-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Būsto ABC. Į ką reikia kreiptis norint įteisinti remonto darbus?

„2016 metais Kauno daugiabutyje darėme remontą, pertvarkant buto sienų išsidėstymą. Griovimo darbai daryti pagal architektūrinį projektą, nešančios sienos keistos į kolonomis paremtas metalines sijas. Nors praėjo jau penkeri metai, norėtume įregistruoti šiuos pokyčius. Kur reikėtų kreiptis ir kokius dokumentus pateikti?“ – 15min „Būsto ABC“ klausė skaitytoja.
Statybos
Statybos / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Atsakymo nerandate interneto platybėse? Klauskite specialisto! Siųskite savo klausimus el. paštu bustoabc@15min.lt. Atsakymo ieškokite „Verslo“ rubrikoje „Būsto ABC“.

Atsako Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos (VTPSI) atstovė Diana Dambrauskienė:

Informuojame, kad 2016 m. remontas Kauno daugiabutyje turėjo būti atliktas vadovaujantis tuo metu galiojančiomis Statybos įstatymo ir jį įgyvendinančių teisės aktų (toliau – teisės aktai) nuostatomis. 2016 m. teisės aktai reglamentavo, kad:

  • daugiabučio gyvenamojo namo laikančiųjų konstrukcijų pakeitimas, nekeičiant statinio išorės matmenų – ilgio, pločio, aukščio ir pan., yra pastato kapitalinis remontas;
  • daugiabučio gyvenamojo namo kapitalinį remontą privaloma atlikti pagal projektuotojų parengto kapitalinio remonto darbo projekto arba techninio darbo projekto sprendinius, o daugiabučiuose, kuriuose vienu metu gali būti daugiau kaip 100 žmonių arba aukštybiniuose (daugiau kaip 5 aukštų) – tik atlikus kapitalinio remonto projekto ekspertizę;
  • statybą leidžiančio dokumento (rašytinio įgalioto valstybės tarnautojo pritarimo kapitalinio remonto projektui), kai kapitalinis remontas atliekamas daugiabučio viduje, t. y. nekeičiant pastato išorės, nereikėjo.

Taigi, jeigu kapitalinis remontas 2016 m. buvo atliktas remiantis teisės aktų reglamentais, pokyčius galima šiuo metu įregistruoti Nekilnojamojo turto registre. Norint tai padaryti, statytojui (užsakovui) reikia atlikti kapitalinio remonto užbaigimo procedūrą – surašyti deklaraciją apie statybos užbaigimą ir teikti deklaraciją VĮ Registrų centrui kartu su patikslinta kadastro duomenų byla, kurią rengia matininkai.

Atsako Registrų centro Turto registrų tvarkymo tarnybos vyr. specialistė Eglė Jaraminė:

Norint įregistruoti šiuos pokyčius, asmuo pirmiausia turėtų kreiptis į matininkus ir atlikti buto kadastrinius matavimus. Svarbu pastebėti, kad matavimus gali atlikti tik kvalifikacijos pažymėjimus ar kitus dokumentus, suteikiančius teisę atlikti nekilnojamųjų daiktų kadastro duomenų nustatymo darbus, turintys matininkai. Matininkas ne tik atlieka matavimus, bet ir parengia nekilnojamojo daikto kadastro duomenų bylą bei pateikia ją į elektroninę Registrų centro posistemę, tad popierinės bylos versijos turėti nebūtina.

Nekilnojamojo daikto kadastro ir registro duomenys yra keičiami Nekilnojamojo turto registre. Tai galima padaryti bet kuriame Registrų centro klientų aptarnavimo padalinyje, paštu arba elektroniniu paštu (prašymą pasirašant saugiu e. parašu) pateikiant šiuos dokumentus: asmens prašymą dėl nekilnojamojo daikto kadastro ir registro duomenų pakeitimo, patikslintą nekilnojamojo daikto kadastro duomenų bylą (kaip ir minėta prieš tai, popierinė byla nėra būtina, kadangi ji turėtų būti pateikta elektroninėje Registrų centro posistemėje) bei atliktų statybos darbų teisėtumą patvirtinantį dokumentą. Pastarasis priklauso nuo atliktų statybos darbų rūšies ir statinio kategorijos – tai gali būti pateikiama deklaracija apie statybos užbaigimą, kuri tvirtinama ir registruojama Valstybinėje teritorijų planavimo ir statybos inspekcijoje prie Aplinkos ministerijos, ar tik statytojo surašyta deklaracija apie statybos užbaigimą (jei pagal prieš tai minėtos įstaigos tvarką jos tvirtinti ir registruoti nereikia), arba statybos užbaigimo aktas (kai pagal teisės aktus jis privalomas).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius