Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Būsto ABC. Epoksidinės grindys: pliusai, minusai ir kaina

Epoksidinė grindų danga, nors ir rečiau, bet naudojama ne tik pramoniniuose objektuose ar ligoninėse, bet ir būstuose. Vieni ją keikia, kiti atvirkščiai – vertina kaip išskirtinę galimybę susikurti unikalias grindis. O kokie būtų jos pliusai ir minusai, 15min „Būsto ABC“ pasiteiravo specialistų.
Epoksidinė danga
Epoksidinė danga / 123rf.com nuotr.
Temos: 1 „Būsto ABC“

Atsakymo nerandate interneto platybėse? Klauskite specialisto! Siųskite savo klausimus el. paštu bustoabc@15min.lt. Atsakymo ieškokite „Verslo“ rubrikoje „Būsto ABC“.

„Citus“ interjero dizainerės Rūtos Montrimaitės teigimu, epoksidines grindis labiau įprasta matyti įvairiose įstaigose – ligoninėse, maisto gamybos patalpose, biuruose ir pan. Taip pat pramoninės paskirties patalpose – sandėliuose, gamybos cechuose ir kt. Tačiau vis labiau šią grindų dangą žmonės pradėjo „įsileisti“ ir į savo namus.

„Ypač jas pamėgo nestandartinių erdvių mėgėjai, loftų, studijų gyventojai, taip pat jas galima aptikti itin modernių namų interjeruose. Ir taip nutiko ne be reikalo: ši danga turi tikrai nemažai pliusų. Pavyzdžiui, ši danga paplitusi medicinos įstaigose dėl savo savybių: itin lengvos priežiūros, atsparumo mechaniniam poveikiui ir drėgmei, nekaupia dulkių (nes yra labai lygios, neturi jokių tarpų), tinka šildomoms grindims, ir, žinoma – patrauklios įrengimo kainos. Taip pat ši danga būstuose padeda lengvai sukurti netipinio interjero įspūdį. Žinoma, ne visiems interjero stiliams ji tinkama vizualiai“, – kalbėjo ji.

Be to, pasak R.Montrimaitės, itin išskirtinių raštų mėgėjai taip pat nenusivils – liejant epoksidines grindis yra galimybė jas lieti įmaišant ne vieną spalvą ar toną, raštą ar netgi sukurti 3D efektą. Tačiau kartu išauga rizika „prašauti pro šalį“ ir grindis paversti „juokingomis“ ar kompoziciškai nederančiomis su interjeru.

„Nedažnai, tačiau per ilgesnį laiką šios grindys vietomis gali sutrūkinėti. Vieniems tai tik dar labiau pabrėžia jų tikrą grožį, unikalumą, naują susidariusį „efektą“, kitiems tai jau rėžia akį. Norint to išvengti, reikėtų kreiptis į tikrai gerus specialistus, kurie grindų liejimo metu nepadarytų klaidų – darbo broko. Svarbu ne tik tinkamai išlieti epoksidą, bet ir tinkamai paruošti pagrindą, jį idealiai išlyginti“, – pasakojo dizainerė.

Kokie dar gali būti jų minusai? R.Montrimaitės teigimu, per laiką grindys gali pakeisti spalvą, tačiau jas galima atnaujinti dangą tiesiog padengiant nauju lako sluoksniu.

„Jei greitai nesureaguojama, gali sugerti didesnio spalvos intensyvumo dėmes (vyno, rašalo ir pan.), tačiau nuo šio siaubo neapsaugota nei viena grindų danga“, – tikino ji.

Namų apdailos centro „Unideco“ statybos rangos darbų partneris, „Regina ir Co“ direktorius Vaidas Misius patvirtina, kad ši liejama danga pasižymi ypač dideliu atsparumu mechaniniam poveikiui.

„Gyvenamosiose patalpose ši grindų danga pasirenkama kur kas rečiau ir dažniausiai – garažams, techninėms patalpoms“, – kalbėjo jis.

V.Misiaus teigimu, interjeruose dažniau naudojamas parketas, laminatas ar vinilinė danga dėl švaraus ir greito įrengimo bei šių medžiagų šilumos, natūralumo jausmo.

„Epoksidinė danga yra sintetinė, liejama, todėl vien pats įrengimo procesas kur kas sudėtingesnis ir „purvinesnis“ nei įprastų grindų dėjimas. Taip pat užtrunka gerokai ilgiau. Po grindų išliejimo dar kurį laiką gali būti jaučiamas specifinis kvapas patalpose“, – sakė jis.

Epoksidinių grindų kainos svyruoja nuo 18 iki 25 eur už kv. m – panašiai, kaip ir parketlentės, aukštesnės klasės laminato ar vinilinės dangos.

„Taigi, kainos prasme tiek vienos, tiek kitos dangos lygiavertės. Epoksidinės grindys dėl liejimo technologijos iš tos pačios medžiagos leidžia išgauti vientisesnį vaizdą, pvz., suformuoti plintusus ar laiptų pakopas be perėjimo, gali būti blizgios, matinės, norimų spalvų ar net raštų. Tačiau dėl savo sintetiškumo ši grindų danga nėra tokia jauki, todėl daug rečiau naudojama interjeruose“, – įsitikinęs V.Misius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius