Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Būsto ABC. Ar galiu išvengti NT mokesčio, perdavęs turtą vaikui?

Nuo šių metų pradžios Seimui sumažinus nekilnojamojo turto (NT), anksčiau dar vadinto „prabangos“, mokesčio kartelę, dalis žmonių pradėjo sukti galvą, kaip jį sumažinti. Į 15min „Būsto ABC“ kreipėsi skaitytojas Jurgis, kuris teigia girdėjęs, kad perdavus turtą jį galima sumažinti arba nemokėti. Kaip yra iš tiesų?
Būstas
Būstas / 123rf.com nuotr.

„Kiek žinau, norint išvengti turto mokesčio galima dovanoti NT ir nepilnamečiams/mažamečiams vaikams. Esu išsiskyręs, todėl norint dovanoti reikia ir vaikų mamos susitikimo. Bet nežinau, ar susigrąžinant irgi reikėtų mamos sutikimo“, – 15min „Būsto ABC“ rašė Jurgis.

Atsakymo nerandate interneto platybėse? Klauskite specialisto! Siųskite savo klausimus el. paštu bustoabc@15min.lt. Atsakymo ieškokite naujoje „Verslo“ rubrikoje „Būsto ABC“.

Tiesa, reikia pabrėžti, kad tiek teksto autorė, tiek 15min griežtai pasisako prieš mokesčių nemokėjimą ar pajamų slėpimą siekiant apgauti Valstybinę mokesčių inspekciją (VMI).

Nepilnamečiai taip pat turi mokėti mokesčius

Advokatų kontoros „Triniti“ partnerė Agnė Ustinovičienė 15min „Būsto ABC“ sakė, kad NT mokestis turi būti mokamas nepriklausomai nuo to, ar šį turtą nuosavybės teise valdo pilnamečiai, ar nepilnamečiai asmenys. Kitaip sakant, nepilnamečiai gyventojai nėra atleisti nuo nekilnojamojo turto mokesčio mokėjimo vien dėl to, kad jiems dar nėra suėję 18 metų.

„Šio mokesčio lengvatos yra siejamos su kitomis aplinkybėmis, pvz., nekilnojamojo turto mokesčiu neapmokestinamas nekilnojamasis turtas, jeigu asmens turimų gyvenamosios, sodų, garažų, fermų, šiltnamių, ūkio, pagalbinio ūkio, mokslo, religinės, poilsio paskirties statinių (patalpų), žuvininkystės statinių ir inžinerinių statinių bendra vertė neviršija 150 tūkst. eurų.

Visgi, jeigu tėvų turimo tokio pobūdžio turto bendra vertė viršija 150 tūkst. eurų, tėvams padovanojus dalį savo turto nepilnamečiui vaikui atitinkamai skaičiuojama, ar atskirai kiekvieno asmens turimo turto vertė viršija 150 tūkst. eurų. Jeigu tokiu atveju po dovanojimo tėvų turimo turto bendra vertė sumažėja, o vaikui padovanoto nekilnojamojo turto vertė taip pat nesiekia 150 tūkst. eurų, tada šeimos mokamas nekilnojamojo turto mokestis taip pat atitinkamai sumažėja arba išvis nėra taikomas“, – 15min „Būsto ABC“ išaiškino advokatė.

A.Ustinovičienės teigimu, NT dovanojimo sandoris turi būti tvirtinamas notariškai. Jeigu tėvai išsiskyrę, nepilnamečio turto tvarkymo teisė priklauso tam iš tėvų, su kuriuo vaikas gyvena. Taigi, jeigu tėvas nori dovanoti nekilnojamąjį turtą vaikui, kurio gyvenamoji vieta yra nustatyta su mama, tokiu atveju dovanojimo sandorio sudarymo metu vaiko interesus atitinkamai atstovaus mama.

„Susigrąžinti vaikui padovanotą turtą nėra taip paprasta. Pirmiausia tokiam sandoriui reikės gauti teismo leidimą, kadangi be teismo leidimo yra draudžiama perleisti, įkeisti savo nepilnamečių vaikų turtą ar kitaip suvaržyti teises į jį. Jeigu tokio „susigrąžinimo“ sandorio metu vaikas vis dar bus nepilnametis, jį vėlgi atstovaus tas iš tėvų, su kuriuo nustatyta vaiko gyvenamoji vieta“, – aiškino ji.

Be to, advokatė pataria, kad prieš atliekant tokius dovanojimo veiksmus tėvams reiktų įvertinti visas aplinkybes.

„Reikėtų atkreipti dėmesį, kad padovanojus nekilnojamąjį turtą vaikui ir po tam tikro laikui tą turtą „susigrąžinus“, t.y., jeigu vaikas padovanos šį turtą tėvams atgal, mokesčių administratorius, taikydamas turinio viršenybės prieš formą principą, gali teigti, kad dovanojimas vaikui buvo atliktas tik vieninteliu tikslu – išvengti nekilnojamojo turto mokesčio mokėjimo, ir nekilnojamojo turto mokestį vis tiek apskaičiuoti“, – įspėjo A.Ustinovičienė.

VMI stebi tikruosius motyvus

Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) Teisės departamento direktorė Rasa Virvilienė priminė, kad nuo 2015 metų NT mokestis skaičiuojamas kiekvienam gyventojui atskirai (neapmokestinamoji vertė taikoma fiziniam asmeniui). Iki tol NT vertės buvo sumuojamos ir mokestis buvo skaičiuojamas bendrai visiems šeimos nariams ir galėjo būti deklaruojamas vieno šeimos nario.

„Pažymima, jog NT mokestį moka NT objekto savininkas – fizinis asmuo. Fiziniai asmenys NT mokestį pradeda skaičiuoti nuo mėnesio, einančio po mėnesio, kurį įgijo nuosavybės teisę į nekilnojamąjį turtą ar perėmė valdyti įsigyjamą nekilnojamąjį turtą, o mokesčio nebeskaičiuoja nuo mėnesio, einančio po mėnesio, kurį perleido nuosavybės teisę į nekilnojamąjį turtą, perleido teises į įsigyjamą nekilnojamąjį turtą ar šių teisių neteko“, – aiškino ji.

R.Virvilienė pripažįsta, jog NT objektą galima parduoti ar dovanoti. Tačiau, anot jos, identifikavus atvejus, kai sandoris atliktas turint tikslą gauti mokestinę naudą (t.y. tiesiogiai ar netiesiogiai nukelti mokesčio mokėjimo terminus, susimažinti mokėtiną mokesčio sumą arba visai išvengti mokesčio mokėjimo), remiantis įstatymu, mokesčių administratorius, apskaičiuodamas mokestį, gali taikyti turinio viršenybės prieš formą principą.

„Esant tokiai situacijai, mokesčių administratorius ne atsižvelgia į formalią mokesčių mokėtojo veiklos išraišką, bet atkuria iškreiptas ar slepiamas aplinkybes, su kuriomis mokesčių įstatymai sieja apmokestinimą, ir mokestį apskaičiuoja pagal minėtų mokesčių įstatymų atitinkamas nuostatas. Todėl, aptariamu atveju, kai fizinis asmuo (tėvas arba motina), siekdamas susimažinti NT mokestį, padovanoja (ar kitokiu būdu perleidžia) NT objektą savo nepilnamečiams/mažamečiams vaikams, tai mokesčių administratorius, įvertinęs sandorio turinį bei aplinkybes, gali neatsižvelgti į formalią šio sandorio išraišką ir pagal numatytą tvarką apskaičiuoti NT mokestį vienam iš tėvų.

Taigi, kai gyventojui nuosavybės teise priklausančio (ar jo įsigyjamo) nekilnojamojo turto vertė viršija 150 tūkst. Eur (iki 2019-12-31 neapmokestinamoji vertė buvo 220 tūkst. Eur), jam kasmet iki gruodžio 15 d. privalu pateikti NT mokesčio deklaraciją (forma KIT715) ir sumokėti NT mokestį“, – įspėjo ji.

VMI primena, kad nuo 2018 m. nustatytas progresinis mokesčio tarifas: 0,5 proc., 1 proc., 2 proc. Progresinis NT mokesčio tarifas taikomas visai bendrai gyventojo turimai NT objektų vertei. Svarbu pažymėti, kad tam pačiam objektui (ar tiems patiems objektams) gali būti taikomi keli tarifai:

  • vertės daliai, viršijančiai neapmokestinamąjį dydį (nuo 2020 m. – 150 000 Eur), tačiau neviršijančiai 300 000 Eur, taikomas 0,5 proc. mokesčio tarifas;

  • vertės daliai, viršijančiai 300 000 Eur, tačiau neviršijančiai 500 000 Eur, taikomas 1 proc. mokesčio tarifas;

  • vertės daliai, viršijančiai 500 000 Eur, taikomas 2 proc. mokesčio tarifas.

„Asmenims, auginantiems tris ir daugiau vaikų (įvaikių) iki 18 metų, ir asmenims, auginantiems neįgalų vaiką (įvaikį) iki 18 metų, taip pat vyresnį neįgalų vaiką (įvaikį), kuriam nustatytas specialusis nuolatinės slaugos poreikis, nuosavybės teise priklausančio ar jų įsigyjamo minėto nekilnojamojo turto bendra vertė viršija 200 tūkst. eurų“, – 15min „Būsto ABC“ komentavo R.Virvilienė.

15min „Būsto ABC“ pasiteiravo ir Finansų ministerijos, ar ši šioje situacijoje įžvelgia įstatymo spragą. Institucijos teigimu, NT mokesčio įstatymo nuostatos, numatančios, kad neapmokestinamoji vertė yra taikoma kiekvienam asmeniui atskirai, įtvirtintos atsižvelgiant į Konstitucinio teismo nutarimo nuostatas.

„Konstitucinio teismo nutarimu iki 2018 m. sausio 1 d. galiojusios atitinkamos NT mokesčio įstatymo nuostatos dėl vienos neapmokestinamosios vertės, taikomos NT, kuris nuosavybės teise priklauso šeimos nariams arba yra jų įsigyjamas, pripažintos prieštaraujančiomis LR Konstitucijai. Kartu atkreipiame dėmesį, kad, esant piktnaudžiavimams dėl NT vertės išskaidymo, siekiant išvengti NT mokesčio, mokesčių administratorius, vadovaudamasis Mokesčių administravimo įstatymo nuostatomis, taiko turinio virš formos viršenybės principą“, – patikino Finansų ministerija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius