Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Biurų grūstis Vilniaus Šnipiškėse: ar netaps tai amžinų eismo spūsčių priežastimi?

Dešiniajame Neries krante, kurį daugiau nei prieš dešimt metų naujuoju Vilniaus centru paskelbė buvęs meras Artūras Zuokas, vienas po kito dygsta nauji biurų pastatai. Dar šiemet ar vėliausiai kitąmet juose dirbti pradės tūkstančiai žmonių, kurių nemaža dalis į darbą važinės automobiliais. Tad didesnių spūsčių Konstitucijos prospekte ir jo prieigose tikrai neišvengsime, nors valdininkai ir ramina, kad problemos sprendimų atsiras.
Kylantis verslo centras „Quadrum“ Vilniuje
Kylantis verslo centras „Quadrum“ Vilniuje / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

15min.lt skaitytojas vilnietis Tadas kelia klausimą, kuris turėtų neraminti daugybę žmonių, gyvenančių ar nuolat keliaujančių per Šnipiškes ir jų prieigas rytinio ar vakarinio piko metu. Jau dabar Konstitucijos prospektas spūsčių po darbo būna sukaustytas maždaug nuo 17 valandos. Automobilių srautai nutįsta ir Ukmergės, Geležinio Vilko, Žalgirio, T.Narbuto gatvėse, palei Nerį.

Tūkstančiai papildomų automobilių

„Apskaičiavome, kad per ateinančius 2 metus Šnipiškėse ir šalia (iki 500 metrų atstumu) atsiras apie 150 tūkst. kv. m biurų. Pagal normatyvus biurams, vienam darbuotojui skiriami 6 kv. m, tai reiškia, kad bus apie 25 tūkst. darbuotojų. Jei du trečdaliai iš jų vairuoja mašinas – bus apie 16,5 tūkst. papildomų automobilių. Labai įdomu, kas numatyta padaryti su gatvėmis, kad atlaikytų rytinį ir vakarinį pikus?“ – klausia skaitytojas.

Ar visi Tado skaičiavimai teisingi, sunku kol kas pasakyti. Bet išties – šių metų pabaigoje ir kitąmet Vilniuje planuojama atidaryti ne vieną verslo centrą, kuriuose bus tūkstančiai kvadratinių metrų biurams. Vienas tokių – jau beveik baigtas „K29“, daugiau nei 14 tūkst. kv. m ploto, 8 aukštų, su 560 vietų automobiliams, 2 ha žalios zonos. 

Paskutiniai štrichai dedami ir statinyje A.Goštauto bei Lukiškių gatvių sankirtoje, kur iškilo žaliojo verslo centru pavadintas „Iniq“, čia bus išnuomota per 6,8 tūkst. kv. m.

Kitais metais – daug įkurtuvių

Kitąmet Konstitucijos prospekte turėtų būti baigtas „Quadrum“, kuriame bus net apie 30 tūkst. kv. m komercinių patalpų. Žalgirio gatvėje jau kyla du verslo centrai „Žalgirio 135“ (8 400 kv. m biuro ir prekybinių patalpų, 6 500 kv.m gyvenamosios paskirties patalpų – 125 butai) ir „City“ (nuomojamas plotas 18 tūkst. kv. m). Kyla ir antrasis „Green Hall“ (8 tūkst. kv. m) Žvėryne šalia Lietuvos edukologijos universiteto, kurio kitoje pusėje prie T.Narbuto stovės „Narbuto 5“ su daugiau nei 5 tūkst. kv. m nuomojamo ploto. Visur įkurtuvės numatomos 2016 metais.

Ateityje komercinių patalpų daug atsivers ir vietoje senojo „Žalgirio“ stadiono.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Kylantys verslo centrai Vilniuje
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Kylantys verslo centrai Vilniuje

Visuose šiuose biuruose dirbs tūkstančiai žmonių. Kiek tiksliai jų bus, galima bus skaičiuoti, kai visi biurai turės nuomininkus. Tiesa, vargu, ar iki atidarymo visos patalpos be išimties bus užimtos. Dar pavasarį „Ober Haus“ išplatino pranešimą, kuriame apžvelgė komercinių patalpų rinką Lietuvoje.

Rinka pildosi, bet kainos laikosi

„Atidaryti nauji verslo centrai augino biuro patalpų pasirinkimą, todėl pirmą kartą po ilgesnės pertraukos fiksuojamas laisvų patalpų lygio augimas pagrindiniuose šalies didmiesčiuose“, – rašoma pranešime. Tiesa, atidarius naujus verslo centrus laisvų patalpų kiek padaugėjo, tačiau rinka nėra perpildyta ir nuomos kainai tai įtakos nedarė.

Pagrindinėse miesto gatvėse, tokiose kaip Konstitucijos prospektas, T.Narbuto gatvė, Geležinio Vilko gatvė, bus reikalinga keisti transporto infrastruktūrą, eismo sąlygas, atlikti greito eismo gatvių jungčių rekonstrukcijos darbus, – teigė T.Kamaitis.

Per pirmąjį šių metų ketvirtį Vilniuje buvo fiksuojamas nežymus vidutinis 1 proc. nuomos kainų augimas A klasės verslo centruose. „Ober-Haus“ duomenimis, metų pradžioje Vilniuje A klasės biurų nuomos kainos siekė 13-15,6 Eur/kv.m, B klasės – 8-11,6 Eur/kv.m.

Tačiau visas šias statybas ir naujų verslo centrų atidarymą lydės dar viena problema – kaip į juos nuosavais automobiliais atvažiuojantys darbuotojai ir klientai paveiks bendrus sostinės eismo srautus? Mašinų tikrai padaugės, bet Vilniaus savivaldybės atstovai tikina turintys visą paketą priemonių, kaip sureguliuoti išaugusius srautus.

Žiedinė sankryža jau yra

Vienas iš sprendimų – nedidelė žiedinė sankryža Lvovo gatvės pabaigoje, skirta į Lvovo iš Geležinio Vilko gatvės sukantiems vairuotojams. Ji turėtų palengvinti važiavimą iš ir į Geležinio Vilko gatvę, tačiau kol kas dar nėra baigta.

Apie kitus pokyčius bent kol kas Vilniaus savivaldybė informacijos neturi. Anot savivaldybės Eismo organizavimo skyriaus vedėjo Tomo Kamaičio, kol kas sudėtinga prognozuoti būsimuosius eismo srautus.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Kylantis verslo centras „K29“ Vilniuje
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Kylantis verslo centras „K29“ Vilniuje

„Šiuolaikinė verslo aplinka apima įvairias susisiekimo infrastruktūros priemones, rūšis ir būdus (viešasis transportas, dviračiai, darbo pradžios ir pabaigos diferencijavimas ir t. t).

Objektų statyba užtikrina ir infrastruktūros poreikį – požeminių automobilių stovėjimo aikštelių įrengimas, naujų gatvių atkarpų parametrų nustatymas, eismo juostų skaičius, sankryžų tipai. Į visus minėtus klausimus bus atsakyta planavimo dokumentuose, techniniuose projektuose. Remiantis dabartine transporto infrastruktūra ir bendruoju Vilniaus teritorijos planu pagrindinėse miesto gatvėse, tokiose kaip Konstitucijos prospektas, T.Narbuto gatvė, Geležinio Vilko gatvė, bus reikalinga keisti transporto infrastruktūrą, eismo sąlygas, atlikti greito eismo gatvių jungčių rekonstrukcijos darbus“, – teigė T.Kamaitis.

Tai savivaldybei teks daryti jau kitąmet, kai pradės veikti minėti verslo centrai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius