Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

„Bloomberg“ būstinė – Jungtinės Karalystės Metų namas

Karališkoji britų architektų sąjunga (RIBA) geriausiu 2018 metų nauju Jungtinės Karalystės pastatu neseniai paskelbė finansinės informacijos kompanijos „Bloomberg“ Europos būstinę. Tvariausią pasaulio pastatą projektavusiam britų architektui Normanui Fosteriui garbinga Stirlingo premija bus įteikta jau 3-iąjį kartą.
„Bloomberg“ būstinė Londone
„Bloomberg“ būstinė Londone / Vida Press nuotr.

Pasitaiko kartą gyvenime

Pasak RIBA prezidento Beno Derbyshire‘o, toks projektas pasitaiko tik kartą gyvenime. Projektavimo kompanijai „Foster + Partners“ jį kuriant iš esmės teko pergalvoti administracinio pastato mieste formatą bei išplėtoti sistemas, kurios leistų jam pretenduoti į paties tvariausio pasaulyje pastato titulą. Projektuotojų tyrinėjimai gerokai praplėtė administracinių pastatų architektūros galimybes.

Karalienės Viktorijos gatvėje pastatyta kompanijos „Bloomberg“ Europos būstinė – didžiausias statinys iš akmens Londone nuo pat Šv. Pauliaus katedros (1675 m.) laikų. 102 tūkst. kv. m ploto namas užima visą Sičio rajono kvartalą bei suteikia darbo vietas 4 tūkst. firmos personalo. Jį sudaro du tūriai sujungti tilteliu virš viešos galerijos, kuri žymi kadaise per sklypą ėjusio seno romėnų kelio trasą. Beje, nors kompanija „Foster + Partners“ turėjo leidimą statyti 2 kartus aukštesnį pastatą, jį projektavo 10 aukštų, kurių mastelis kurtų dialogą su gretimybėmis. Iš jo taip pat galima patekti į požeminę metro stotį, kavines ir restoranus, o taip pat – prieš 6 metus surastą senovės Romos šventyklą eksponuojantį muziejų.

Vida Press nuotr./„Bloomberg“ būstinė Londone
Vida Press nuotr./„Bloomberg“ būstinė Londone

Pastatas skatina bendradarbiauti

Tai kontrastų statinys – santūrus ir elegantiškas iš išorės bei atviras ir dinamiškas viduje. Skirtingai nei daugumoje administracinių pastatų, čia liftai, laiptinės komunikacijos yra pakraščiuose, o jo vidurys – atiduotas žmonėms.

Vida Press nuotr./„Bloomberg“ būstinė Londone
Vida Press nuotr./„Bloomberg“ būstinė Londone

Įėjusius į vidų pasitinka išraiškinga 2 aukštų dydžio erdvė, kurią formuota 3 mediniais skliautai. Iš čia greitaeigiai liftai užkelia tiesiai į 6 aukštą su kavinės erdve bei vaizdais į Londono Sitį. Žemyn į biurų erdves besileidžianti 210 m ilgio rampa yra pakankamai plati, kad galima būtų lipant bendrauti netrukdant žmonių srautui.

Čia įrengtos atviro plano darbo vietos prifarširuotos naujų technologijų, tarp kurių – multifunkcinės lubos. Iš 2,5 mln. poliruoto aliuminio „lapelių“ sudarytose pastarosiose įrengtos sistemos valdo akustiką, temperatūrą ir apšvietimą. Tokios atviros darbo vietos tarsi savaime skatina finansinės informacijos kompanijos darbuotojus tarpusavyje bendradarbiauti.

Beje, architektas N.Fosteris Stirlingo premiją laimi jau 3-iąjį kartą. 1998 metais šia premija jis buvo apdovanotas už Imperijos karo muziejų, o 2004-aisiais – už garsųjį Londono Sičio „Agurkėlį“, oficialiai žinomą kaip „30 St. Mary Axe“.

Parengta pagal RIBA informaciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius