Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Buto nuoma Jonavoje – tarsi laimingas loterijos bilietas

Užstatas – 400-500 eurų, reikalavimas pateikti dokumentus, įrodančius, jog nuomininkas turi nuolatines pajamas. Pageidautina – be gyvūnų ir be mažų vaikų.
Daugiabutis Jonavoje
Daugiabutis Jonavoje / nuotr.

Tokias sąlygas vis dažniau išgirsta tie, kurie Jonavoje ieško išsinuomoti būstą, nors dar prieš dešimtmetį Jonavoje buvo butų, kuriuos jonaviečiai galėdavo išsinuomoti be jokio nuomos mokesčio.

Dabar paklausa – kur kas didesnė už pasiūlą, todėl nuomos sąlygas bemaž be išlygų diktuoja ne nuomininkai, o šeimininkai. Tiesa, savo ruožtu butus nuomojantis žmonės sako, jog rasti tinkamą ir problemų nekeliantį nuomininką taip pat yra sunku.

Nuomininkų ieškojo per pažįstamus

Jonavietė Julija, nuomojanti vieno kambario butą Kosmonautų gatvėje, nuomininkų ieškojo tik per pažįstamus žmones bei jų rekomendacijas.

„Butas, kurį nuomoju, yra tvarkingas. Nors baldai – na patys naujausi, tačiau padarytas remontas, tvarkinga santechnika, yra net indai. Todėl įsileisti bet ko – nenoriu. Butą išnuomojau maždaug prieš pusmetį, o nuomininkus man rekomendavo kaimynai. Tai – jauna šeima, dar neturinti vaikų. Sudarėme ir ilgalaikės nuomos sutartį“, – pasakojo Julija.

Už vieno kambario buto, esančio antrame aukšte, nuomą moteris prašė 70 eurų, taip pat – 150 eurų užstato.

„Žinau, kad galėjau gauti kiek daugiau, nei 70 eurų, tačiau manau, kad tas butas didesnės nuomos kainos nėra vertas – nors jis ir tvarkingas, tačiau tikrai „ne pirmos jaunystės“, – kalbėjo Julija.

Mieliau mokėtų bankui

Prieš kelis mėnesius 2 kambarių butą Chemikų gatvėje išsinuomoję sutuoktiniai už nuomą kas mėnesį moka po 170 eurų. Dar 500 eurus teko sumokėti kaip užstatą. Trijų asmenų jaunai šeimai tai – dideli pinigai.

„Aš kainų jau nebeskaičiuoju litais, tačiau kai sužinojome, kad teks mokėti 500 eurų užstatą, ėmiau ir „išverčiau“ j litus. Apie 1700 litų. Tai – kosmosas, tačiau ką daryti, kai gyventi nėra kur, o nuomojamų butų pasiūla nėra didelė. Ir pati nuomos kaina yra didelė.

Tačiau butas tikrai tvarkingas, su buitine technika, baldais, sudėtos laminuotos grindys. Mudu su žmona ir ieškojome tokio buto, kuriame gyventi būtų jauku“, – pasakojo jonavietis Rimas.

Tiek vyrui, tiek jo žmonai teko pateikti ir įrodymus, kad jie yra dirbantys ir turi nuolatines pajamas.

Prieš kelis metus susituokę jonaviečiai sako mielai mokėtų paskolą bankui vietoje to, jog kas mėnesį po 170 eurų atiduotų už buto nuomą, tačiau bankams sugriežtinus sąlygas, trijų asmenų šeima, auginati mažametį vaiką, paskolos gauti negali – neužtenka pajamų.

Išsinuomoti nori jaunos poros

Neseniai laikraštyje apie nuomojamą butą paskelbusi jonavietė Lina už nuomą kas mėnesį norėtų gauti po 150 eurų, dar – 450 eurų užstatą.

„Sulaukiau apie 6-7 skambučių. Kol kas nuomininko dar neturiu, laukiu atsakymo iš vienų žmonių, jei jie nesutiks – tada laukia kiti“, – pasakojo Lina.

Moteris nuomoja 2 kambarių butą Rimkų mikrorajone. Butas, pasak šeimininkės, yra labai tvarkingas. Moteriai dažniausiai skambino jaunos poros – dar nesusituokę žmonės, kurie nori kartu gyventi.

„Taip pat buvo jaunų šeimų, buvo kariškių. Aš visų pirma vertinu, kiek žmogus yra rimtas ir patikimas. Jaunų, dar nesusituokusių porų vengiu. Kodėl? Dėl galimo nepastovumo“, – kalbėjo jonavietė.

Nuomininkas turi būti tvarkingas ir be žalingų įpročių. Taip pat Lina stebi ir žmonių elgesį. „Jei jie ateina apžiūrėti buto, pastovi koridoriuje ir sako: „Imu“, man kyla abejonių“, – kalbėjo jonavietė.

Linos nuomone, rimti nuomininkai ne tik apžiūri butą, tačiau ir domisi, kiek kainuoja komunaliniai mokesčiai, o kai kurie – derasi ir ieško kompromisų.

„Butą nuomoju pirmą kartą, todėl jokių neigiamų patirčių su nuomininkais neturiu. Tačiau maždaug prie penkiolika metų pati buvau jų vietoje, nuomojausi butą“, – pasakojo pašnekovė.

Realybė, anot Linos yra tokia – butą renkasi ne nuomininkas, tačiau tinkamus nuomininkus renkasi būsto savininkas.

Ieško nuomininkų be gyvūnų

Kelis butus Jonavoje nuomojantis Vytautas tvirtina, kad prašyti 400-500 eurų užstato yra per daug.

„Nebent nuomininkas neturi kur dėti pinigų arba nuomojamas butas yra labai tvarkingas. Tačiau dažniausiai užstatai būna tikrai mažesni“, – sakė jonavietis.

Butus Vytautas nuomoja jau ne vienerius metus, o per tą laiką buvo pačių įvairiausių istorijų – nuomininkai nesumokėjo komunalinių mokesčių, vėlavo atsiskaityti už nuomą.

Tačiau būsimiems nuomininkams Vytautas kelia vieną pagrindinę sąlygą – kad namuose nebūtų naminių gyvūnų.

„Mano butai tvarkingi, todėl dėl gyvūnų nenoriu patirti nuostolių“, – tvirtino Vytautas.

Vieni populiariausių skelbimų – nuomos

UAB „Dzindra“, leidžiančios laikraštį „Alio Jonava“ vadovas Aurimas Radzevičius sako, kad į redakciją periodiškai užsuka žmonės, kurie iš anksto, dar neišėjus laikraščiui, nori sužinoti butus nuomojančių žmonių kontaktus.

„Tačiau mes iš anksto skelbimų neduodame, o žmonėms pasiūlome ateiti kai tik iš spaustuvės bus parvežtas laikraštis, ir dar redakcijoje pirmiesiems jį įsigyti“, – sakė A.Radzevičius.

Pasak pašnekovo, per savaitę tokių žmonių būna keli. Sužinoję, kad iš anksto, dar neišėjus laikraščiui, informacijos negaus, paprastai jie ateina „Alio Jonavos“ leidimo dieną ir kantriai laukia prie redakcijos, kol laikraštis bus parvežtas iš spaustuvės.

„Dažniausiai butų išsinuomoti ieško žmonės, kurie Jonavoje randa darbą, galbūt atvyksta čia laikinai. Antra grupė – jaunos šeimos“, – pasakojo A.Radzevičius.

Tiesa, ne kiekviename laikraščio numeryje tokių skelbimų iš viso būna. „Kartais jų būna net apie dešimt, o kartais – nė vieno“, – sakė UAB „Dzindra“ vadovas.

Moka tik komunalinius mokesčius

Tiesa, Jonavoje yra ne vienas butas, kuriame tie patys nuomininkai gyvena ne vienerius metus ir net – ilgiau nei dešimtmetį.

Nuo seno galioja ir nuomos sąlygos – jei nuomininkas tvarkingas ir nekelia problemų nei šeimininkams, nei kaimynams, už buto nuomą mokėti nereikia. Iš nuomininko prašoma sumokėti tik buto mokesčius.

Mat prieš 5-10 metų Jonavoje buvo nuomojamas ne vienas butas, kai būsimiems nuomininkams užtekdavo susimokėti tik komunalinius mokesčius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius