Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Būsto ABC. Prie šaldytuvo negalima statyti orkaitės: kodėl ir ką apie tai reikia žinoti?

Prie šaldytuvo negalima statyti indaplovės arba kaitlentės. Tokias taisykles girdi daugelis įsikuriančių naujuose namuose ir įsirenginėjančių virtuvę. 15min „Būsto ABC“ domėjosi, ką apie tai turėtų žinoti būsto savininkai.
Temos: 1 „Būsto ABC“

Atsakymo nerandate interneto platybėse? Klauskite specialisto! Siųskite savo klausimus el. paštu bustoabc@15min.lt. Atsakymo ieškokite „Verslo“ rubrikoje „Būsto ABC“.

„Electrolux“ ekspertas Petras Gendvilis 15min „Būsto ABC“ patikino, jog norint užtikrinti, kad technika tarnautų ilgai, efektyviai ir taupytų elektros energijos sąnaudas, reikia atsižvelgti į montavimo sąlygas bei prietaisų priežiūrą. Viena svarbiausių montavimo sąlygų yra elektros instaliacija, ypač produktų, kurie turi didesnę galią: orkaičių ir elektrinių, indukcinių kaitlenčių. Taip pat reikia atsižvelgti į vėdinimo reikalavimus, tai itin aktualu įmontuojamai technikai. Prietaisai turi turėti atskirą elektros lizdą su „tvarkingu“ įžeminimu, prijungti ne per ilgintuvus. Jei jie montuojami balduose, tai neturi būti uždaros nišos.

„Gerai įmontuotas šaldytuvas net tik suvartos mažiau elektros energijos, bet ir išsaugos maisto produktus šviežesnius ilgesnį laiką: veiks efektyviau ir taupiau. O tam reikia tik užtikrinti šio prietaiso vėdinimą. Įmontuojamas šaldytuvas turi turėti ne tik vėdinimo angą (groteles) apatinėje grindjuostėje, kurios minimalus plotas 200 kv. cm, tačiau ir angą orui išpūsti viršutinėje baldo dalyje“, – kalbėjo jis.

Pasak P.Gendvilio, įmontuojamos orkaitės taip pat negali būti montuojamos uždaroje „dėžėje“, jos irgi turi „kvėpuoti“, t. y. iš kažkur paimti orą ir jį išpūsti. Ypač tos, kurios turi pirolizės savaiminio išsivalymo funkciją.

„Teisingas elektros įvado prijungimas visų pirma reiškia saugumą tiems, kurie prietaisu naudosis, antra – tokie prietaisai tarnauja ilgiau bei geriau. Prietaiso prijungimas nurodytas instrukcijoje, tačiau rekomenduojame kreiptis į specialistą, ypač prijungiant didesnio galingumo prietaisus, pavyzdžiui, elektrines kaitlentes. Dauguma jų gali būti prijungtos prie kelių fazių užtikrinant visapusišką galingumą, tačiau jeigu riboja sąlygos, galima jungti ir su standartiniu „kištuku“ – apribojant kaitlentės galią“, – aiškino jis.

P.Gendvilio teigimu, reikia atkreipti dėmesį, kad jeigu šaldytuvą montuosite šalia prietaisų, kurie skleidžia šilumą, jis suvartos daugiau elektros energijos sąnaudų. Po elektrinėmis kaitlentėmis galite montuoti tik orkaites tik tokiu atveju, jeigu stalviršio aukštis ne mažesnis nei 28 mm. Jei stalviršis plonesnis nei 12 mm, galite montuoti stalčius ar spintelę, tačiau tarp jų ir kaitlentės turėtų būti ne mažesnis nei 60 mm tarpas.

„Kad būtų patogiau, orkaites galite montuoti maždaug stalviršio lygyje, šalia jos suderinti kitus kompaktinius prietaisus: mikrobangų krosnelę, šalia komplektuojamą su pašildymo stalčiumi, ar kavos aparatą su vakuumatoriumi“, – tikino jis.

Taip pat ir Gabija Zelenkaitė, „Unideco“ namų apdailos centre įsikūrusio salono „Samani“ pardavimų vadybininkė, atkreipė dėmesį, kad planuojant buitinės technikos išdėstymą virtuvėje ar kitoje namų erdvėje, labai svarbu atidžiai išnagrinėti ir laikytis gamintojų nurodymų.

„Tam tikros buitinės technikos įrenginėti šalia viena kitos nepatariama. Pavyzdžiui, orkaitės ir šaldytuvo statyti šalia tikrai nereikėtų, kadangi dėl iš orkaitės išeinančio karšto oro šaldytuvas gali lengvai įkaisti. Tokiu atveju padidėja šaldytuvo elektros energijos sąnaudos ir sutrumpėja tarnavimo laikas“, – tikino ji.

G.Zelenkaitės teigimu, planuojat buitinės technikos išdėstymą, labai svarbu atsižvelgti ir į tinkamo atstumo parinkimą. Tarp gartraukio ir elektrinės kaitlentės atstumas turėtų būti ne mažesnis nei 550 mm, o dujinės kaitlentės – bent 700 mm.

„Jei planuojate montuoti kaitlentę, pasirūpinkite, kad iš abiejų pusių liktų bent po 400 mm laisvos vietos. Gerai įvertinkite, kurioje vietoje norite montuoti kaitlentę. Nerekomenduojama jos įrenginėti prie pat plautuvės, šaldytuvo, sienos ar lango, nes tai itin nepatogu, o dujinės kaitlentės atveju – net pavojinga“, – įsitkinusi pašnekovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius