Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Būsto ABC. Nuo ko pradėti būsto paiešką? Pirmi penki žingsniai

Kaip išsirinkti būstą, kai rinkoje didžiulė pasiūla? Nuo ko pradėti paiešką, jei nesu nekilnojamojo turto rinkos ekspertas? Pirma peržiūrėti skelbimus ar eiti į banką? Kiekvienas bent kartą pirkęs būstą žino, kad tai nėra lengvas procesas. Todėl 15min „Būsto ABC“ kalbinti ekspertai pateikia 5 pirmus žingsnius, nuo kurių reikėtų pradėti būsto paiešką.
Būstas
Būstas / 123rf.com nuotr.
Temos: 1 „Būsto ABC“

Atsakymo nerandate interneto platybėse? Klauskite specialisto! Siųskite savo klausimus el. paštu bustoabc@15min.lt. Atsakymo ieškokite naujoje „Verslo“ rubrikoje „BŪSTO ABC“.

Tomas Sovijus Kvainickas, „Inreal“ grupės investicijų ir analizės vadovas, mano, kad pirmas žingsnis turėtų būti – finansinių galimybių įsivertinimas.

„Jeigu bus imama paskola, derėtų iš anksto apsitarti finansavimo galimybes ir galimus specifinius reikalavimus kredito įstaigoje“, – sakė jis.

Jam antrina „Eikos“ pardavimų vadovas Justinas Šavelskis.

„Po šio žingsnio bus aišku, į kokį biudžetą galima orientuotis ir sutaupyti nemažai laiko, apžiūrint ir svarstant tinkamiausius butus, kitaip tariant, išsirinkus svajonių namus, neteks nusivilti, kad negalima jų įpirkti, nes negaunama reikiamo dydžio banko paskola ir pradėti paieškų iš naujo“, – kalbėjo jis.

„Pirmiausia reikėtų įsivertinti savo finansines galimybes. Galima norėti būsto centre su vaizdu į upę, bet paaiškėja, kad pagal savo finansines galimybes galima įpirkti gerokai kuklesnį būstą. Pirkinio paieška turėtų prasidėti nuo biudžeto nustatymo“, – aiškino „Centromera“ direktoriaus pavaduotoja Vaida Šidlauskienė.

T.S.Kvainicko teigimu, antras žingsnis – biudžeto planavimas: lėšos pradiniam įnašui (ar visa suma), įsirengimo kaštai (tiek apdaila, tiek baldai) bei išlaidos nuomai (jeigu esamas būstas parduodamas anksčiau nei įsikeliama į naują, ar esamas būstas yra nuomojamas).

„Build Me“ direktoriaus Martyno Samausko teigimu, nustatyti biudžetą iš pirmo žvilgsnio gali būti sudėtinga, tačiau labai svarbu įvertinti ne tik būsto kainą, bet ir jo įrengimo kaštus.

„Pavyzdžiui, pirkdami naujos statybos nekilnojamąjį turtą, atsižvelkite į tai, kokius darbus jau yra atlikęs plėtotojas ar kiek papildomai reikės investuoti į įrengimą. Įsigijus kotedžą ar namą – kiek kainuos aplinkos tvarkymo ar kiti gerbūvio darbai. Taip pat rekomenduočiau apie 20 proc. prie nustatytos sumos pridėti papildomai, kadangi dažnai įrengimo procese keičiasi nuomonė ties vienais ar kitais įrengimo klausimais ar atsiranda nenumatytų išlaidų“, – sakė jis.

Trečias žingsnis, pagal T.S.Kvainicką – laiko planavimas. Reikia atsakyti į klausimą – ar galite pirkti butą dar vystomame projekte, ar reikia įsikelti į naują būstą kuo greičiau.

Ketvirtas žingsnis – pirminė paieška. Vien Vilniuje galima rinktis iš 5000 butų – peržiūrėti visus pasiūlymus išsamiai laiko tikrai neužteks, tad reikia suformuoti paieškos kriterijus:

  • Kaina ir plotas.

T.S.Kvainicko teigimu, suprantama, kad pirkėjo biudžetas visada turi ribas, tačiau dėl skelbimų portalų kainodaros vystytojai nesukelia visų siūlomų butų į portalą. Dėl šios priežasties nubrėžus labai tikslius kainos bei ploto rėžius projektas gali nepatekti į paiešką ne todėl, kad projekte nėra tinkamų butų, bet todėl, kad vystytojas jūsų poreikius atitinkančio buto neįkėlė į skelbimų portalą.

„Geriau vadovautis ne suminės kainos paieška, o kvadratinio metro kaina bei būsto ploto intervalu“, – sakė jis.

  • Vieta.

Pasak T.S.Kvainicko, jeigu jau nustatėte kainos kriterijų, neturėtumėte gauti pasiūlymų tuose rajonuose, kuriuose būsto įpirkti negalėsite. Dėl to renkantis vietą svarbiau galimybė patogiai pasiekti darželį, mokyklą ar darbovietę.

„Svarbu nepamiršti, kad atsižvelgiant į eismo reguliavimą gali galioti posakis „tiesiai arčiau, aplink greičiau“, todėl vertinant atstumus reikėtų klausimą nagrinėti kiek plačiau“, – įsitikinęs jis.

Penktas žingsnis – projektų „atsijojimas“. Tikėtina, kad po pirminės atrankos bus rasti 5 ar net 10 tinkamų projektų. Šiame etape, T.S.Kvainicko teigimu, pagrindiniai kriterijai (prioriteto tvarka):

  • Laikas – ar projekto statybos pabaiga sutampa su mano laiko planavimu;
  • Būsto pasiūlymai – ar projekte yra man tinkamų butų, šioje vietoje reikėtų neskubėti, nes iš pažiūros nepatrauklūs butai gali būti idealūs esant išradingesniems sprendimams. Nestandartiškai suplanuoti butai gali būti pigesni, tad „think outside the box“ gali padėti sutaupyti lėšų.
  • Papildomi kriterijai – išsirinkus projektus, kuriuose yra tinkamo būsto pasiūlymai, reikia juos (tiek butus, tiek projektus) tarpusavyje palyginti – kurio buto galutinis išplanavimas bus geresnis, kokia numatyta (ar įrengta) projekto aplinka, kokios papildomos paslaugos teikiamos gyventojams, kokios automobilių statymo galimybės?

Projektas „Būsto ABC“ rengiamas kartu su Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacija (LNTPA).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius