad bendruomenė nori savivaldybės mokyklos“, – tvirtino meras.

„Jei Vyriausybė nuspręstų, kad nebenori duoti savivaldybei, aišku, gali tą padaryti. Bet mūsų planas yra statyti. Bet ar tai būtų protinga, ar ne – nenoriu spręsti“, – pridūrė R.Šimašius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius