-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Būsto ABC. Ar galima prie esamos būsto paskolos prijungti ir kitą?

Būsto pagerinimai, savininkų teigimu, niekada nesibaigiantis galvos skausmas. Tačiau ką daryti, jei lėšų nėra, o norisi gyventi gražiau, bet dar vis neišmokėta būsto paskola? 15min „Būsto ABC“ paklausė bankų, ar galima prie esamos būsto paskolos prijungti ir kitą, skirtą jo įrengimui?
Statybos
Statybos / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.
Temos: 1 „Būsto ABC“

„Situacija tokia: prieš kelis metus esu pasiėmęs būsto paskolą, per tą laikotarpį brangstant NT, kylant kainom ir šiek tiek nuosavomis lėšomis remontavus, gerokai iškilo ir manojo vertė. Pirkimas buvo už 80 tūkst. eurų, šiuo metu vertinimas apie 180 tūkst. eurų. Iki šiandien bankui esu skolingas apie 50 tūkst. eurų, būsto paskola sudaro 20–25 proc. mėnesinių pajamų, daugiau jokių įsiskolinimų neturiu, kredito istorija tvarkinga, nebuvę vėlavimų. Ar įmanoma šiuo metu prie esamos būsto paskolos prisijungti paskolą būsto įrengimui? Ar galiotų tos pačios sąlygos? Ar tai būtų sujungta į vieną bendrą paskolą? Ar būtų dvi atskiros? Kokia procedūra?“ – 15min „Būsto ABC“ klausė skaitytojas Tadas.

Todėl ir paklausėme bankų, ar galima prie esamos būsto paskolos prijungti ir kitą?

Atsakymo nerandate interneto platybėse? Klauskite specialisto! Siųskite savo klausimus el. paštu bustoabc@15min.lt. Atsakymo ieškokite „Verslo“ rubrikoje „Būsto ABC“.

Komentuoja „Swedbank“ banko atstovas spaudai Saulius Abraškevičius:

Nėra galimybės naujos būsto paskolos prijungti prie jau turimos, nes suteikiant būsto paskolą yra įkeičiamas konkretus būstas. Jei imama antra paskola kitam būstui, jis taip pat turi būti įkeičiamas, bet to, vėl turi būti vertinamos paskolos gavėjo pajamos, jo kredito istorija, atliekami kiti procedūriniai veiksmai.

Taip pat reikia pasakyti, kad kiekviena paskola turi tikslinę paskirtį, kuri yra nurodoma kredito sutartyje, o klientas įsipareigoja pinigus panaudoti pagal kredito sutartyje numatytą paskirtį. Be to, verta paminėti, kad būsto paskola ir vartojamoji paskola nėra tarpusavyje susiję produktai, jų sąlygos ir paskirtys yra skirtingos, todėl ir negali būti sujungiami.

Komentuoja Eglė Dovbyšienė, SEB banko Mažmeninės bankininkystės tarnybos vadovė:

Kai klientas kreipiasi dėl paskolos, kiekvieną atvejį bankas analizuoja ir vertina individualiai. Vertiname asmens finansines galimybes, pajamų tvarumą, turimus kitus finansinius įsipareigojimus, kredito istoriją, taip pat atsižvelgiame į prašomo kredito sumą ir terminą, nuosavų lėšų dalį, kt. Ir pagal tai sprendžiame, kokiomis sąlygomis ir kokio dydžio paskolą galime suteikti.

Pagal pateiktą informaciją, jei žmogus jau turi būsto paskolą ir papildomai siekia pasiskolinti būsto remontui, jam gali būti suteikta paskola su įkeitimu ir remontui atlikti. Lietuvos banko Atsakingojo skolinimo nuostatai numato, kad paskolos mėnesio įmokos dydis negali būti didesnis nei 40 proc. asmens ar šeimos mėnesio pajamų.

Jeigu asmuo turi vartojimo paskolą, kuri buvo suteikta būsto remontui, bankas ją gali refinansuoti – galioja tos pačios atsakingo skolinimo nuostatos, jog mėnesio įmoka neturi viršyti 40 proc. pajamų, o kreditas bus suteiktas pagal rinkos sąlygas. Jei klientas nori refinansuoti paskolą ir gauti kreditą su įkeitimu – tam reikia turėti turtą įkeitimui. Šiuo atveju savo klientams rekomenduojame įsivertinti ir kitas susijusias papildomas išlaidas – turto vertinimo, įkeitimo ir pan.

Vertėtų paminėti, kad klientas gali neturėti banko paskolų, bet turėti nuosavą turtą, kurį gali įkeisti ir taip pat gauti paskolą savo poreikiams.

Visiems klientams rekomenduojame asmeniškai apgalvoti, kiek lėšų reikia esamiems pragyvenimo įsipareigojimams padengti, kokią sumą galės skirti paskolos įmokoms mokėti bei palūkanoms dengti, taip pat svarbu turėti 3–5 mėnesių dydžio santaupų nenumatytoms išlaidoms. Be to, labai svarbu įprasti taupyti reguliariai – t. y. kaupti kad ir nedidelėmis sumomis, bet daryti tai nuolat.

Kiekvienu atveju dėl būsto paskolos kviečiame konsultuotis, tai galima daryti nuotoliniu būdu.

Komentuoja „Citadele“ banko verslo ir mažmeninės bankininkystės vadovas Darius Burdaitis:

Tokioje situacijoje būtų įmanomas vadinamasis antrinis įkeitimas, kai klientui išduodamas naujas kreditas, kurio užtikrinimo priemonė yra tas pats bankui jau įkeistas nekilnojamasis turtas. Tokie antrinio įkeitimo atvejai nėra reti, kai žmogus, jau turintis būsto paskolą, vėliau pasiima paskolą su įkeitimu įsirengti, remontuoti ar rekonstruoti įsigytą būstą. Kadangi tai yra kita paskola, jai taikomos naujai išduodamos paskolos sąlygos pagal tą dieną galiojančią banko kainodarą.

Taip pat norime atkreipti dėmesį, kad visus prašymus dėl paskolos bankas nagrinėja ir asmens galimybes pasiskolinti vertina individualiai bei atitinkamai priima sprendimą dėl paskolos suteikimo.

Komentuoja Andrius Kvakšys, „Luminor“ būsto kredito produkto vadovas:

Jeigu nauja paskola yra imama tam pačiam būstui įrengti, remontuoti ar rekonstruoti ir įkeičiamas tas pats turtas, tuomet taip – dažniausiai daromas esamos paskolos didinimas.

Vis dėlto naujos paskolos dalies sąlygos gali skirtis nuo senosios dalies. Nereikėtų tikėtis, jog naujai išduodamos sumos kainodara bus tokia pati kaip, pvz., 2006 metais išduotos paskolos dalies.

Vartojimo paskolos su būsto paskola, deja, nejungiame.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius