Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Būsto ABC. Kokiais atvejais turiu gauti kitų daugiabučio gyventojų sutikimą?

Po teksto apie tai, ar prie daugiabučio galima prikabinti markizę, 15min „Būsto ABC“ skaitytojai redakciją užplūdo laiškais. Kokiais dar atvejais reikia atsiklausti kitų gyventojų ir gauti jų sutikimą? Į šį klausimas padėjo atsakyti advokatų profesinės bendrijos „Triniti LT“ partneris advokatas Deivis Valiulis.
Daugiabučiai Naujamiestyje
Daugiabučiai Naujamiestyje / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Atsakymo nerandate interneto platybėse? Klauskite specialisto! Siųskite savo klausimus el. paštu bustoabc@15min.lt. Atsakymo ieškokite naujoje „Verslo“ rubrikoje „Būsto ABC“.

TAIP PAT SKAITYKITE: Būsto ABC. Noriu prie daugiabučio montuoti markizę. Ar turi atsiklausti kitų gyventojų?

D.Valiulio teigimu, daugiabutį namą, kaip žinia, sudaro ne tik atskiros jo dalys – butai, tačiau ir namo bendro naudojimo objektai, tokie kaip bendros namo konstrukcijos, inžinerinės sistemos, bendro naudojimo patalpos ir kitos namo dalys bei žemės sklypas po namu. Skirtingai nei butai, bendro naudojimo objektai, priklauso visiems daugiabučio namo gyventojams kartu.

Pasak D.Valiulio, ketinant atlikti bet kokius su šių objektų valdymu ir naudojimo susijusius darbus, pagal Lietuvos Respublikos civilinio kodekso nuostatas būtinas daugiabučių savininkų sutikimas.

„Tokius darbus apima tiek šių objektų rekonstrukcija, remontas arba kitoks pagerinimas. Tačiau praktikoje gyventojams, atsiradus poreikiui pasigerinti gyvenimo sąlygas, gali kilti neaiškumų, ar tų ketinamų atlikti darbų atveju yra reikalingas daugiabutyje esančių butų ir kitų patalpų savininkų sutikimas. Dažnai, tie dabai pradedami net nepasirūpinus tokių sutikimų gavimu. Vėliau, dėl to kyla konfliktai su namo gyventojais, kurie dažnu atveju, nepritaria tų darbų atlikimui, vien dėl to, kad jie atlikti be jo sutikimo“, – sakė jis.

Siekiant išvengti tokių nesutarimų, D.Valiulis nurodo dažniausiai pasitaikančius daugiabučių namų pagerinimo atvejus, kuriems reikalingas daugumos (t. y. 50 procentų + 1 balso) daugiabutyje esančių butų ir kitų patalpų savininkų sutikimas.

Bendrąjį principą, kada toks sutikimas reikalingas, galima apibrėžti taip – kol darbai atliekami buto viduje ir jų rezultatas nebus matomas daugiabučio išorėje arba jie neliečia bendrojo naudojimo konstrukcijų, tol kitų savininkų sutikimai tikėtina nėra reikalingi.

„Toliau nurodytais atvejais, sutikimai bus būtini bei teisės aktų nustatyta tvarka turės būti gautas atitinkamas statybą leidžiantis dokumentas tiems darbams atlikti. Tačiau toks leidimas negalės būti išduotas be minėtų daugiabučio savininkų sutikimų, tad verta juos gauti iš anksto“, – įspėjo jis.

Balkonų įstiklinimas

D.Valiulis pastebi, kad ko gero dažniausiai pasitaikantis pavyzdys, kai nepasirūpinama būtinais savininkų sutikimais, tai daugiabučių namų balkonų ir lodžijų stiklinimas. Daugelis net nesusimąsto, kad įstiklindami balkoną gali pažeisti teisės aktų reikalavimus.

Pagal galiojančius statybos teisės aktus šie darbai priskiriami prie pastato išvaizdą keičiančių darbų. Todėl, ketindami įstiklinti balkoną ar lodžiją turite gauti daugiabutyje esančių butų ir kitų patalpų savininkų sutikimą tokiems darbams atlikti. Taip pat, išskyrus išimtis, būtinas ir statybą leidžiantį dokumentas tai daryti.

Langų keitimas tam tikrais atvejais

Be to, kartais reikia sutikimo ir keičiant langus. D.Valiulis išskiria du atvejus du atvejus. Jeigu norite tik pasikeisti langus, nekeisdami jų formos (pavyzdžiui, nedidindami/ nemažindami lango angos), daugiabutyje esančių butų ir kitų patalpų savininkų sutikimas jums nebus reikalingas, jeigu namas nėra kultūros vertybė arba jis nėra kultūros paveldo vietovėje.

Tačiau, jeigu ketinate keisti lango angos išmatavimus arba jos formą (pavyzdžiui, panorėję vietoje kvadratinio lango įsirengti langą apvaliu rėmu arba ketindami platinti esamą lango angą), arba ketinate keisti langus name, kuris yra kultūros vertybė arba yra kultūros paveldo vietovėje, daugiabutyje esančių butų ir kitų patalpų savininkų sutikimas tokiems langų keitimams bus būtinas.

„Be to, daugiabutyje esančių butų ir kitų patalpų savininkų sutikimas bus reikalingas ir tuo atveju, jeigu norėsite daugiabučio namo stoge įrengti stoglangį. Taigi, neretu atveju naujo lango jūsų būste įrengimas apima ne tik gamintojo bei montuotojo suradimą, bet ir daugiabutyje esančių butų ir kitų patalpų savininkų sutikimų bei valstybės institucijų leidimų atlikti tokius darbus gavimą“, – aiškino jis.

Įvairios įrangos, inžinerinių sistemų ar konstrukcijų tvirtinimas ant pastato fasado

Anot D.Valiulio, išorinės namo sienos yra priskiriamos prie bendrųjų namo konstrukcijų, kurios priklauso visiems namo savininkams. Tad, ketindami įsirengti kondicionierių, jo montavimui daugiabučio namo išorėje turite gauti kitų daugiabutyje esančių butų ir kitų patalpų savininkų daugumos pritarimą. Taip pat būtina pasirūpinti statybą leidžiančiu dokumentu.

„Reikalavimas gauti daugiabutyje esančių butų ir kitų patalpų savininkų pritarimą montuoti tam tikrus įrenginius statinio išorėje nėra išskirtinis tik oro kondicionierių atžvilgiu. Toks reikalavimas tikėtina bus taikytinas ant daugiabučio namo išorinės sienos siekiant įrengti ir kitus objektus, pvz. palydovinės televizijos anteną, kitą įrangą ar konstrukcijas, keičiančias pastato išvaizdą“, – sakė jis.

Buto pritaikymas tam tikros veiklos vykdymui

Taip pat daugiabučiuose dažnai galima matyti pirmame aukšte esančiuose butuose įrengtas kirpyklas, nedideles parduotuves bei įsikūrusias kitas paslaugas teikiančios įmones. Toks įrengimas neįmanomas be daugiabučio namo išvaizdos bei kitų bendro naudojimo objektų pakeitimų (atskiras įėjimas iš lauko, laiptai ir kt.), kurie nebuvo numatyti daugiabučio statybos metu. Tokiems pritaikymo darbams to buto savininkai, turės gauti ne tik su atitinkama verslo rūšimi susijusius leidimus, bet ir daugiabutyje esančių butų ir kitų patalpų savininkų sutikimą atlikti tuos pritaikymo darbus.

„Taigi, paminėtais atvejais gavus bendraturčių sutikimus, kitas privalomas veiksmas – pasirūpinti atitinkamu statybą leidžiančiu dokumentu“, – apibendrino D.Valiulis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius