-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Būsto ABC. Ar galima pasinaudoti parama būstui regione ir refinansuoti turimą turtą?

Ar galima pasinaudoti parama būstui regione ir refinansuoti turimą turtą? To 15min „Būsto ABC“ klausė skaitytojas. Atsakymą pateikia Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM).

„Turiu klausimą dėl paramos jaunai šeimai regione. Kai dar buvau nevedęs, pirkau netinkamą gyventi namą ir jį sutvarkiau, taigi dabar, man sukūrus šeimą, ar galima jį refinansuojant pasinaudoti parama jaunoms šeimoms regione?“ – klausė 15min „Būsto ABC“ skaitytojas Andrius.

Atsakymo nerandate interneto platybėse? Klauskite specialisto! Siųskite savo klausimus el. paštu bustoabc@15min.lt. Atsakymo ieškokite „Verslo“ rubrikoje „Būsto ABC“.

Anot SADM Komunikacijos skyriaus vedėjos Editos Banienės, finansinė paskata, skiriant subsidiją būsto kredito daliai apmokėti arba jaunos šeimos prašymu – pradiniam įnašui padengti, teikiama pirmąjį būstą įsigyjančioms jaunoms šeimoms, atitinkančioms reikalavimus, gavusioms pažymą, patvirtinančią jaunos šeimos teisę į finansinę paskatą ir imančioms būsto kreditą pirmajam būstui pirkti ar statyti.

„Remiantis Paramos būstui įsigyti ar išsinuomoti įstatyme įtvirtinta būsto sąvoka, būstas – vienbutis gyvenamasis namas, butas ar kitos gyvenamosios patalpos arba jų dalys, tinkami gyventi vienam asmeniui ar šeimai ir atitinkantys statybos bei specialiųjų normų (higienos, gaisrinės saugos ir kitų) reikalavimus.

Jeigu jaunos šeimos nuosavybės teise turimas namas atitinka būsto sąvoką, t. y. statybos yra užbaigtos, galimybės suteikti finansinę paskatą (subsidiją) atgaline tvarka nėra“, – aiškino E.Banienė.

Tiesa, E.Banienės teigimu, kai jauna šeima turi nuosavybės teise būstą, pretenduoti į finansinę paskatą galima tik tuo atveju, jeigu turimas būstas yra netinkamas gyventi (būsto plotas, tenkantis vienam šeimos nariui, yra mažesnis kaip 14 kv. m arba Nekilnojamojo turto kadastro duomenimis, būstas yra nusidėvėjęs daugiau kaip 60 proc.).

VIDEO: „Viktorija perka“: vieno miegamojo butas „Vilniaus vartuose“ už 420 tūkst. eurų

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius