Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Brokerių sertifikavimo egzamino neišlaiko penktadalis specialistų

Nuo šių metų balandžio mėnesio Lietuvoje sertifikuojami nekilnojamojo turto brokeriai. Tačiau specialistus tikrinanti asociacija teigia, kad egzaminą išlaiko tik penktadalis žmonių.
Brokeris
Brokeris / 123rf.com nuotr.
Temos: 1 Brokeris

„Lietuvoje nėra jokio teisinio reglamentavimo, kokių kompetencijų reikia norint dirbti brokerio darbą. Ne paslaptis, kad dažnai tuo užsiima kas tik nori, o tai labai kenkia profesijos prestižui. Norėjosi sukurti standartą, kuris leistų tas kompetencijas įvertinti. Iš dalies gerai, kad egzaminas pasirodė įveikiamas ne visiems. Toks ir buvo tikslas – sertifikuoti tik žmones išmanančius savo darbą“, – pranešime spaudai cituojamas brokerius egzaminuojančios Lietuvos nekilnojamojo turto agentūrų asociacijos (LNTAA) direktorius Rimas Kirdulis.

Sertifikuojant tikrinamos brokeriui būtinos techninės, teisinės bei finansinės žinios, mokesčių bazės išmanymas ir profesinė etika.

123rf.com nuotr./Brokeris
123rf.com nuotr./Brokeris

LNTAA Egzaminavimo grupės vadovas Audrius Gudanavičius sako, kad būtų sudėtinga išskirti kažkurios vienos srities, kur per egzaminą brokeriai padaro daugiausia klaidų, kadangi kiekvienas atvejis individualus.

„Manau, kad dalis brokerių į egzaminą ateina jam nesiruošę, net neperskaitę viešai prieinamos rekomenduojamos medžiagos. Neretai toks didelis pasitikėjimas savimi pakiša koją. Tiesa, buvo atvejų, kai brokeriai bandė sukčiauti, fotografuoti klausimus. Savaime suprantama, egzaminas jiems baigėsi liūdnai“, – pasakoja A. Gudanavičius.

Brokerio sertifikatas galioja du metus. LNTAA sudaryta egzaminavimo grupė nuolat peržiūri, tobulina ir pildo sertifikavimo egzamino klausimus.

Sertifikatus turi daugiau kaip 250 brokerių, o jų sąrašą galima rasti LNTAA interneto svetainėje. Kol kas siekti brokerio sertifikato gali tik asociacijos nariai. Šiuo metu asociacijai priklauso 21 nekilnojamojo turto agentūrų, kuriose dirba apie 750 brokerių.

Anksčiau 15min skelbta, kad asociacijai priklauso mažiau nei penktadalis visų Lietuvoje veikiančių agentūrų. R.Kirdulio skaičiavimais, šalyje dar veikia mažiausiai 100 NT tarpininkavimo įmonių, kuriose dirba dar apie 1,5–2 tūkst. brokerių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius