Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bus skelbiamas naujas Vilniaus oro uosto terminalo konkursas, jo vertė didės 10–15 proc.

Statybų bendrovei „Eikos statyba“ dėl pabrangusių žaliavų ir infliacijos gegužę nesutikus pasirašyti maždaug 40 mln. eurų vertės Vilniaus oro uosto išvykimo terminalo statybos sutarties, rangovo konkursas bus skelbiamas iš naujo.
Tarptautinis Vilniaus oro uostas
Tarptautinis Vilniaus oro uostas / VSAT archyvo nuotr.

Valstybės valdomos įmonės Lietuvos oro uostai (LTOU) Operacijų ir infrastruktūros departamento direktorius Arnas Dūmanas BNS Plius pranešė, kad Europos Komisija paaiškino, jog negalima indeksuoti kainų jau vykstant konkursui, todėl jis bus skelbiamas dar kartą, padidinant kainą 10-15 procentų.

„Šiandien gavome atsakymus tiek iš Viešųjų pirkimų tarnybos, tiek iš Ekonomikos ir inovacijų ministerijos – nėra dabar tokio juridinio kelio, kad galėtume sudaryti kontraktą pagal dabartinio pirkimo sąlygas, nes nėra galimybės indeksuoti kainų. Ministerija gavo atsakymą iš Europos Komisijos, tai čia gal ne tiek mus palietė, bet visai Lietuvai nėra galimybės tų kainų indeksavimo būtent tokiais atvejais“, – BNS Plius sakė A.Dūmanas.

Jo teigimu, projekto vertė turėtų didėti 10–15 proc. iki maždaug 45 mln. eurų.

„Tarp 10-15 proc. galėtų būti (didesnė projekto vertė – BNS). Kol kas didesnių indikacijų neturime. Nėra dabar to tokio ženklaus (augimo – BNS), kaip buvo aną kartą, nes toliau jau ženkliai nebekyla kainos, jos kažkiek normalizavosi, tai tik nuo vasario iki dabar pokytis yra apie 10–15 proc. Infliacija yra dar aktuali“ – tvirtino LTOU atstovas.

Anot jo, naują konkursą numatoma skelbti birželio pradžioje, o darbus pradėti dar šiemet.

„Mes birželio pradžioje skelbiame naują pirkimą, tam esame pasiruošę ir tikimės, kad dar šiais metais turėsime naują kontraktą su būsimu laimėtoju ir pradėsime darbus galbūt net šių metų pabaigoje. Toks yra planas dabar“, – teigė A.Dūmanas.

A.Dūmano teigimu, siekiant apsisaugoti nuo rizikų, dabar bus numatyta kainų indeksavimo galimybė dar pirkimo procese.

„Mes patys sugalvojome, kad galutiniai pasiūlymai, kai būna gauti, ir sudaroma sutartis, tarkime, per du mėnesius, tai už tą laikotarpį sąlygose numatysime, kad kainų indeksavimas galimas būtent visiems dalyviams. Jeigu vėl kažkokie kataklizmai pasaulyje įvyktų, mes indeksavimą galėtume pritaikyti jau pačiame pirkime arba iš karto sudarius kontraktą lygiateisiškumo principu“, – BNS Plius teigė A.Dūmanas.

Maždaug 40 mln. eurų vertės Vilniaus oro uosto išvykimo terminalo statybos rangovo konkursą laimėjusi „Eikos statyba“ dėl pabrangusių žaliavų ir infliacijos nesutiko pasirašyti sutarties. Įmonė, konkurse pasiūliusi atlikti darbus už 37,87 mln. eurų (be PVM), pateikė pretenziją ir nurodė, kad jos pasiūlymas neatitinka dabartinių rinkos sąlygų.

„Eikos statybos“ vadovas Almantas Čebanaukas BNS Plius gegužės pradžioje teigė, jog bendrovė atsisako pasirašyti sutartį dėl karo Ukrainoje padarinių. Anot jo, jau prasidėjus karui užklausus tiekėjų jie pateikė virš 3–3,5 mln. eurų didesnes metalų, gelžbetonio ir kitų medžiagų kainas, o tęsti projektą tokiomis sąlygomis reikštų įmonės likvidumo praradimą.

Be „Eikos statybos“, konkurse dalyvavo „Conresta“, pasiūliusi 37,98 mln. eurų (be PVM) kainą, „Veikmės statyba“ (38,82 mln. eurų), PST (39,27 mln. eurų) ir „YIT Lietuva“ (39,77 mln. eurų).

Lietuvos oro uostai, gavę „Eikos statybos“ pretenziją, kreipėsi į kitus keturis konkurso dalyvius, kad jie pratęstų pasiūlymų galiojimo terminą, tačiau joms atsisakius bendrovė atsidūrė aklavietėje.

Pernai spalį paskelbtas konkursas buvo jau antras – pirmą kartą jį laimėjo bendrovė „Mitnija“, tačiau 25 mln. eurų (be PVM) vertės sutartis pernai kovą buvo nutraukta, laiku negavus valstybės finansavimo.

Šiaurinėje oro uosto dalyje pastačius 14,4 tūkst. kv. metrų terminalą, bendras jo keleivių terminalų plotas išaugs trečdaliu, o pralaidumas dukart – nuo 1,2 tūkst. iki 2,4 tūkst. keleivių per valandą.

Skelbta, kad naujasis terminalas keleivius galėtų priimti 2024 metų antroje pusėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius