Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Būsto ABC. Kodėl skiriasi skaičiuoklės ir asmeniui suteikiamos paskolos sumos, palūkanos?

Kiekvienas bankas savo interneto svetainėje pateikia skaičiuoklę, pagal kurią siūloma apsiskaičiuoti galimybę gauti paskolą. Tačiau galiausiai užpildžius prašymą, suma nuo skaičiuoklės gali skirtis ne keliais tūkstančiais, o dešimtimis. Kam tuomet tos skaičiuoklės reikia? „Būsto ABC“ to paklausė bankų.
Būsto nuoma
Būsto nuoma / „Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 „Būsto ABC“

Atsakymo nerandate interneto platybėse? Klauskite specialisto! Siųskite savo klausimus el. paštu bustoabc@15min.lt. Atsakymo ieškokite „Verslo“ rubrikoje „Būsto ABC“.

„Citadele“ banko Verslo ir mažmeninės bankininkystės vadovas Darius Burdaitis 15min „Būsto ABC“ aiškino, jog priimant sprendimą dėl būsto paskolos suteikimo, dėl jos dydžio ir kitų sąlygų bankas vertina daug labai įvairių aspektų.

„Vertiname asmens mokumą, kredito istoriją, pajamų tvarumą, turimus kitus finansinius įsipareigojimus, nuosavų lėšų dalį, ar asmuo skolinasi su bendraskoliu, kokiam laikui imama paskola ir t. t. Taigi kiekvienas atvejis yra individualus ir sprendimas priimamas individualiai.

Tuo metu būsto paskolų skaičiuoklės yra tik informacinio pobūdžio. Jos yra skirtos tam, kad asmuo, prieš priimdamas sprendimą dėl būsto paskolos, galėtų preliminariai įsivertinti, kokia galėtų būti maksimali paskolos suma ir mėnesio įmoka“, – sakė jis.

Panašiai komentavo ir Sonata Gutauskaitė-Bubnelienė, SEB banko valdybos narė ir SEB Baltijos šalių tarnybos mažmeninės bankininkystės vadovė. Anot jos, būsto kredito skaičiuoklė padeda sužinoti, kokią preliminarią sumą gyventojas galėtų pasiskolinti ir numatyti preliminarią mėnesio įmoką.

„Skaičiuoklės rezultatas yra apytikslis ir orientacinis – paprastai tariant, skaičiuoklė tik pradėjusiam domėtis būsto paskola žmogui leidžia lengvai per kelias akimirkas įsivertinti savo galimybes ir suprasti, kiek apytiksliai reikės mokėti per mėnesį pasiskolinus būstui. Taip pat skaičiuoklė leidžia paprastai palyginti skirtingas situacijas – kiek reikėtų mokėti per mėnesį pasiskolinus didesnę ar mažesnę sumą būstui“, – sakė ji.

SEB savo būsto paskolų skaičiuoklėje taiko vieną orientacinę palūkanų normą, kurią periodiškai atnaujina ir peržiūri.

„Konkrečias paskolos sąlygas ir palūkanų normą klientai gali sužinoti jau kreipęsi į banką – palūkanų norma ir kitos kredito suteikimo sąlygos nustatomos kiekvienam klientui individualiai, atsižvelgiant į kredito sumą, terminą, kliento finansinių galimybių įvertinimą, individualią kredito riziką, taip pat į situaciją paskolų rinkoje, pagal tuo metu finansų rinkose esamas sąlygas ir bankų finansavimosi sąnaudas tarptautinėje kapitalo rinkoje“, – aiškino S.Gutauskaitė-Bubnelienė.

Taip pat ir Pavelas Ladziato, „Swedbank“ Privačių klientų tarnybos vadovas, patikino, jog skaičiuoklės rezultatas yra preliminarus ir tai nėra banko įsipareigojimas suteikti kreditą.

„Mūsų banko tinklalapyje yra konkrečiai nurodoma, kaip apskaičiuojama mėnesinė įmoka: „preliminari mėnesio įmoka apskaičiuota taikant 2,3 proc. metinę palūkanų normą (darant prielaidą, kad šis dydis nekis visą kredito sutarties laikotarpį) ir apsibrėžus, kad metus sudaro 360, o mėnesį – 30 dienų (sudarius kredito sutartį, joje bus nurodytas faktinis kiekvieno kalendorinio mėnesio dienų skaičius), o paskolos grąžinimo metodas – anuitetas“, – aiškino jis.

P.Ladziato teigimu, preliminarioje skaičiuoklėje gauta paskolos suma gali nesutapti su galutinio pasiūlymo suma dėl klientų neteisingai pateiktos/suvestos informacijos į preliminarią skaičiuoklę. Pavyzdžiui, įrašomas netvarus atlyginimas, atlyginimas su laikinomis premijomis, kurios nenumatytos darbo sutartyje ar atlyginimas po padidinimo, kuris gautas tik kartą ir panašiai. Tad kuo informacija bus tikslesnė, tuo tikslesnis ir bus gautas pasiūlymas.

„Atkreiptinas dėmesys, kad į skaičiuoklę reikia vesti tik reguliariai gaunamas ir tvarias pajamas. Vienas iš pagrindinių vertinimo kriterijų – kliento mėnesio finansiniai įsipareigojimai, įskaitant ir būsimą būsto paskolos mėnesio įmoką, neturėtų viršyti 40 proc. kliento mėnesio pajamų.

Jei klientas pageidauja tiksliai įvertinti savo finansines galimybes, tokiu atveju rekomenduojame užpildyti mūsų banko paraišką būsto paskolai gauti. Ją galima užpildyti net ir neturint išsirinkus konkretaus turto“, – komentavo jis.

Tuo tarpu Andriaus Kvakšio, „Luminor“ būsto kredito produkto vadovo teigimu, skaičiuoklė nėra banko pasiūlymas, tai – universalus galimybių įsivertinimo įrankis, leidžiantis suvokti bendras būsimo įsipareigojimo sąlygas, bet ne tikslius kredito parametrus.

„Pavyzdžiui, skaičiuoklėje suvedus savo pajamas ir išlaidas, galima preliminariai įsivertinti galimą kredito dydį, tačiau skaičiuoklė nevertina jūsų įsigyjamo turto ir neatsižvelgia į šį svarbų faktorių. Tarkim, jūs norite pasiskolinti 100 000 eurų ir tokia paskola galima, įvertinus jūsų pajamas ir išlaidas. Tačiau, jei jūs norite įsigyti 100 000 eurų vertės turtą, akivaizdu, kad laikantis atsakingo skolinimo nuostatų, bankas negalės skolinti daugiau nei 85 000 eurų. Todėl skirtumas tarp preliminariai apskaičiuotos ir galutinės kredito sumos gali būti reikšmingas“, – tikino jis.

Be to, A.Kvakšys, atkreipė dėmesį, kad skaičiuoklėje nėra kitų faktorių, kurie gali nulemti, kad kreditas apskritai nebus suteikiamas, nors skaičiuoklė preliminariai lyg ir rodo kažkokias galimas sumas. Pavyzdžiui, neigiama kliento kredito istorija, bankui nepriimtinas turtas, įsipareigojimai, kurių klientas nevertino naudodamasis skaičiuokle (pvz., alimentai) ir kita.

„Apibendrinant reikia paminėti, kad skaičiuoklė yra įrankis, leidžiantis klientui pačiam išbandyti įvairius scenarijus bei preliminariai įsivertinti savo galimybes gauti kreditą, bet tai tikrai nėra banko pasiūlymas. Norėdamas gauti įpareigojantį banko pasiūlymą klientas turėtų užpildyti paraišką, sulaukti, kol jo situacija bus išsamiai įvertinta, ir tik tada imtis kažkokių konkrečių veiksmų turtui įsigyti“, – komentavo jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius